Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Μαθήματα σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό

Συστάσεις με στόχο την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Την κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και το προχώρημα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας αξιώνουν οι διάφορες μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου, γεγονός που έχει να κάνει με τις κυοφορούμενες «αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Στην ίδια ρότα βρίσκεται και η Γιούρομπανκ (Ομιλος Λάτση), η οποία όμως προχωρά και παραπέρα, δίνοντας συστάσεις στο «πολιτικό σύστημα» για το πώς ευκολότερα θα υλοποιήσει τις αντιλαϊκές επιταγές.

Η έκθεση της Τράπεζας του Λάτση που υπογράφεται από το στέλεχός της Γκ. Χαρδούβελη (και ...καθ' ύλην αρμόδιου, καθώς είχε αναλάβει το ρόλο οικονομικού συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη) αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

  • «Απαιτείται η επιμόρφωση (Sic!) των πολιτών, ώστε να γίνουν καλύτεροι γνώστες των δυνητικών αποτελεσμάτων της μεταρρύθμισης και να μην αντιδράσουν». Παραδίδοντας μαθήματα εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής, σημειώνουν: «Αυτή η επιμόρφωση του κοινού προφανώς δεν είχε γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό, όταν επιχειρήθηκε η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού το 2001 στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει ισχυρή αντίδραση και να αποσυρθεί η πρόταση νόμου». Ετσι, είναι απόλυτα εξηγήσιμο το γιατί έχουν πιάσει δουλιά τα διάφορα «παπαγαλάκια» - διαμορφωτές της «κοινής γνώμης»
  • «Σε λιγότερο αναλογικά συστήματα, όπως της Ελλάδας, τα μεγάλα κόμματα εξουσίας έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μεταρρυθμίσεις πολύ πιο γρήγορα και εύκολα, αφού δε χρειάζεται να λάβουν αναγκαστικά υπόψη τους όλες τις αποκλίνουσες εκτιμήσεις». Στην καλύτερη περίπτωση, η Γιούρομπανκ αξιώνει μεγαλύτερο κουτσούρεμα της όποιας αναλογικότητας του εκλογικού συστήματος.
  • «Ο τρόπος επίλυσης (του Ασφαλιστικού) θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο ενός ευρέως δημοκρατικού διαλόγου και πιθανό κεντρικό σημείο διαφοροποίησης ανάμεσα στις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές πολιτικές παρατάξεις». Με άλλα λόγια, ο πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος «συστήνει» στο δικομματισμό ακόμη και μια κάποια «διαφοροποίηση» στις απόψεις που βάζουν σε «διάλογο». Εν προκειμένω γίνονται φανερές οι απόπειρες και η «επιστημονική» μεθοδολογία εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων.

Για τη Γιούρομπανκ και το συντάκτη της έκθεσης, οι «μεταρρυθμίσεις» αφορούν σε ολόκληρο το φάσμα, όπως στη νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων, τα επιδόματα ανεργίας, τη διαδικασία καθορισμού μισθών και εργασιακών σχέσεων, την ευελιξία του ωραρίου εργασίας, τα συστήματα συνταξιοδότησης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ