Κυριακή 14 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΧΟΙΝΙΑ
Εμειναν μόνο οι υποσχέσεις

Το Εθνικό Πάρκο στο Σχοινιά! Αυτός είναι ο ...«εξωραϊσμός» του χώρου, που υποσχέθηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου στο χώρο;
Το Εθνικό Πάρκο στο Σχοινιά! Αυτός είναι ο ...«εξωραϊσμός» του χώρου, που υποσχέθηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου στο χώρο;
Φτάνοντας στο Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας στο Σχοινιά, σε πρώτο πλάνο συναντούμε την περίφραξή του και τα αυτοκίνητα της εταιρίας σεκιούριτι που είναι παραταγμένα στην πύλη, ώστε να κάνουν σαφή την πρόθεση να μην περάσει κανείς μέσα στο κωπηλατοδρόμιο. Το κωπηλατοδρόμιο παραμένει κλειστό και πλήρως αφημένο στις διαθέσεις του χρόνου που περνάει και των καιρικών συνθηκών. Στο πάρκινγκ που βρίσκεται πριν από την πύλη του κωπηλατοδρομίου κάδοι απορριμμάτων είναι αναποδογυρισμένοι και σωροί σκουπιδιών «διακοσμούν» το άλλοτε Ολυμπιακό στολίδι.

Στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων επικρατεί πλήρης ερήμωση, με το νερό και τα χορτάρια να είναι τα μόνα που κουνιούνται στο φύσημα του αέρα. Κάδοι πεταμένοι από εδώ και από εκεί, ταμπέλες αναποδογυρισμένες, αγριόχορτα που φυτρώνουν εκεί που είχαν επιμελώς τοποθετηθεί τα φυτά που αποτελούσαν τη διακόσμηση του γηπέδου και ανοιχτοί υπόνομοι είναι η πρώτη εικόνα που συναντά ο επισκέπτης στο χώρο. Οι φύλακες φρουρούν έναν άδειο χώρο, ο οποίος ερημώνει όπως ερημώνει και το εθνικό πάρκο στο οποίο εντάσσεται.

Αυτό το εγκαταλειμμένο έργο επιβάρυνε τις τσέπες του ελληνικού λαού με 76,3 εκατ. ευρώ. Οπως διαπιστώθηκε στις περισσότερες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, έτσι και για την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου ο ...«λογαριασμός» ήταν ανεβασμένος κατά 50,9% από τα 25,4 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο φάκελος διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά. Η κυβερνητική πολιτική της εγκατάλειψης, των εγκαταστάσεων που στοίχισαν εκατομμύρια, στο μεγαλείο της. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση στοίχισε 70.6 εκατ. ευρώ
Το Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά. Η κυβερνητική πολιτική της εγκατάλειψης, των εγκαταστάσεων που στοίχισαν εκατομμύρια, στο μεγαλείο της. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση στοίχισε 70.6 εκατ. ευρώ
Οι εικόνες από την περιοχή του Σχοινιά αποκαλύπτουν το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην πραγματικότητα και τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, για προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ο υδροβιότοπος αποτελεί κομμάτι αυτής της εικόνας. Ο τόπος, που εντέχνως ονομάστηκε «Εθνικό Πάρκο», έχει μετατραπεί σε χωματερή και βάλτο. Το ποτάμι που περιβάλλει το κωπηλατοδρόμιο και υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε για να προστατέψει τον υδροβιότοπο, έχει μετατραπεί σε έλος, με αποτέλεσμα να γίνεται εστία συσσώρευσης κουνουπιών. Οι παρεμβάσεις που έγιναν για να τοποθετηθεί το νερό στην ολυμπιακή εγκατάσταση, επηρέασαν τη ροή των υδάτων, με αποτέλεσμα τα σπίτια που βρίσκονται σε μικρή ακτίνα από το κωπηλατοδρόμιο να πλημμυρίζουν με την παραμικρή βροχόπτωση.

Ο υδροβιότοπος δε θυμίζει σε τίποτα προστατευόμενο χώρο. Το έδαφος έχει σκάσει και φέρνει στο νου εικόνες από ερήμους άλλων ηπείρων. Επιπλέον, υπάρχει χωματερή μέσα στο υποτίθεται προστατευόμενο «Εθνικό Πάρκο» που φιλοξενεί 350 είδη χλωρίδας και πάνω από 140 είδη ορνιθοπανίδας.

Νέοι, που έχουν μεγαλώσει και ζουν στο Κάτω Σούλι, καταγγέλλουν τις υποσχέσεις των τοπικών Αρχών και της κυβέρνησης, που απλόχερα τους έταζαν ότι τα κτήματά τους θα πάρουν μεγαλύτερη αξία και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, μέσα από τη λειτουργία της εγκατάστασης. Τους είχαν υποσχεθεί ότι τουλάχιστον 80 νέοι από το Κάτω Σούλι, την περιοχή που περιβάλλει το κωπηλατοδρόμιο, θα προσλαμβάνονταν, για να απασχοληθούν στην εγκατάσταση. Αντί γι' αυτό, βλέπουν τον υδροβιότοπο να καταστρέφεται, τα σπίτια και τα κτήματά τους να γεμίζουν νερά, τα κουνούπια να αυξάνονται και την ανεργία να παραμένει.

Το μέλλον του κωπηλατοδρομίου είναι ακόμα αβέβαιο. Η αρχική πρόταση των υπουργών ήταν ότι θα λειτουργεί για προπονήσεις ομάδων κωπηλασίας. Η αιτιολογία χαρακτήριζε τα κωπηλατικά αθλήματα ως «φιλικά προς το περιβάλλον» και είχε εντάξει τη μεταολυμπιακή χρήση στην προοπτική δημιουργίας πάρκου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και παρατήρησης περιβάλλοντος στο «Εθνικό Πάρκο Σχοινιά». Το κόστος συντήρησης της εγκατάστασης όμως, που ανέρχεται σε 800.000 ευρώ το χρόνο, κατέστησε «απαγορευτική» τη χρήση για προπονήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ