Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΣΠΑ
Χωρίς αυτοδυναμία η ΠΑΣΚΕ

Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση προτείνει η ΕΣΚ

Μετά από πολλά χρόνια η ΠΑΣΚΕ απώλεσε την αυτοδυναμία στην Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας, που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, η δύναμη της ΠΑΣΚΕ μειώθηκε κατά μια έδρα, από 11 σε 10. Η ΔΑΚΕ, που παραιτήθηκε σύσσωμη από το ΔΣ της ΟΣΠΑ και προκάλεσε τις εκλογές, εξασφάλισε τις έξι έδρες που είχε. Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση - Συνεργαζόμενοι (ΕΣΚ - Σ) διατήρησε τις δυνάμεις της, εξασφαλίζοντας δύο έδρες. Από μια έδρα έλαβαν η «Διακλαδική Συνεργασία» (ΣΥΝ - ΚΕΔΑ), οι εκπρόσωποι της ΕΧΠΑ (πιλότοι) και η «Ανεξάρτητη Συνεργασία Εργαζομένων ΟΑ», ενώ δεν εξασφάλισε έδρα η Ενιαία Κίνηση Συνοδών - Φροντιστών.

Χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών, πέραν της απώλειας της αυτοδυναμίας της ΠΑΣΚΕ, είναι ότι το ψηφοδέλτιο συνεργασίας της ΕΣΚ - Σ εξασφάλισε 13 ψήφους και μια έδρα στη ΓΣΕΕ (στην προηγούμενη θητεία δεν είχε εκλέξει εκπρόσωπο).

Μετά το πέρας των εκλογών εκείνο που μένει και απασχολεί τους εργαζόμενους είναι το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα, που απ' ό,τι φαίνεται είναι δυσοίωνο, καθότι οι κυρίαρχες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δε δείχνουν διατεθειμένες να αντιπαλέψουν το ξεπούλημα της ΟΑ, ενώ η «Διακλαδική Συνεργασία» διαλύθηκε ήδη «στα εξ ων συνετέθη» («έσπασε» σε τρία κομμάτια).

Οι δυνάμεις της ΕΣΚ - Σ, όπως είχαν δηλώσει και στο τελευταίο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΟΣΠΑ, συγκρότησαν ψηφοδέλτιο συνεργασίας με όσους δείχνουν ενδιαφέρον να αγωνιστούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, αλλά και ενάντια στην ίδια την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της. Η συνεργασία αυτή βρήκε ανταπόκριση στους εργαζόμενους και έφερε και αποτέλεσμα, με την ανάδειξη εκπροσώπου στη ΓΣΕΕ. Κυρίως, όμως, η συνεργασία αυτή έδωσε ένα άλλο στίγμα στους εργαζόμενους του εθνικού αερομεταφορέα: Οτι υπάρχουν ταξικές δυνάμεις και άλλοι συνδικαλιστές που μπορούν και θέλουν να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική.

Η ΕΣΚ - Σ κάλεσε σε συστράτευση όλους τους εργαζόμενους, σε μια Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του εθνικού αερομεταφορέα και ήδη άρχισε η συγκέντρωση υπογραφών για τη συγκρότησή της. Στόχος είναι, στο αμέσως επόμενο διάστημα, να γίνει η πρώτη συγκέντρωση για την εκλογή συντονιστικού οργάνου της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η ΕΣΚ -Σ απευθύνθηκε για συνεργασία και σε άλλες δυνάμεις, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχαν ή όχι στο ψηφοδέλτιο, ενώ έχει αφεθεί ανοιχτό το μέτωπο της συνεργασίας για αμέσως μετά τις εκλογές.

Η ΕΣΚ -Σ, στο μεθαυριανό συμβούλιο της ΟΣΠΑ για την ανάδειξη προεδρείου, θα προτείνει να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτικό, αναλογικό προεδρείο, όπου η κάθε παράταξη θα έχει την ευθύνη της ψήφου της στα θέματα που θα προκύπτουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ