Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Ενίσχυση των πελατειακών σχέσεων

Η απόφαση της Πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στον «Ευαγγελισμό»

«Η γενική κατεύθυνση του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την Υγεία μάς βρίσκει αντίθετους, γιατί σταδιακά οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την ποιότητα και την ελεύθερη πρόσβαση, αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πενταμελής Επιτροπή της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του «Ευαγγελισμού» και τονίζει: «Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το μέτρο για καθιέρωση απογευματινών εξωτερικών ιατρείων στον "Ευαγγελισμό" που υποχρεώνει το γιατρό του ΕΣΥ να έχει ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ με τον ασθενή».

Οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» κάνουν τις εξής παρατηρήσεις:

α) Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις συνθήκες εφαρμογής αυτών των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων, καμία πρόβλεψη για χώρους, νοσηλευτικό προσωπικό, γραμματειακή υποστήριξη και βέβαια καμία μελέτη για το κόστος αυτών και τις οικονομικές απολαβές του προσωπικού που θα εργάζεται σε αυτά, καθώς και τη φορολογική αντιμετώπιση αυτών των απολαβών. Επιπρόσθετα, μην ξεχνάμε τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό, που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία.

β) Ουσιαστικά καταργείται και με νόμο η παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης, αφού ο ασθενής θα πληρώνει από την τσέπη του, αλλά και σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει μελέτη πρόβλεψης ασφαλιστικής κάλυψης. Ο ασθενής θα πληρώνει βαρύ τίμημα.

γ) Οι ισχυρισμοί του υπουργείου ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταργηθούν τα παράνομα ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ, δεν ισχύει, διότι αυτοί που κάνουν συστηματικά ιδιωτικό ιατρείο μέσα και έξω από το Νοσοκομείο, δεν περιμένουν τέτοιες ρυθμίσεις για να συνεχίσουν «νόμιμα» το έργο τους.

δ) Οι επιμελητές μάχιμων ειδικοτήτων, πρακτικά αποκλείονται αφού ο μεγάλος αριθμός εξαντλητικών εφημεριών, η απογευματινή εργασία και η καθήλωση ουσιαστικά στο Νοσοκομείο, δε θα αφήνουν ελεύθερο χρόνο στους γιατρούς και θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής τους καθώς και η επιστημονική κατάρτισή τους.

ε) Αποκλείονται εκ των πραγμάτων πολλοί εργαστηριακοί γιατροί, οι αναισθησιολόγοι και άλλες μη κλινικές ειδικότητες, όπως και όλοι οι επιμελητές Β'.

ζ) Οσον αφορά τον πολύπαθο τον «Ευαγγελισμό», με τις τόσες πολλές ανάγκες και τη μεγάλη προσέλευση κάθε είδους ασθενών, προβλέπουμε ότι θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εξωτερικό ιατρείο (για να μην πούμε «φρενοκομείο»), πράγμα που θα δώσει ένα ακόμα χτύπημα στον ήδη υποβαθμισμένο τριτοβάθμιο χαρακτήρα του.

η) Φοβούμαστε ότι θα παρατηρηθούν έντονα φαινόμενα ανταγωνισμού με τα γνωστά επακόλουθα, μεταξύ ειδικοτήτων, βαθμίδων και γιατρών της ίδιας κλινικής.

θ) Το μέτρο είναι άκρως ανταγωνιστικό προς τον απλό ελεύθερο επαγγελματία γιατρό που δουλεύει στις γειτονιές της Αθήνας, του οποίου τη συμβολή όλοι αναγνωρίζουν.

Και οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» καταλήγουν:

«Πιστεύουμε ότι το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας εάν θέλει να βελτιώσει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, τη λειτουργία των Νοσοκομείων και την αμοιβή των γιατρών, και να χτυπήσει την παραοικονομία και τις πελατειακές σχέσεις, πρέπει:

  • Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Κέντρων Υγείας στις πόλεις με όλες τις ειδικότητες, που να λειτουργούν σε πολύωρη βάση. Εκεί θα εργαστούν χιλιάδες νέοι γιατροί και πιο παλιοί, με εμπειρία.
  • Να ενισχύσει τον Τριτοβάθμιο χαρακτήρα των μεγάλων Νοσοκομείων και πρώτο από όλα τον «Ευαγγελισμό».
  • Να δώσει οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα στους γιατρούς, να καθιερώσει τη μονιμότητα για όλους, να χαρακτηρίσει τα Νοσοκομεία ανθυγιεινούς χώρους εργασίας και πάνω από όλα να ακούσει τη φωνή αυτού του μεγάλου τμήματος των γιατρών που πιστεύει και εφαρμόζει τη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ