Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΡΦΙΝ
Προαναγγελία νέων εξαγορών

Στο 15% η συμμετοχή του στον ΟΤΕ. Ρίχνει το γάντι στην κυβέρνηση

Προαναγγελία νέου γύρου εξαγορών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί η χτεσινή επίσημη ανακοίνωση της «Μαρφίν» για την αύξηση της συμμετοχής των αραβικών κεφαλαίων στον όμιλό της (MIG). Ενδεικτικές για τις προθέσεις του ομίλου αλλά και για το κλίμα που επιθυμεί να καλλιεργήσει είναι οι χτεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου, Α. Βγενόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι σήμερα σε «επενδύσεις» έχει δαπανηθεί ποσό ύψους 4,1 δισ. ευρώ, ενώ αδιάθετα παραμένουν ακόμη 6,9 δισ. ευρώ. Το ποσοστό του ομίλου της «Μαρφίν» (MIG) στον ΟΤΕ ήδη έχει φτάσει στο 15%, γεγονός που εκ των πραγμάτων τον καθιστά «στρατηγικό εταίρο» του δημοσίου και συνδιαμορφωτή των εξελίξεων στη βάση των επιχειρηματικών συμφερόντων του.

Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής του ομίλου επιχείρησε να εμφανιστεί συναινετικός με την κυβέρνηση λέγοντας ότι στην επόμενη Γενική Συνέλευση θα εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση του ΟΤΕ να εκπροσωπήσει και ψηφίσει και για το δικό του ποσοστό. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό το πού έχει οδηγήσει και τι παραπέρα εξελίξεις δρομολογεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων - αναδιαρθρώσεων, που εφαρμόζουν με τον ίδιο ζήλο οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια της «Μαρφίν» δεν πηγαίνουν σε «επενδύσεις» (ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή κατασκευή νέων παραγωγικών μονάδων) αλλά σε αγορές μετοχών υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Χτες το πρωί η «Dubai Investment Group» (οι Αραβες μεγαλοεπιχειρηματίες - συνεταίροι της «Μαρφίν») ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αυξήσει το μερίδιό της μέχρι 20% στη MIG και μέχρι 30% στη «Marfin Popular Bank». Μετά τις εν λόγω εξελίξεις η διοίκηση της MIG δήλωνε ότι θα συζητηθεί «νέα στρατηγική» στο πλαίσιο αναβάθμισης της «Marfin Popular Bank» σε «μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη».

Κέρδη τραπεζών

Με εντατικότατους ρυθμούς συνεχίζεται φέτος η κερδοφορία των τραπεζών, όπως αυτή προκύπτει από τους ισολογισμούς 9μηνου 2007. Σε αυτό το πλαίσιο η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε αύξηση 50% στα καθαρά κέρδη, τα οποία απογειώθηκαν στα 512 εκατ. ευρώ από 342,1 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2006. Με βάση το επιχειρηματικό πλάνο της τα καθαρά κέρδη το 2010 θα φτάσουν σε 1,2 δισ. ευρώ και το ενεργητικό του ομίλου θα έχει διπλασιαστεί σε 80 δισ. ευρώ (από 40 δισ. ευρώ σήμερα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ