Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ - ΠΑΜΕ»
Αγώνας για ενιαία και δημόσια ΔΕΗ

Η παράταξη αποχώρησε από εκδήλωση καταγγέλλοντας τους γαλαζοπράσινους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ότι υποβαθμίζουν την πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ σε... «τεχνικό πρόβλημα»

Το πραγματικό αγωνιστικό «ζητούμενο» του επικείμενου αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ανέδειξαν χτες τα στελέχη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας ΔΕΗ - ΠΑΜΕ», αποχωρώντας ταυτόχρονα από τη διημερίδα που διοργάνωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με θέμα την προωθούμενη από την κυβέρνηση και τη διοίκηση, αναδιάρθρωση της εταιρείας. «ΔΕΗ ενιαία, 100% στο δημόσιο, με αποκλειστικότητα σε παραγωγή - μεταφορά - διανομή, που θα υπηρετεί τον ελληνικό λαό και όχι τα μονοπώλια» είναι μια βασική θέση της παράταξης και στη βάση αυτή καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν «το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης- ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ στα σκουπίδια». Παράλληλα, θέτει το θέμα της πάλης για την ανατροπή της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκινούν από την Δευτέρα 5 του Νοέμβρη με 24ωρη απεργία, η «Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ - ΠΑΜΕ» τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις όχι μόνο μπορούν να ανατρέψουν το σχέδιο διάλυσης της ΔΕΗ αλλά και να χαλάσουν τη σούπα του "διαλόγου των κοινωνικών εταίρων"».

Η χτεσινή εκδήλωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έγινε σχετικά με το σχέδιο πολυδιάσπασης της ΔΕΗ σε 6 θυγατρικές ΑΕ που αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στις 13 του Νοέμβρη. Αίτημα της ΓΕΝΟΠ είναι η μη έγκριση του σχεδίου στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, Η. Σταμέλος, ανακοίνωσε την αποχώρηση της παράταξης από τις εργασίες της διημερίδας επισημαίνοντας ότι ο τρόπος διεξαγωγής της ουσιαστικά προωθεί την ιδέα της διάσπασης και της «ανταγωνιστικότητας» της ΔΕΗ. Στην ανακοίνωση της παράταξης τονίζεται ότι η ΓΕΝΟΠ «δίνει βήμα στα στελέχη και καλοπληρωμένους συμβούλους της σημερινής και προηγούμενων διοικήσεων, να διδάξουν στους συνδικαλιστές σενάρια και τρόπους απελευθέρωσης των αγορών, ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ»... ότι «υποβαθμίζουν την πολιτική της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης - διάλυσης της ΔΕΗ σε τεχνικό, διαχειριστικό πρόβλημα».

Αναλυτική είναι η τοποθέτηση της παράταξης και για την αντιασφαλιστική επίθεση, αλλά και για το σχέδιο διάλυσης της ΔΕΗ στο πλαίσιο ενίσχυσης της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με συρρίκνωση του παραγωγικού δυναμικού και σημαντικές συνέπειες για τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους.

Τη διημερίδα εκμεταλλεύτηκαν πράγματι στελέχη της ΔΕΗ, όπως ο αντιπρόεδρός της Ν. Χατζηαργυρίου, για να «διαφημίσουν» τους σχεδιασμούς της διοίκησης και να διαβεβαιώσουν ότι δε θα θιχτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρόκειται για διαβεβαιώσεις που όχι μόνο δε διασφαλίζονται με κανένα τρόπο, αλλά επιπρόσθετα δεν αλλάζουν την πορεία που έχει χαράξει η ΔΕΗ. Επιπλέον, δόθηκε η ευκαιρία για ένα «παιχνίδι» εντυπώσεων με άγνωστες «παρενέργειες» στις επερχόμενες κινητοποιήσεις, όταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος, τον ρώτησε εάν από την εισήγηση στο ΔΣ της ΔΕΗ θα αφαιρεθεί μια ορισμένη διατύπωση και έλαβε την απάντηση από το στέλεχος της ΔΕΗ «επιφυλάσσομαι, να το συζητήσουμε στη συνέχεια». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Κατσιφάρας υπερασπίστηκε ουσιαστικά τη σημερινή «φυσιογνωμία» της ΔΕΗ ΑΕ. Η «βόμβα» έπεσε από τον εκπρόσωπο της ΝΔ και τέως υφυπουργό Ανάπτυξης Δ. Σαλαγκούδη, ο οποίος έξω από την αίθουσα επεσήμανε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, το ενδεχόμενο να περάσουν σε ιδιώτες οι θυγατρικές που θα συστήσει η ΔΕΗ μέσω του Χρηματιστηρίου!

Συνολικό ΟΧΙ στην πολιτική «απελευθέρωσης»

Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας, Μ. Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι: «Το σχέδιο διαμελισμού της ΔΕΗ ΑΕ αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα μέτρων που λαμβάνουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να επιταχύνουν την αντιλαϊκή πορεία "απελευθέρωσης" του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας. Είχαν προηγηθεί οι σταδιακές μετοχοποιήσεις της ΔΕΗ και οι νομοθετικές ρυθμίσεις της αναδιάρθρωσης, η κρατική διασφάλιση της κερδοφορίας των ιδιωτών επενδυτών, η αυθαίρετη αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος, με στόχο τη μείωση του μεριδίου αγοράς του πρώην κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ ΑΕ προς όφελος των άλλων ομίλων που την ανταγωνίζονται. Οι εξελίξεις αυτές θα επιδεινώσουν τη θέση των εργαζομένων του κλάδου και της λαϊκής κατανάλωσης, ώστε να μη θιχθούν τα κέρδη των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ ΑΕ.

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η επιλογή του ακριβότερου εισαγόμενου φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή αντί του φθηνότερου εγχώριου λιγνίτη, με γνώμονα το συμφέρον των ιδιωτών επενδυτών. Αν το κριτήριο ήταν η προστασία του περιβάλλοντος, το φυσικό αέριο θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για οικιακή κατανάλωση ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Επομένως, πρέπει να αγωνιστούμε συνολικά ενάντια στην πολιτική της "απελευθέρωσης" και όχι να επιχειρούμε μάταια να διορθώσουμε τα επιμέρους μέτρα που την προωθούν. Γι' αυτό και ο ενιαίος Αποκλειστικά Κρατικός Φορέας Ενέργειας της λαϊκής οικονομίας, που προτείνει το ΚΚΕ, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ