ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ο αγώνας συνεχίζεται...

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την πρακτική πλέον ικανοποίηση των αιτημάτων τους, μετά τη δικαίωσή τους από το ΣτΕ, δηλώνουν οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, που χρόνια τώρα διώκονται ποινικά, επειδή διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή

Παρασκευή 13 Απρίλη 2001

Μια από τις πολλές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της TVX
Οριστικά φαίνεται να ακυρώνονται τα σχέδια της πολυεθνικής εταιρίας «TVX Gold Hellas» για την εγκατάσταση και λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, μετά την απόφαση - καταπέλτη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που με ισχυρή πλειοψηφία ακύρωσε σχεδόν όλες τις πράξεις της κυβέρνησης, που απλόχερα και καταστρατηγώντας κάθε έννοια νομιμότητας στήριξε την πολυεθνική εταιρία, έσυρε και συνεχίζει να σύρει στα δικαστήρια τους κατοίκους που αγωνίζονται για την προστασία του τόπου τους.

Φανερά ικανοποιημένοι, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Στρυμονικού κόλπου και της Ιερισσού, δηλώνουν πως η απόφαση του ΣτΕ τους δίνει κουράγιο να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να σταθούν οπλισμένοι με περίσσια δύναμη μπροστά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ανυποχώρητοι, έχοντας τη συμπαράσταση ολοένα και περισσότερων φορέων της περιοχής, στις 25 Απρίλη, 20 δημότες της περιοχής θα δικαστούν εκ νέου, μετά από έφεση που άσκησαν, προκειμένου να ακυρώσουν τις πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους.

Συνολικά, θα εκδικαστούν 5 υποθέσεις. Γι' αυτές, ο Νίκος Μήτσιου, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας, έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 5 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση. Σε 3 χρόνια φυλάκιση, έχει καταδικαστεί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρναίας Γ. Κοτάκης, σε 3 χρόνια φυλάκιση ο τοπικός σύμβουλος Ολυμπιάδας Δ. Καρακιτσάκης, σε 15 μήνες φυλάκιση ο δήμαρχος Ασπροβάλτας Α. Φρατζής. Επίσης έχουν καταδικαστεί 3 δημότες σε 21 μήνες φυλάκιση, 10 δημότες σε 19 μήνες και 3 ακόμη σε 4 μήνες φυλάκιση.

Αν τελικά το Εφετείο δεν ανατρέψει τις ποινές, οι αγωνιστές κάτοικοι και αιρετοί άρχοντες της περιοχής κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή, επειδή διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να προστατέψουν το περιβάλλον και τον τόπο τους, καθώς επίσης να συνεχίζουν να ζουν και να εργάζονται στη γη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Αγωνιστικά, όμως, θα σταθούν και πάλι, αυτή τη φορά ενάντια στην ποινικοποίηση του αγώνα τους. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Ολυμπιάδας και η Επιτροπή Συμπαράστασης και Αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγωνιστές της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί της 25ης Απρίλη, έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Και καλούν τους πολίτες να στηρίξουν τους διωκόμενους, να στηρίξουν τον αγώνα ενάντια στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση, για όλο τον κόσμο, σε όλη την Ελλάδα που ξεσηκώθηκε ενάντια στις επενδύσεις των χρυσωρύχων. Από τη Θράκη και τη Χαλκιδική μέχρι τη Μήλο», δήλωσε στο «Ρ» ο Ν. Μήτσιου, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ. «Κυάνια πλέον να πάψουν να συζητούν. Να φύγουν και να αφήσουν τον τόπο να αναπνεύσει, να αναπτυχθεί τουριστικά. Και όλοι αυτοί, που με ευθύνη τους κατέστρεψαν την όμορφη γη, να αναλάβουν να αποκαταστήσουν το δραματικά επιβαρυμένο περιβάλλον», προσθέτει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας και καταλήγει: «Να τσακιστούν οι Καναδοί να φύγουν, να απελευθερωθούν οι χώροι της Ολυμπιάδας. Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνουν εργοστάσια. Τα κυάνια τέρμα. Φυλάμε στα φυλάκια 5 χρόνια και 2 μήνες και θα συνεχίσουμε μέχρι να φύγουν».

«Θεωρούμε ότι είναι νίκη, όχι μόνο των κατοίκων της Ολυμπιάδας που επί 5,5 χρόνια αγωνίζονται ενάντια στη ληστρική και καταστροφική για τον τόπο επένδυση, αλλά μια νίκη που έρχεται να αποκαλύψει την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών εταιριών και των πολιτικών συνενόχων τους, που ποικιλόμορφα έδιναν κάλυψη στα εγκλήματα που διέπρατταν», σχολίασε ο γραμματέας της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ Νίκος Παρθενιώτης και πρόσθεσε: «Η απόφαση αυτή, ταυτόχρονα, φωτίζει και επιβεβαιώνει τη δική μας θέση πως μόνο μέσα από τον ενωμένο, συντονισμένο και ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να προσδοκούμε αποτελέσματα. Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, στάθηκε στο πλευρό αυτών των κατοίκων που η κυβέρνηση διώκει ποινικά. Σήμερα, αποδεικνύεται ποιοι διέπραξαν αδικήματα και ποιοι πρέπει να δικαστούν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίφθηκε αίτημα για αναστολή εξορύξεων (2002-05-31 00:00:00.0)
Κι άλλες καταδίκες κατοίκων για χάρη της TVX! (2001-02-22 00:00:00.0)
Νέες καταδίκες κατοίκων (2000-03-15 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στους κατοίκους του Στρυμονικού (2000-02-15 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αναστολή των εργασιών (2000-02-08 00:00:00.0)
Τους καταδίκασαν αλλά συνεχίζουν (1999-04-29 00:00:00.0)