ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεση προτεραιότητα οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Κραυγαλέες οι ταυτίσεις ΤτΕ - βιομηχάνων με τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης

Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015

Από την ομιλία του Γ. Στουρνάρα στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ
Το κλείδωμα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνονται σε αυτήν, αξιολογείται στις άμεσες προτεραιότητες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρα. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κραυγαλέες οι ταυτίσεις με τη συγκυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις μαζικές ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, την κατάργηση του συνόλου των φοροελαφρύνσεων που έχουν απομείνει στα λαϊκά νοικοκυριά, τη διασφάλιση των «δημοσιονομικών επιτευγμάτων» κ.ά.

Στην ίδια ρότα κινήθηκε και η χτεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, ο οποίος, απευθυνόμενος στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, τόνισε: «Εχουμε τέσσερις μήνες μπροστά μας για να επιταχύνουμε την προσπάθεια, να συνδράμουμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και να κερδίσουμε το στοίχημα, διώχνοντας οριστικά την αβεβαιότητα»...

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΤτΕ, οι όποιες «αισιόδοξες» προοπτικές ανάκαμψης «σκιάζονται από την παράταση της αβεβαιότητας όσον αφορά την έκβαση της διαπραγμάτευσης των συμφωνιών με τους εταίρους, η οποία έχει ήδη αρχίσει χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί το τελικό αποτέλεσμα». Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται πως «η έκβαση της διαπραγμάτευσης θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τα επόμενα χρόνια» και για το λόγο αυτό συνιστάται η «συντεταγμένη εθνική προσπάθεια εντός της ζώνης του ευρώ, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς».

Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Στα πρώτα μέτρα «άμεσης εφαρμογής» βρίσκονται αυτά που περιλαμβάνονται και στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, τα οποία και αποτελούν προϋπόθεση για την επίτευξη της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας.

Ειδικότερα:

Τσάκισαν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ:

-- Τα δάνεια σε καθυστέρηση (πάνω από τρεις μήνες) απογειώθηκαν το Σεπτέμβρη του 2014 στο 34,2% του συνόλου (από 31,9% το Δεκέμβρη του 2013).

-- Κόστος εργασίας: Στην περίοδο 2010 - 2014 οι μέσες ονομαστικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας συρρικνώθηκαν σε ποσοστό 20,2%. Στο 27% φτάνει η συρρίκνωση των «πραγματικών αποδοχών», δηλαδή μετά από τα μέτρα φοροαφαίμαξης σε μισθούς και συντάξεις (χώρια τα άλλα χαράτσια). Η συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές ανά μισθωτό μειώθηκε κατά 19%. Εξαιτίας και της μαζικής ανεργίας, η συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές συρρικνώθηκε σε ποσοστό 41,8%.

-- «Ανταγωνιστικότητα»: Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στον επιχειρηματικό τομέα συμπιέστηκε κατά 25,5%.

Οι βιομήχανοι

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, μιλώντας στη ΓΣ της ΤτΕ, επανέφερε τους παρακάτω άξονες πολιτικής:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξετυλίγουν το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη μέρα (2019-06-12 00:00:00.0)
Ολα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου (2017-12-23 00:00:00.0)
Σούρτα - φέρτα για τις «ανακεφαλαιοποιήσεις» (2013-12-13 00:00:00.0)
«Ενοχοι» οι μισθοί και συντάξεις (2007-12-05 00:00:00.0)
Λιγότερα και ακριβότερα δάνεια για τους οικονομικά αδύνατους (1996-02-22 00:00:00.0)