Κυριακή 14 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Η γιορτή του μεγάλου κεφαλαίου συνεχίζεται...

Χτες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και με την ευκαιρία αυτής της «επετείου», η κυβέρνηση εντείνει την προπαγάνδα της για την «αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων», όπως η ίδια την ονομάζει. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η χτεσινή συναυλία - φιέστα στο γήπεδο του «μπιτς βόλεϊ» με αφορμή τις γενικότερες εκδηλώσεις που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού «Ανοιχτά Στάδια: Τόπος Γιορτής, τρόπος ζωής».

Η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Π. Πετραλιά - μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου - δε χάνει ευκαιρία να μιλήσει για την «υλική και άυλη κληρονομιά που άφησαν στη χώρα μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Κληρονομιά που - όπως συνεχίζουν οι κυβερνώντες - πρέπει να «αξιοποιηθεί».

Την ίδια περίοδο σειρά από δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μη αξιοποίηση και εγκατάλειψη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν επιδοθεί σε μια μάχη εντυπώσεων, με το πρώτο να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά γρήγορα στο ξεπούλημα των εγκαταστάσεων και τη ΝΔ να απαντά ότι... ταχύτερα δε γίνεται. Παράλληλα, η κυβέρνηση, επιδίδεται και σε μια προπαγανδιστική αντεπίθεση. Ισχυρίζεται πως οι εγκαταστάσεις είναι ανοιχτές στο κοινό και πως εφόσον ο ελληνικός λαός πλήρωσε τόσα δισεκατομμύρια για την κατασκευή τους, θα πρέπει να τις απολαμβάνει... δωρεάν! Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έτοιμη να παραδώσει την περιουσία του ελληνικού λαού στα χέρια επιχειρηματιών, εφαρμόζοντας το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ.

Το «επιχείρημα», που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι πως το κόστος συντήρησης είναι υπέρογκο. Ετσι, για να μην πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος τη συντήρηση των γηπέδων πρέπει να λειτουργήσουν με επιχειρηματικά κριτήρια, δηλαδή να δοθούν σε ιδιώτες. Αν και ακούγεται «ωραίο», κάθε άλλο παρά την πραγματικότητα αντικατοπτρίζει. Από τη στιγμή που θα μπουν οι ιδιώτες στο χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, τα πάντα θα είναι προς πώληση. Ακόμη και μια βόλτα στους χώρους έξω από τα στάδια θα στοιχίζει, μιας και εκεί θα στηθούν τεράστιες εμπορικές επιχειρήσεις.

Η πραγματικότητα όμως, απέχει κατά πολύ από τις φιέστες και τα προπαγανδιστικά «τρικ» της κυβέρνησης. Η «κληρονομιά» που άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ουδεμία σχέση έχει με τα όσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται. Οι 13 νεκροί εργάτες στα ολυμπιακά έργα, το υπέρογκο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων που συνολικά στοίχισαν 9,5 δισ. ευρώ - κόστος που θα πληρώνουν μέχρι και τα... δισέγγονά μας - ο εκσυγχρονισμός των κατασταλτικών μηχανισμών και των μηχανισμών παρακολούθησης του κράτους, είναι μερικά μόνο από όσα άφησαν πίσω τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ο «Ρ» επισκέφθηκε το Ολυμπιακό Στάδιο, το Ολυμπιακό συγκρότημα Φαληρικού όρμου, τις εγκαταστάσεις στο Ελληνικό και σε Σχοινιά και Μαρκόπουλο. Οι περισσότερες από αυτές τις εγκαταστάσεις εμφάνιζαν - μέχρι και λίγο καιρό πριν από τις φιέστες της κυβέρνησης - την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης. Πρόκειται για το γνωστό κόλπο. Εμφανίζεται η εγκατάλειψη ως το καλύτερο πρόσχημα για να περάσουν στα χέρια επιχειρηματιών και να τα... αξιοποιήσουν.

Το ίδιο έγινε με τις παραλίες του Σαρωνικού και τώρα η είσοδος κοστίζει από 4 έως 10 ευρώ. Το ίδιο έγινε με το κτήμα ΘΩΝ και εκεί χτίστηκε ένα γυάλινο μεγαθήριο από γνωστό μεγαλοεργολάβο. Το ίδιο παρουσιάζεται ως «αναγκαίο» για το Πεδίον του Αρεως και άλλους ελεύθερους χώρους της Αττικής. Το ίδιο λένε οι κυβερνώντες ότι πρέπει να γίνει για το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Και πάει λέγοντας...

Τελικά, τα στάδια θα είναι «ανοιχτά», αλλά για το κεφάλαιο. Θα γίνουν «τόπος γιορτής», όπου όμως, θα χορεύουν τα δισεκατομμύρια των μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις συμπληγάδες του κόστους και του κέρδους η ασφάλεια λαού και νεολαίας(2023-10-07 00:00:00.0)
Κορόνα - γράμματα με τη σωματική ακεραιότητα αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων εδώ και 20 χρόνια!(2023-10-03 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για την κατάσταση στις αθλητικές υποδομές(2020-02-05 00:00:00.0)
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το ξεπούλημα(2005-10-07 00:00:00.0)
Κυβερνητική φιέστα παραπλάνησης...(2005-05-28 00:00:00.0)
Προκλητική λεηλασία(2005-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ