Οργανωμένη διεκδίκηση για ίσα δικαιώματα
Κυριακή 17 Ιούνη 2001

Για την κυβέρνηση και τους εργοδότες αυτή είναι η μόνη ανεκτή στάση
Για την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν με τη διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών που ξεκίνησε στις 5 Ιούνη, αλλά και το πώς συντονισμένα προσπαθούν να παλέψουν για ένα μέλλον με ίσα δικαιώματα και εργασία απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών, που τους θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό, μίλησαν στο «Ρ» τρία μέλη της συντονιστικής των κοινοτήτων. Ο Ισέτε Ντερέτζε από την Αιθιοπική κοινότητα, η Ιλιάνα Ιλίεβα από τη Βουλγάρικη κοινότητα και ο Ιωσήφ Αζέρ του Σαμουήλ από την Αιγυπτιακή κοινότητα ενώ στη συζήτηση παραβρέθηκε και ο Σ. Μαυροκεφαλλίδης από το αντιρατσιστικό τμήμα της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Τη συνάντηση φιλοξένησαν τα γραφεία της κοινότητας των Φιλιππινέζων «ΚΑΣΑΠΙ». Ο πρόεδρος όμως, Τζο Βαλένσια, δεν μπόρεσε να μας μιλήσει καθώς, όπως μας είπε, έπρεπε να βρει τρόπο να φύγει στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσει ένα οικογενειακό πρόβλημα. Κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μετανάστες όταν κάποιος δικός τους παθαίνει κάτι, αδυνατούν να φύγουν και μετά να γυρίσουν.

Οποιος πληρώνει κι όχι όποιος δουλεύει...

Ο Ισέτε Ντερέτζε που είναι και πρόεδρος του συντονιστικού των κοινοτήτων, ξεκινάει πρώτος για να πει ότι όλοι οι μετανάστες περίμεναν ένα νόμο για τη νομιμοποίησή τους αλλά όπως αυτός έγινε, προκύπτουν πολλά προβλήματα. «Μας ζητάνε να αποδείξουμε ότι είμαστε ένα χρόνο στην Ελλάδα με πιστοποιητικά και λογαριασμούς. Ποιος θα τους βρει αφού κανένας μας δεν είναι νόμιμος. Καταθέσαμε υπομνήματα στην κυβέρνηση προτείνοντας να βεβαιώνεται αυτό με έγγραφο που θα υπογράφεται από συμβολαιογράφο ή δικηγόρο του Αρείου Πάγου με δύο μάρτυρες από το χώρο δουλιάς, προτείναμε ακόμα να γίνει η διαδικασία σε έξι μήνες γιατί οι δύο είναι ελάχιστοι για τα προβλήματα που προκύπτουν. Η κυβέρνηση όμως μας αγνόησε. Αντίθετα, μας εξαναγκάζει αν δεν έχουμε πιστοποιητικά να αγοράσουμε ένσημα από το ΙΚΑ με 461 χιλιάδες, το ΤΕΒΕ με 481 χιλιάδες και τον ΟΓΑ με 91 χιλιάδες για ένα χρόνο, πληρώνοντας έτσι επιπλέον μαζί με το παράβολο των 50.000 δραχμών. Αν έχει κάποιος χρήματα δηλαδή έστω και μία μέρα να βρίσκεται στην Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι μένει ένα χρόνο!» σημειώνει.

Με το ζόρι παράνομοι

Το λένε σ' όλες τις γλώσσες «νομιμοποίηση με δικαιώματα»
Στην κουβέντα μπαίνει η Ιλιάνα Ιλίεβα για να συμπληρώσει τα προβλήματα: «Πάμε στα γραφεία και οι υπάλληλοι μετά από τα σεμινάρια τριών μηνών δεν ξέρουν ούτε το νόμο και δυσκολεύουν τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έδιωξαν ανθρώπους επειδή αποδείκνυαν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα δύο και τρία χρόνια, ζητώντας να αποδείξουν μόνο για ένα χρόνο! Υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς όπως στο δήμο Νέας Μάκρης. Εκεί ο δήμαρχος έχει καταγράψει όλους τους αλλοδαπούς σε δύο ντοσιέ. Ενα κίτρινο και ένα μπλε. Μόνο όσους είναι στο μπλε δέχεται και μάλιστα δεν τους δίνει τη βεβαίωση αλλά ένα μικρό χαρτάκι με αριθμό. Στο Δήμο της Νέας Σμύρνης δε δέχονται αιτήσεις αν δεν πας με τον εργοδότη σου και με τρεις μάρτυρες από τη δουλιά σου να βεβαιώνουν ότι εργάζεσαι νόμιμα».

Δε θέλουν τις κοινότητες

Ο Ιωσήφ Αζέρ συμπληρώνει: «Δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα ούτε τα χαρτιά. Αυτοί τη στιγμή πολλοί δεν ξέρουν αν τα χαρτιά τους είναι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή στο δήμο που μένουν». Το ερώτημά μας για την ενημέρωση που παρέχει η κυβέρνηση με το γνωστό τηλεφωνικό αριθμό 1464, φέρνει την άμεση αντίδραση και των τριών. «Αυτούς που έχουν βάλει εκεί δεν ξέρουν τίποτα. Εμείς είχαμε προτείνει να ενημερώνουν επίσημα οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων που μελετούν το νόμο εδώ και τρία χρόνια. Δε θέλουν όμως να συνεργαστούν με τις κοινότητες» λέει ο Ισέτε. Η Ιλιάνα συμπληρώνει: «πιστεύω ότι δε θέλουν να νομιμοποιηθούμε, μας θέλουν προσωρινούς γι' αυτό τα κάνουν όλα αυτά».

Επισημοποιούν τη μαύρη εργασία

Από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων
Ακόμα και να ξεπεράσει όμως κάποιος τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και των εμποδίων θα συναντήσει μεγαλύτερα στη δεύτερη φάση της ανανέωσης. Εκεί που μπαίνει ο παράγοντας εργοδοσία. «Για να ανανεώσουμε την προσωρινή άδεια πρέπει μέσα σε έξι μήνες να αποδείξουμε ότι εργαζόμαστε νόμιμα και είμαστε ασφαλισμένοι, μας λέει ο Ισέτε, η πλειοψηφία όμως των μεταναστών είναι ανασφάλιστοι. Επίσης με τον νόμο επισημοποιούν τη μαύρη εργασία. Απόδειξη ότι ζητάνε να έχεις 50 ένσημα για να ανανεώσουν την άδεια. Οπότε ο εργοδότης ακόμα και αν δουλεύεις ένα χρόνο σου πληρώνει μόνο για 50 ημέρες». Η παρέμβαση της Ιλιάνα ήταν ενδεικτική της κατάστασης: «κανένας εργοδότης δε δέχεται να σε πληρώνει κανονικά και να σου κολλάει ένσημα. Ηδη αρκετοί έχουν απολύσει αλλοδαπούς επειδή ζήτησαν ένσημα. Αν είχαμε άδεια παραμονής και εργασίας θα είχαμε τουλάχιστον ένα όπλο».

Η ελπίδα στην οργάνωση

Η ελπίδα όμως δε χάνεται αν αγωνιστείς. Ετσι και οι μετανάστες «δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια», οργανώνουν την αντίστασή τους και την πάλη τους. «Φτιάξαμε το συντονιστικό για να παλέψουμε ενωμένα» μας λέει ο Ισέτε και συνεχίζει: «Μαζευόμαστε από όλες τις κοινότητες κάθε Κυριακή και Δευτέρα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (Χαλκοκονδύλη 37 5ος όροφος), καταγράφουμε τα προβλήματα και διαμορφώνουμε προτάσεις. Εχουμε στείλει δεκάδες υπομνήματα στην κυβέρνηση. Θα κάνουμε ακόμα και κινητοποιήσεις και μαζικές ενημερώσεις. Παράλληλα έχουμε απευθύνει κάλεσμα αλληλεγγύης σε συνδικάτα και αρκετά μάς έχουν υποστηρίξει γιατί και εμείς είμαστε κομμάτι των εργαζομένων». Η Ιλιάνα συμπληρώνει: «δε ζητάμε τίποτα υπερβολικό αλλά να είμαστε και εμείς νόμιμοι». Ακόμα πιο χαρακτηριστικά συνεχίζει ο Ιωσήφ «δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη συμβολή μας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Δουλεύουμε και παράγουμε όπως όλοι οι εργαζόμενοι».

Τούς θέλουν προσωρινούς

Στην κουβέντα παρεμβαίνει ο Σ. Μαυροκεφαλλίδης για να καταγγείλει και αυτός με τη σειρά του τον νόμο και την τακτική της κυβέρνησης. «Διέδιδαν πριν τον νόμο ότι η νομιμοποίηση θα στοιχίζει 700.000 δραχμές για να δείξουν τώρα "ευαίσθητο πρόσωπο" με τις 91.000 του ΟΓΑ. Το θέμα όμως είναι, ότι η πλειοψηφία των μεταναστών θα πληρώσουν για τους έξι μήνες προσωρινής παραμονής. Το μόνο που πράττουν με το νόμο είναι η καλλιέργεια της προσωρινότητας και η ομηρία. Θέλουν να απομακρύνουν τους σημερινούς μετανάστες για να εφαρμόσουν τον καινούριο νόμο και να φέρνουν όσους θέλουν για όσο χρονικό διάστημα θέλουν οι εργοδότες. Η κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί τις προτάσεις των μεταναστών, αντίθετα όμως πουλάει τον ένα χρόνο παραμονής τουλάχιστον 500.000 δραχμές!!!». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Σ. Μαυροκεφαλλίδης για την ενημέρωση των μεταναστών από το 1464. «Υπάρχουν πολλές καταγγελίες από ανθρώπους που δουλεύουν στην υπηρεσία πως οι παραπάνω τους κάνουν ξεκάθαρο, ότι θα απαντάνε ό,τι τους λένε αυτοί και όχι ό,τι πρέπει κανονικά. Είναι καθοδηγούμενο και στα πλαίσια των σχεδίων για να κάνουν μαύρη τη ζωή αυτών των ανθρώπων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταση νόμου για το μεταναστευτικό (2011-02-11 00:00:00.0)
Αμεση νομιμοποίηση - «όχι» στο ηλεκτρονικό φακέλωμα (2005-12-13 00:00:00.0)
Οξύνονται τα προβλήματα για τους μετανάστες (2005-08-03 00:00:00.0)
Με ασφαλίτες υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία τους! (2003-10-17 00:00:00.0)
Τεράστια εμπόδια για τη νομιμοποίηση (2002-12-21 00:00:00.0)
Ανέτοιμοι οι δήμοι για τα δικαιολογητικά (2001-05-26 00:00:00.0)