Ο αγώνας που δίνουμε θα τραβήξει πολύ

Αποσπάσματα από την ομιλία του Ρίζου Μαρούδα στην εκδήλωση των αγροτών στο Κιλελέρ

Τρίτη 11 Μάρτη 2014

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης στο Κιλελέρ, ο Ρίζος Μαρούδας σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Τα αιτήματα που προβάλλουμε με τον αγώνα μας είναι συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας, αφορούν την ίδια την ύπαρξή μας. Είναι και δίκαια. Δε ζητάμε να μας δώσουν χρήματα. Αγωνιζόμαστε για να μη μας πάρουν και τις λίγες πενταροδεκάρες που μας απομένουν στην τσέπη, μετά από σκληρή δουλειά. Αν μας μείνει και κάτι - γιατί υπάρχουν χρονιές που μπαίνουμε μέσα, δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδα. Αυτό θέλουν να κάνουν με τη φορολογία που μας βάζουν και με τα χαράτσια που σαν το χαλάζι πέφτουν στα κεφάλια μας.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Γιατί; Διότι είναι ταγμένη κι ορκισμένη να εφαρμόζει την πολιτική της ΕΕ, που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα, για να περάσει η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τα παλιά χρόνια, σε κάθε επέτειο του Κιλελέρ, είχαμε την εξαγγελία της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου. Λέτε να είναι τυχαίο ότι τόσα χρόνια δεν τελειώνει η εκτροπή του Αχελώου; Δεν είναι. Η ΕΕ δε θέλει αυτό το έργο, που είναι ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλία, γιατί δε θέλει να μετέχουμε στην αγροτική παραγωγή οι μικρομεσαίοι αγρότες. Αν δεν έχουμε νερό -και χωρίς τα νερά από τον Αχελώο, η Θεσσαλία θα ξεραθεί- δεν μπορούμε να παράγουμε.

Και ο μεγαλύτερος εχθρός και πολέμιος του έργου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που δε διστάζει να συνταχθεί με τα μεγάλα συμφέροντα, τα οποία δε θέλουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες στα πόδια τους. Οπως συντάσσεται και με την ΚΑΠ της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι μπορεί ν' αλλάξει προς το καλύτερο. Εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες πιστεύουμε ότι μόνο προς το χειρότερο μπορεί ν' αλλάξει η ΚΑΠ κι αυτό βλέπουμε να γίνεται χρόνια.

Η λαϊκή συμμαχία που φτιάχνεται στα μπλόκα είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Γιατί, εμείς οι αγρότες έχουμε καταλάβει από την πείρα μας ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Ολοι μαζί, όμως, σε συμμαχία με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Εμείς λέμε: Μαζί είμαστε δυνατοί, χώρια είμαστε αδύναμοι. Αυτή είναι μία πρώτη κατάκτηση που άρχισε από τον περσινό αγώνα.

Ο αγώνας που δίνουμε θα τραβήξει πολύ. Είναι αγώνας με μάκρος και προοπτική. Παλεύουμε για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό, στον παραγωγικό συνεταιρισμό, με κρατική τη βιομηχανία, κρατικό το εμπόριο, για να μπορεί και ο αγρότης να είναι σίγουρος ότι θα πουλά το προϊόν του, αλλά και ο εργαζόμενος ότι θα τρώει φθηνότερα και ποιοτικά προϊόντα. Αυτήν την προοπτική δίνουμε στον αγώνα μας. Μια προοπτική που αφορά και ενδιαφέρει όλο το λαό, αφού από τη δική μας δουλειά εξαρτάται η διατροφή του.

Καταλαβαίνουμε καλύτερα ότι για να φέρουμε πιο κοντά αυτήν την προοπτική, πρέπει να οργανωθούμε και να παλέψουμε συντονισμένα. Που σημαίνει Αγροτικός Σύλλογος σε κάθε χωριό, που σημαίνει Ομοσπονδίες, που σημαίνει συντονισμός, να δυναμώσουν οι Σύλλογοι που υπάρχουν στα χωριά και να φτιάξουμε νέους εκεί που δεν υπάρχουν. Γιατί ο Αγροτικός Σύλλογος θα παλεύει για όλα και για να έχουμε όλοι βιβλιάρια, με δημόσια και δωρεάν Υγεία και γιατρούς από όλες τις ειδικότητες στα χωριά μας, και για σχολεία και αθλητισμό για τα παιδιά μας και για συγκοινωνίες και έργα υποδομής και κάθε τι που καλυτερεύει τη ζωή της αγροτικής οικογένειας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλόκο στο ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς (2009-09-24 00:00:00.0)
Με οδηγό το Κιλελέρ (2009-03-08 00:00:00.0)
Την ερχόμενη Κυριακή το συλλαλητήριο στο Κιλελέρ (2009-03-08 00:00:00.0)
Αγωνιστικό «παρών» της μικρομεσαίας αγροτιάς (2008-03-13 00:00:00.0)
Ολοι στο Κιλελέρ! (2005-03-19 00:00:00.0)
Την Κυριακή ο γιορτασμός (2002-03-27 00:00:00.0)