Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΥΓΕΙΑ
ΧΡΕΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Ρυθμίσεις με περικοπές;

Σοβαρά ερωτηματικά για τις επιπτώσεις στην έτσι κι αλλιώς κατακρεουργημένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων προκαλεί η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή χτες το βράδυ ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος και αφορά στη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ύψους 355 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με την τροπολογία το Δημόσιο αναλαμβάνει να καταβάλει τα χρέη σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1/8/2003. Οι απαιτήσεις των νοσοκομείων έναντι του Δημοσίου μπορούν με απευθείας σύμβαση να εκχωρηθούν σε πιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή τράπεζες, και να προεξοφληθούν από αυτά χωρίς παρακράτηση προεξοφλητικών τόκων, με αποκλειστικό σκοπό την εξόφληση των προμηθευτών εφάπαξ, εφόσον χορηγηθεί από αυτούς έκπτωση 3,5%. Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέξουν την εφάπαξ ή τις ισόποσες δόσεις. Για τις προεξοφλήσεις αυτές οι τράπεζες δικαιούνται τόκο από την ημέρα προεξόφλησης μέχρι την ημέρα εξόφλησης από το Δημόσιο των εκχωρηθεισών και προεξοφληθεισών απαιτήσεων.

Πάντως, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, τα ποσά αυτά που αναλαμβάνονται από το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν αυτοδίκαια έσοδα των προϋπολογισμών του 2001, γεγονός που σημαίνει ότι θα περικοπούν από τις καταγεγραμμένες δαπάνες. Ωστόσο, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υποστήριζαν ότι πρόκειται για λογιστική διαδικασία και όχι για περικοπές.

Πάντως στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρεται ότι θα γίνει εξοικονόμηση δαπάνης του Δημοσίου από τη διαγραφή των οφειλών του προς τα νοσοκομεία, καθώς και από τη μείωση των επιχορηγήσεων προς το ΙΚΑ και τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ