ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΧΟΙΝΙΑ
«Δουλεύουν» στο παρασκήνιο κυβέρνηση και «Αθήνα 2004»
Τρίτη 24 Απρίλη 2001

Φωτογραφία του υδροβιότοπου του Σχοινιά
Με επαφές στο παρασκήνιο επιχειρούν κυβέρνηση και «Αθήνα 2004» να δημιουργήσουν ευνοϊκούς συσχετισμούς, ώστε να μην εμφανιστούν εμπόδια στην υλοποίηση των καταστροφικών σχεδίων για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίτροπος Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βίβιαν Ρέντινγκ, βρέθηκε τις μέρες του Πάσχα στην Κέρκυρα, καλεσμένη της προέδρου της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, λίγες μέρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΕΕ αποφασίσει για το εάν θα πρέπει να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά!

Πηγές από την Οργανωτική Επιτροπή επιβεβαίωσαν τη... φιλοξενία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικό αντικείμενο της συνάντησης «αναψυχής» στην Κέρκυρα (εκεί ήταν και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης) ήταν το θέμα του Κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά. Απ' ό,τι φαίνεται, κυβέρνηση και «Αθήνα 2004» «στέρεψαν» από επιχειρήματα και προσφεύγουν στη σιγουριά των δημοσίων σχέσεων.

Οπως είναι γνωστό, σε λίγες μέρες η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να αποφασίσει για την τύχη του έργου, μετά και από παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη, αλλά και οικολογικών οργανώσεων και φορέων.

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, απαντώντας σε προφορική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, είχε αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν αξιολογούνται αυτή τη στιγμή, προκειμένου να αποφασίσει η Επιτροπή για τη συνέχεια που θα δώσει στην υπόθεση».

Οπως ανέφερε στην Ερώτησή του ο Κ. Αλυσσανδράκης, «σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας, η Ακαδημία Αθηνών, η Αρχαιολογική Εταιρεία, το Ελληνικό Τμήμα του διεθνούς ICOMOS, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΔΣ του Δήμου της Αθήνας, πλήθος οικολογικών οργανώσεων και επιστήμονες της Ευρώπης είναι αντίθετοι με τη χωροθέτηση του κωπηλατοδρομίου και άλλων εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για τους εξής λόγους:

Στο χώρο αυτό διεξήχθη το 490 π.Χ. η σημαντική μάχη των Αθηναίων κατά των Περσών, η επιτυχής έκβαση της οποίας είχε τεράστια σημασία στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Με τα έργα που προγραμματίζονται θα καταστραφεί η οικολογική ισορροπία του μοναδικού υδροβιότοπου του λεκανοπεδίου της Αττικής και θα εκδιωχθούν περισσότερα από 170 είδη πουλιών».

Πάντως, η κυβέρνηση μετά την πρόσφατη απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία βάζει «φρένο» στη δημιουργία αναψυκτηρίων και εστιατορίων εντός της ζώνης του λεγόμενου «Εθνικού Πάρκου Σχοινιά», όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τις περιπέτειες. Η αμηχανία είναι δεδομένη, αφού και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, με δηλώσεις του μία μέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ, είχε πει ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν προβλέπει τέτοιες κατασκευές!..

Την ίδια στιγμή, η Αρχαιολογική Εταιρεία έχει καταρρίψει και τα τελευταία πιθανά και απίθανα επιχειρήματα, που παρουσιάζει κατά καιρούς ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, για το πού έγινε η Μάχη του Μαραθώνα.

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις για την κατασκευή του έργου κλιμακώνονται και την Κυριακή 29 του Απρίλη η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση του Σχοινιά διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιοχή, όπου θα κατασκευαστεί το Κωπηλατοδρόμιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμειναν μόνο οι υποσχέσεις (2005-08-14 00:00:00.0)
Τα πουλιά, ο Σχοινιάς και το... κλοφέν (2001-07-26 00:00:00.0)
«Προσγείωση» του σλάλομ στο Ελληνικό (2001-05-16 00:00:00.0)
Προσβολή της ιστορικής μνήμης (2001-05-06 00:00:00.0)
Οικονομικά συμφέροντα θέλουν το Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά (2001-04-29 00:00:00.0)
Συνάντηση με αρχαιολόγους ζητά ο Βενιζέλος (2001-02-20 00:00:00.0)