ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
Με συντονισμό ενάντια στην αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου

Τις εξελίξεις στην ΕΕ και την ανάγκη να δυναμώσει η συνεργασία για την οργάνωση της πάλης συζήτησαν με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ συνδικαλιστές από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο

Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011

Από τις εργασίες της συνδικαλιστικής συνάντησης
Αθήνα, Ρώμη, Μαδρίτη, Λισαβόνα... η ίδια αντεργατική συνταγή. Μειώσεις μισθών, χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση της φορολογίας, υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και δημόσιων υποδομών. Κοινή και η μήτρα τους: Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εθνικών κυβερνήσεων, νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, που μαζί με το ΔΝΤ εφορμούν κατά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τα παραπάνω ανέδειξαν συνδικαλιστές από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο που συμμετείχαν στη συνάντηση που οργάνωσε χτες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στην Αθήνα, για την καπιταλιστική κρίση, την εξέλιξη της ταξικής πάλης και την ανταλλαγή πείρας από τους αγώνες των συνδικάτων.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος αφού παρουσίασε την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη των αγώνων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η σύσφιξη των σχέσεων των αγωνιστικών δυνάμεων, η αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις σε κάθε μία χωριστά, αλλά και σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και κυρίως η διαμόρφωση πλαισίου κοινής πάλης και συντονισμού των αγώνων, ιδιαίτερα για το ζήτημα της ανεργίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο των ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα οι οποίες επί της ουσίας βάζουν πλάτη στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.

Αντιπαλεύουμε τις δυνάμεις της ενσωμάτωσης

«Εχουν τεράστιες ευθύνες - είπε - γιατί αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, οδηγούν το εργατικό κίνημα στην ενσωμάτωση. Αφησαν τους εργαζόμενους απροετοίμαστους για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το ταξικά συνεπές συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα πρέπει να αποκα­λύψει, να απορρίψει τις σκόπιμα παραπλανητικές απόψεις αυτών των ηγε­σιών περί "εθνικών παραγωγικών στόχων και προβλημάτων παραγωγι­κότητας, ανταγωνιστικότητας", "συναίνεσης για την έξοδο από την κρί­ση", αναζήτησης "ρυθμίσεων εξυγίανσης, εξανθρωπισμού του καπιταλι­σμού", για να τον σώσουν.

Για την επιδείνωση της ζωής της εργατικής τάξης στην Ευρώπη, για αυτή την κατάσταση, μεγάλες ευθύνες έχουν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες της Διεθνούς (ITUC) όπως και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ΕΤUC) που διακηρύσσουν την ταξική συνεργασία, που στηρίζουν τη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, την υποταγή στην εργοδοσία, σκορπούν αυταπάτες κι αποπροσανατολίζουν την πάλη των εργατών».

Στη συνάντηση συζητήθηκε και προτάθηκε προς το ευρωπαϊκό γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), η διοργάνωση στην Ιταλία εργατικής διαδήλωσης. Για την δράση της ΠΣΟ και τις πρωτοβουλίες που παίρνει μίλησε στη συνάντηση ο Βαλεντίν Πάτσο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης.

Και στην Πορτογαλία οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την ίδια επίθεση που αντιμετωπίζουν και οι Ελληνες εργαζόμενοι, έδωσε το στίγμα από την αρχή της παρέμβασής του ο Αουγκούστο Πράκα από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών. Μείωσαν το επίδομα ανεργίας και τη διάρκειά του, από τους 36 στους 28 μήνες, ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 21% στο 23% και στην εστίαση από το 13% στο 23%. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανέβηκε στο 66ο έτος. Ιδιωτικοποιήθηκαν μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις στην ενέργεια και στις μεταφορές. Αναγκάζουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν για την Υγεία και την Παιδεία, ακόμα και για τη βασική. Καταργήθηκε ο 13ος μισθός και σε εργαζόμενους με αμοιβή πάνω από τα 1.000 ευρώ και ο 14ος ενώ το ωράριο αυξήθηκε από τις 40 στις 42,5 ώρες την εβδομάδα, γι' αυτό εκτίμησε το 2012 θα είναι χρονιά σκληρής μάχης.

Η «Φίατ» οδηγός των ανατροπών στην Ιταλία

Η «μεταρρύθμιση» που ετοιμάζεται να προωθήσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία για τις εργασιακές σχέσεις, είναι το μοντέλο που επέβαλε η «Φίατ» στους 87.000 εργαζόμενους σε αυτή, με τη στήριξη του εργοδοτικού συνδικαλισμού, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο συνδικαλιστής Πιερπάολο Λεονάρντι που μαζί με την Πάολα Παλμιέρι εκπροσωπούσαν τη Συνδικαλιστική Ενωση Βάσης. Και αυτό το μοντέλο σημαίνει μείωση μισθών, αύξηση των ωρών εργασίας, απαγόρευση απεργίας ενώ η «Φίατ» αναγνωρίζει συνδικαλιστικά μόνο τα συνδικάτα που συνυπέγραψαν την αντεργατική συμφωνία. Στο κοινοβούλιο ψηφίζονται κοινωνικές περικοπές ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων, ενώ το συνολικό αντεργατικό πακέτο της κυβέρνησης ανέρχεται στα 170 δισ. ευρώ γι' αυτό και η Ενωση οργανώνει απεργία για τις 29 Γενάρη.

Η αντεργατική πολιτική έχει προχωρήσει στην Ισπανία, σημείωσε ο συνδικαλιστής Χουάν Μαρτίν από την Ανδαλουσία επιρρίπτοντας ευθύνες και στις ηγεσίες των συνδικάτων. Από τον περασμένο Νοέμβριο - είπε - οι νεοπροσλαμβανόμενοι αμείβονται με το νέο μισθολόγιο και ο μισθός τους ανέρχεται στα 460 ευρώ χωρίς κανένα άλλο εργασιακό δικαίωμα. Δραματική είναι η κατάσταση στην Υγεία, για μια ιατρική επίσκεψη οι εργαζόμενοι καταβάλλουν 68 ευρώ ενώ πληρώνουν και τα φάρμακα. Οι άνεργοι ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια, μειώθηκε η αποζημίωση λόγω απόλυσης ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που χάνουν τα σπίτια τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια.

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο Πιερίς Πιερί από την ΠΕΟ, ο οποίος σημείωσε ότι οι αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, πιέζουν στην κατεύθυνση επιβολής αντεργατικών μέτρων, οι εργοδότες μειώνουν τους μισθούς, ενώ αυτές τις ημέρες οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και το Γενάρη σχεδιάζονται κινητοποιήσεις στον κλάδο των κατασκευών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συνταγή επιτυχίας» για την πλουτοκρατία (2015-01-17 00:00:00.0)
Κάλεσμα από ταξικές δυνάμεις σε απεργία (2013-10-18 00:00:00.0)
Ενάντια στον πόλεμο διαδηλώνουμε παντού (2003-03-21 00:00:00.0)
Διαδήλωση και συζήτηση για τον πόλεμο (2003-03-20 00:00:00.0)
Εξαγγελία γενικής απεργίας (2003-01-14 00:00:00.0)
Χειμώνας κινητοποιήσεων ενόψει (2002-12-07 00:00:00.0)