ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποφασιστική απάντηση στους υπονομευτές της ζωής τους

Δυναμική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας χτες το πρωί. Οι συνταξιούχοι ανάγκασαν τον υπουργό σε συνάντηση με τη μαζική τους είσοδο στο υπουργείο

Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012

... και μέσα στο υπουργείο
Το ταξικό πρόσωπο της πολιτικής, που εγκαταλείπει χωρίς φάρμακο και περίθαλψη εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, αναδείχθηκε στη χτεσινή κινητοποίηση που οργάνωσε η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, έξω από το υπουργείο Υγείας. Απέναντι στους ανθρώπους εκείνους που δούλεψαν σκληρά για χρόνια, πληρώνοντας ακόμα και με την υγεία τους την «ανταγωνιστικότητα» που κυνηγά κάθε εργοδοσία, στους ανθρώπους που δεν έπαψαν ούτε μια μέρα να «χρυσοπληρώνουν» τα Ταμεία, ενώ κράτος και εργοδοσία τα 'χουν «βουλιάξει» στα χρέη, στους ανθρώπους που βλέπουν τις συντάξεις τους να γίνονται φιλοδωρήματα και να μην μπορούν να προμηθεύονται ούτε φάρμακα για βαριές ασθένειες, η κυβέρνηση όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αλλά εξαπέλυσε και επίθεση, λέγοντάς τους ψεύτες και «τραμπούκους»!

Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ ανταποκρίθηκαν Ομοσπονδίες άλλων κλάδων των συνταξιούχων και τα σωματεία τους, αλλά και μια σειρά εργατικά συνδικάτα, μετατρέποντας την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας σε μια δυναμική και με παλμό συγκέντρωση. Η απαίτησή τους ξεκάθαρη: να δοθούν τα φάρμακα σε όλους τους δικαιούχους χωρίς εμπόδια και προϋποθέσεις και όχι να παίζονται παιχνίδια σε βάρος τους με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Να αποκατασταθούν άμεσα οι κύριες και επικουρικές τους συντάξεις, τα επιδόματα, οι κοινωνικές δαπάνες, η Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών αντιλαϊκών νόμων και διατάξεων, μνημονίων, εφαρμοστικών διατάξεων και δανειακών συμβάσεων που τους έχουν καταδικάσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

«Δωρεάν υγεία για μας και τα παιδιά μας», διαδήλωσαν οι συνταξιούχοι έξω ...
Στον αντίποδα, ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέτζος με μια άκρως απαξιωτική συμπεριφορά επιχείρησε αρχικά να κρυφτεί στο «υπουργικό του λαγούμι», δηλώνοντας ότι βρίσκεται στη Βουλή. Οταν οι συνταξιούχοι απαίτησαν δυναμικά να συναντηθούν μαζί του, οργισμένοι από την ανέχεια στην οποία τους καταδικάζει η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας και έφτασαν μέχρι το κλειδαμπαρωμένο γραφείο του, ο υπουργός ... εμφανίστηκε για να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τσακίσει συντάξεις και περίθαλψη. Προσπερνώντας τη δική του απαξιωτική συμπεριφορά χαρακτήρισε τους συνταξιούχους τραμπούκους και ισχυρίστηκε: «Λέτε ψέματα, φάρμακα και γιατρούς σας δίνουμε κάθε μέρα»!

«Δηλώνουμε αίσχος και στην κυβερνητική πολιτική και στη συγκεκριμένη στάση του υπουργού Υγείας, ο οποίος όχι μόνο είναι απαράδεκτος αλλά και προκλητικός απέναντι στους συνταξιούχους. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Ο αγώνας μας θα δώσει εκείνη την προοπτική που πραγματικά απαιτείται σήμερα, δηλαδή την ενότητα με την εργατική τάξη τα λαϊκά στρώματα για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές», δήλωσε ο Δ. Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, κατά την έξοδο της αντιπροσωπείας από το γραφείο του υπουργού. Η λέξη «αίσχος» και τα απανωτά συνθήματα των συνταξιούχων αντήχησαν μέσα και στην πορεία έξω από το υπουργείο οπότε και ενημερώθηκαν όσοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι απ' έξω.

Πάντως, σε χτεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη, ο Α. Λυκουρέτζος δήλωσε ότι «πρακτικές οι οποίες με τη βία επιχειρούν κάποιοι να επιβάλουν την παρουσία τους και όχι να υποβάλουν τα αιτήματά τους, εκφεύγουν της δημοκρατικής δεοντολογίας, της δημοκρατικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας...», αποκαλύπτοντας πώς σκοπεύει να χειριστεί η κυβέρνηση τους αγώνες του λαού για την επιβίωσή του αλλά και ότι - όπως φαίνεται - τη δημοκρατία η κυβέρνηση την εντοπίζει μόνο στους «διαλόγους» που συζητιέται κάθε νέος γύρος στην αντιλαϊκή επίθεση...

Στη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Κύμα αντιδράσεων

Η χτεσινή στάση της κυβέρνησης πυροδότησε κύμα αντιδράσεων και καταγγελιών. Πρόκειται για συμπεριφορές «προκλητικές και προσβλητικές για τους απόμαχους της δουλειάς, αλλά και για όλο το λαό», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του.

Ανάλογες ανακοινώσεις - καταγγελίες εξέδωσαν η ΟΕΚΙΔΕ, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων και πλήθος ακόμα συνδικαλιστικών οργανώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μα πόσο «τραμπούκος» είσαι! (2012-09-05 00:00:00.0)
Συγκέντρωση συνταξιούχων (2012-05-30 00:00:00.0)
«Αδικα καρτεράτε να λυγίσουμε..!» (2006-11-09 00:00:00.0)
Είμαστε στο γύψο του κοινωνικού αποκλεισμού (2004-01-30 00:00:00.0)
Μετέωροι οι γιατροί (2001-06-26 00:00:00.0)
Βροχή αντιδράσεων για τη λίστα (1997-01-10 00:00:00.0)