Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Τεράστια εμπόδια για τη νομιμοποίηση

Τεράστιες ουρές στις αρμόδιες υπηρεσίες σχηματίζονται αυτές τις μέρες από μετανάστες εργαζόμενους λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας για την έκδοση και την κατάθεση των δικαιολογητικών τους προκειμένου να βγάλουν άδεια εργασίας και παραμονής.

Ο πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για να κρατήσει στην παρανομία εκατοντάδες χιλιάδες φτηνούς εργάτες, είναι ο λόγος που οι μετανάστες χάνουν πολλά κι απ' αυτά τα πενιχρά μεροκάματά τους προκειμένου να συλλέξουν τα δικαιολογητικά και να τα καταθέσουν. Μεγάλο είναι το πλήθος των καταγγελιών στο «Ρ» από μετανάστες. Στο ΙΚΑ Μενιδίου χθες υπήρχε μόνο ένας υπάλληλος για να εξυπηρετήσει δεκάδες μετανάστες εργάτες που είχαν πάει για να επικυρώσουν το αντίγραφο όπου αναγράφονται τα ένσημα που έχουν κάνει. Παρόμοια, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου για τις άδειες παραμονής, λειτουργεί μόνο δύο φορές τη βδομάδα (11π.μ. - 2μ.μ.) και μετανάστες μάς κατήγγειλαν ότι όταν πήγαν για να καταθέσουν τα χαρτιά, τους είπαν να φύγουν γιατί δεν έχει βγει ακόμα ο νόμος!!!

Οι πρόσφατες αλλαγές που επέφερε το υπουργείο Εργασίας - απαιτώντας ο μετανάστης εργάτης να έχει κολλήσει 300 ένσημα ανά έτος προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια εργασίας του - οδηγούν ουσιαστικά στην απαγόρευση της νομιμοποίησης των μεταναστών. Και εδώ φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση εξυπηρετώντας πιστά το μεγάλο κεφάλαιο,θέλει να κρατάει τους μετανάστες σε καθεστώς παρανομίας ώστε να παραμένουν ένα φθηνό και εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις.

Αυτές οι αλλαγές αφορούν στους αλλοδαπούς εργάτες που έχουν σταθερό εργοδότη (εξαρτημένη εργασία) και αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα των αλλοδαπών εργαζομένων. Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη κατηγορία μεταναστών εργατών. Είναι αυτοί που δουλεύουν σε παραπάνω από ένα εργοδότη (π.χ. οικιακές βοηθοί) ή δεν έχουν σταθερό εργοδότη (π.χ. οικοδόμοι). Μέχρι στιγμής αυτό που ίσχυε είναι ότι γι' αυτά τα επαγγέλματα απαιτούνται 13 ένσημα το μήνα για τις οικιακές βοηθούς και 11 για τους οικοδόμους. Το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας δεν ξεκαθαρίζει τι γίνεται με αυτές τις κατηγορίες των εργαζομένων. Αν, δηλαδή, ισχύει ακόμα αυτή η ρύθμιση ή απαιτούνται και αυτοί να έχουν 300 ένσημα το χρόνο. Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αν για την κατηγορία της εξαρτημένης εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να κολλήσουν 300 ένσημα το χρόνο, τότε για όσους δουλεύουν σε παραπάνω από ένα εργοδότη ή δεν έχουν σταθερό εργοδότη αυτό είναι αδύνατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ