Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δυναμώνουν κέρδη και συγκέντρωση

Νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου - τριπλασιασμός κερδών ανά εργαζόμενο στην Τράπεζα Πειραιώς

Ακόμη περισσότερο συνεχίζουν να δυναμώνουν τα κέρδη που αποκομίζουν οι ισχυρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα το τραπεζικό κεφάλαιο, όπως προκύπτει και από τους ισολογισμούς για το α΄ εξάμηνο του 2007. Μαζί με τα κέρδη τους δυναμώνει και η τάση συγκέντρωσης κεφαλαίων με στόχο την περαιτέρω επιχειρηματική επέκταση και την απόσπαση μεριδίων αγοράς είτε μέσα στη χώρα είτε στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις και τους ισολογισμούς που δημοσιοποιήθηκαν, προκύπτει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη:

  • Της Eurobank (όμιλος Λάτση) απογειώθηκαν σε ποσοστό 31% φτάνοντας στα 417 εκατ. ευρώ (από 318 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2006). Η εν λόγω τράπεζα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με στόχο, όπως ανακοίνωσε, τις μελλοντικές εξαγορές στην ευρύτερη περιοχή. Αποθρασυμένοι από την πολύπλευρη ενίσχυση που τους παρέχει η εφαρμοζόμενη πολιτική αναθεωρούν προς τα πάνω τους επιχειρηματικούς στόχους τους. Συγκεκριμένα, για το 2007 αναμένουν κέρδη τουλάχιστον 820 εκατ. ευρώ και για το 2010 1,55 δισ. ευρώ ή 89% πάνω σε σχέση με τα φετινά!
  • Του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς (καθαρά κέρδη μετά από φόρους) αυξήθηκαν κατά 43% και ανήλθαν στα 372,3 εκατ. ευρώ, από 260,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη ανά εργαζόμενο για την Τράπεζα Πειραιώς από 11.136 ευρώ που ήταν τον Ιούνη του 2005 τριπλασιάστηκαν και τον Ιούνη του 2007 έφτασαν στα 33.722 ευρώ
  • Της εταιρείας «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ» (ΕΧΑΕ) αυξήθηκαν κατά 32% και ανήλθαν στα 40,2 εκατ. ευρώ

Διπλασιασμό των δανείων από τις τράπεζες, μέσα στην επόμενη πενταετία, προέβλεψε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των στόχων του ομίλου, ενόψει της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Ανάλογη αύξηση - σίγουρα το ποσοστό θα είναι διψήφιος αριθμός - αναμένεται να εμφανίσουν και τα κέρδη των υπόλοιπων τραπεζών, τα οικονομικά αποτελέσματα των οποίων πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες.

Η συνεχιζόμενη - για πολλοστή χρονιά - αύξηση των τραπεζικών υπερκερδών δεν είναι τυχαία. Η προκλητική - για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα - κερδοφορία των τραπεζών είναι συνέπεια του συνολικού πλαισίου οικονομικής πολιτικής. Μιας πολιτικής, που διαμορφώθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η οποία έχει νομιμοποιήσει την τοκογλυφία και κάθε είδους κερδοσκοπία των τραπεζιτών σε βάρος των εργαζομένων και γενικότερα των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ