Κυριακή 14 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Απαγορεύεται η είσοδος»...

...μέχρι να μπουν οι μεγαλοξενοδόχοι όπου η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει να παραδώσει το χώρο

Το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο ανοίγει μόνο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για τις ...ιπποδρομίες
Το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο ανοίγει μόνο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για τις ...ιπποδρομίες
Πλησιάζοντας την είσοδο των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο, ο επισκέπτης βρίσκει την καγκελόπορτα κλειδωμένη. Η πινακίδα στην είσοδο ενημερώνει: «Απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντες την κατάλληλη άδεια».

Ο χώρος είναι έρημος. Οι μόνοι που βρίσκονται εκεί είναι οι φύλακες, κάποιοι σταθεροί στις πύλες και κάποιοι που περιοδεύουν στο χώρο, καθώς και το συνεργείο συντήρησης. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο χώρο απασχολούνται στον Ιππόδρομο (σταβλίτες, τζόκεϊ, προπονητές, ταμίες), ο οποίος μεταφέρθηκε εκεί.

Ο Ιππόδρομος, που μοιράζεται το χώρο με το Ιππικό Κέντρο, λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Εκείνες είναι και οι μοναδικές μέρες που η είσοδος του Ιππικού Κέντρου ανοίγει. Στο βωμό του «φίλιππου» κέρδους, οι στάβλοι του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου χρησιμοποιούνται πλέον από τον Ιππόδρομο. Ακόμα και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπήρχαν οι στόχοι της μεταολυμπιακής αξιοποίησης του Ιππικού Κέντρου, που περιλάμβαναν λίγο-πολύ τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων προς διευκόλυνση και του κοινού των ιπποδρομιών.

Να θυμίσουμε ότι το έργο κόστισε 110,40 εκατ. ευρώ, ενώ ο φάκελος διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων έκανε λόγο για 22,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για αύξηση ύψους 87,8%!

Οι εξαγγελίες για το μεταολυμπιακό ξεπούλημα των εγκαταστάσεων προβλέπουν τη δημιουργία «πάρκου αθλητικού και τουριστικού ενδιαφέροντος». Συγκεκριμένα, ο νόμος χαρακτηρίζει την κατασκευή γηπέδου γκολφ στο πάρκο Κρος Κάουντρι ως «τη μικρότερη δυνατή επέμβαση», αφού θα φύγουν τα εμπόδια και στη θέση τους θα ...ανοιχτούν οι 18 τρύπες!

Οι κυβερνώντες, όμως, δεν μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας που προβλέπεται στο χώρο του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου. Η κατασκευή ξενοδοχείου είναι φανερό ότι θα ικανοποιήσει στο έπακρο τις ανάγκες των φίλων του ιπποδρόμου σε αναψυχή και διασκέδαση. Αλλωστε, η υφυπουργός Πολιτισμού, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, είχε δηλώσει μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ και τον δήμαρχο Μαρκόπουλου, ότι «με την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων η περιοχή του Μαρκόπουλου και γενικότερα η Ανατολική Αττική θα γίνει όαση πρασίνου και ψυχαγωγίας» - προφανώς όχι για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά για τους ομοίους του προέδρου του ΣΕΒ.

Ολυμπιακό Σκοπευτήριο

Οι εγκαταστάσεις που στέγασαν κατά την περίοδο των Αγώνων το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο, στο Μαρκόπουλο, δεσπόζουν στο βουνό και μπορεί κανείς να ατενίσει το «μεγαλόπρεπο» έργο από μακριά. Για την ακρίβεια, το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να το ατενίσει, καθώς η είσοδος απαγορεύεται. Εμπόδια έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του δρόμου πριν την είσοδο, που δεν αφήνουν τα αυτοκίνητα να περάσουν. Μάλιστα, τη στιγμή που το συνεργείο του «Ρ» πλησίαζε την εγκατάσταση, πριν καν προσεγγίσει την είσοδο και αποκαλύψει το στόχο της δημοσιογραφικής έρευνας, ο φρουρός που βρισκόταν στην πύλη κάλεσε ενισχύσεις από τον ασύρματο. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο ένα ακόμα αυτοκίνητο της εταιρίας σεκιούριτι έκανε την εμφάνισή του, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι κανείς δε θα εισέλθει στο χώρο.

Το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στοίχισε στο λαό, ούτε λίγο-ούτε πολύ, 60,6 εκατ. ευρώ. Το κόστος ήταν κατά 48,6% αυξημένο από εκείνο που προέβλεπε ο φάκελος διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με βάση το νόμο για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, στο χώρο του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου επιτρέπονται, «πλην των χρήσεων που δόθηκαν κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις εντός της υφιστάμενης εγκατάστασης: Πολιτιστικές εκδηλώσεις, εμπορικά καταστήματα πωλήσεως ειδών που σχετίζονται με τη λειτουργία του κέντρου σκοποβολής και ειδών πρώτης ανάγκης, χώροι εστίασης κοινού καθώς και τουριστικό κατάλυμα».

Οπως τονίζει στο «Ρ» ο Α. Συλλελόγλου, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας» Μαρκόπουλου - Πόρτο Ράφτη, «η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων αφορά όλο τον λαό, μια που αποτελεί περιουσία του. Πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε Ολυμπιακό Δήμο και θα έπρεπε αντί να παραμένουν ερμητικά κλειστές και απροσπέλαστες, να ανοίξουν σε πλείστες κοινωφελείς δραστηριότητες, όπου το τοπικό και υπερτοπικό στοιχείο θα έχει πολλά να ωφεληθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ