Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΥΓΕΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Μετέωροι οι γιατροί

Σήμερα η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας ώρα 10 π.μ.

Καμιά ουσιαστική δέσμευση δεν προέκυψε για τους γιατρούς του ΙΚΑ μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος με την Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με αποτέλεσμα να επιτείνεται η αβεβαιότητα για την εργασιακή τους σχέση με το Ιδρυμα, σε περίπτωση που προωθηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ο Αλ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τις θέσεις του και το μόνο νέο στοιχείο - αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι - είναι ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη νέα περίοδο.

Σε ανακοίνωσή του ο Αλ. Παπαδόπουλος αναφέρει:

  • Τα υπάρχοντα κείμενα εργασίας των διαφόρων επιτροπών αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του υπουργείου Υγείας - Προνοίας, χωρίς να έχουν καθοριστεί ακόμα η μορφή και το περιεχόμενο των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΙΚΑ που θα απασχοληθούν στο νέο σύστημα.
  • Στόχος είναι η όσο το δυνατόν καθολική αξιοποίηση όλων των γιατρών του ΙΚΑ στο νέο σύστημα.

Ακολούθησε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, που ομόφωνα αποφάσισε να απαιτήσει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Διεύθυνση του ΙΚΑ σαφές χρονοδιάγραμμα τροποποίησης των συμβάσεων «αποικιοκρατικού» τύπου (Ν. 1204/72) και υλοποίησης του σχεδίου για το επιστημονικό βαθμολόγιο γιατρών ΙΚΑ.

Παράλληλα η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε να συγκαλέσει την Παρασκευή 29/6/2001 στην Αθήνα (ξενοδοχείο «Αθενς Ακροπόλ» Πειραιώς 1 Ομόνοια και ώρα 11 π.μ.) πανελλαδική συνδιάσκεψη των προέδρων όλων των ΣΕΥΠΙΚΑ της Ομοσπονδίας.

Ταυτόχρονα καλεί την ίδια ώρα εκεί και συνεδρίαση της Ολομέλειας της διεύθυνσης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για την από εκεί και πέρα πορεία του απεργιακού μας αγώνα.

Η σημερινή συγκέντρωση

Η απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών του ΙΚΑ συνεχίζεται για τρίτη βδομάδα με ποσοστά να κυμαίνονται από 90-100% σ' ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ενώ ακόμα και η διοίκηση του ΙΚΑ δίνει ποσοστό 74%.

Σήμερα ο Σύλλογος Γιατρών ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ) οργανώνει παναττική συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία καλούν να συμμετάσχουν τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας αποφάσισε και ο Σύλλογος των Συμβασιούχων Γιατρών.

Ο ΣΕΥΠΙΚΑ πραγματοποιεί νέα Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» την ερχόμενη Πέμπτη 28.6.2001.

Αδιέξοδο στο αδιέξοδο

Την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος έστειλε νέα εγκύκλιο για την έκτακτη περίθαλψη των ασθενών στη διάρκεια της απεργίας από μη συμβεβλημένους γιατρούς, στην οποία προβλέπει:

  • Διαγνωστικές εξετάσεις συνεχίζουν να εκτελούνται στα συμβεβλημένα με το Ιδρυμα Διαγνωστικά Κέντρα και Νοσοκομεία. Ο σχετικός κατάλογος βρίσκεται ήδη στις Μονάδες Υγείας.
  • Η δαπάνη φαρμακευτικής περίθαλψης θα αποδίδεται με την ίδια διαδικασία (δηλαδή της έκτακτης περίθαλψης) τόσο για τα επείγοντα περιστατικά όσο και για τα χρόνια.

Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση γιατρού Κρατικού Νοσοκομείου ή ιδιώτη και απόδειξη Φαρμακείου, στα Τμήματα Παροχών των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι, για τα χρόνια περιστατικά, που χρήζουν φαρμακευτικής κάλυψης, εφαρμόζεται η ίδια διαδικασία και αρκεί η προσκόμιση φωτοτυπίας παλαιότερης ή πρόσφατης γνωμάτευσης γιατρού ή τρίμηνης συνταγής ή το βιβλιάριό τους και απόδειξη φαρμακείου.

Αυτό σημαίνει ότι παρακάμπτεται ο ελεγκτής γιατρός και οι ασθενείς μπορούν να εισπράττουν το αντίτιμο από το κρατικό τιμολόγιο απ' τις υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει την αντίθεσή του στη διαδικασία αυτή, γιατί παραβλέπει ότι και στα χρόνια νοσήματα χορήγηση φαρμάκου δε νοείται χωρίς εξέταση του ασθενούς από γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας. Είναι πρωτοφανές και ανεπίτρεπτο ρόλοι θεράποντος ιατρού να ανατίθεται στον ίδιο τον ασθενή τονίζει ο ΙΣΑ και ζητά να προηγείται ιατρική εξέταση του ασθενούς.

Ο ΠΙΣ

Την απαράδεκτη κυβερνητική στάση απέναντι στους γιατρούς του ΙΚΑ και τον απεργιακό τους αγώνα καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Οι γιατροί έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και Εργασίας υπογραμμίζει ο ΠΙΣ και τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί με τρόπο δίκαιο το πρόβλημα των γιατρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ