Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ
Ψάχνουν δικαστή για 17.000 οικοδόμους

Λυτούς και δεμένους κινούν -κατόπιν άνωθεν εντολής- οι εργατοπατέρες του ΕΚΑ, για να ανατρέψουν τη διοίκηση του Συνδικάτου και να καταργήσουν τους αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες

Η επιτυχία των ταξικών δυνάμεων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες με τη σχεδόν απόλυτη επικράτηση του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού», προκαλεί φόβο και ανησυχία στους εργοδότες
Η επιτυχία των ταξικών δυνάμεων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες με τη σχεδόν απόλυτη επικράτηση του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού», προκαλεί φόβο και ανησυχία στους εργοδότες
Νέα επίθεση εξαπέλυσαν οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κατά του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, εκτελώντες άνωθεν εντολές της κυβέρνησης και των εργοδοτών, κάτι που είχαν, επίσης, κάνει πριν και κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αρχαιρεσιών του Συνδικάτου.

Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, με τη στήριξη της ΔΑΚΕ, κατέθεσε αγωγή κατά του Συνδικάτου, ζητώντας την ακύρωση των εκλογών. Επιβεβαιώνοντας έτσι το ρόλο τους ως κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές και μεταφέροντας τη διαπάλη από τα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος στις αίθουσες των Δικαστηρίων. Μάλιστα, ενεργώντας πραξικοπηματικά δε συγκάλεσαν ούτε καν την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΑ, για να ληφθεί απόφαση.

Η μαζική συσπείρωση των εργαζομένων του κλάδου στο Συνδικάτο, η επιτυχία των ταξικών δυνάμεων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες με τη σχεδόν απόλυτη επικράτηση του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού» προκαλεί φόβο και ανησυχία στους εργοδότες. Γιατί ξέρουν ότι στην προσπάθειά τους να εντείνουν την εκμετάλλευση των οικοδόμων θα βρουν μπροστά τους - όπως και τα προηγούμενα χρόνια - το Συνδικάτο, που ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της ταξικής αντιπαράθεσης, πορεύεται αταλάντευτο, χωρίς καμιά υποχώρηση και συμβιβασμό, στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Και αυτός ο αγώνας γίνεται τώρα ακόμα πιο δυνατός, αφού παρά τα όσα εμπόδια προσπάθησαν να βάλουν στο Συνδικάτο κατά τη διάρκεια των εκλογών, προκειμένου να κόψουν τους δεσμούς του με τους εργαζόμενους, απέτυχαν οικτρά.

Ενας ακόμα λόγος αυτής της επίθεσης είναι ο φόβος των γραφειοκρατών συνδικαλιστών ότι η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων του Συνδικάτου, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας μας, θα επιφέρει την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων μέσα στο ΕΚΑ και οι γραφειοκράτες θα χάσουν τις καρέκλες τους, στις οποίες τόσο καλά έχουν βολευτεί, υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, με κάποια ανταλλάγματα, φυσικά. Και μιλάμε για τη συμμετοχή τους στους διάφορους οργανισμούς και επιτροπές του κράτους από όπου αμείβονται - "νόμιμα" μεν, αδρά δε - για να συναινούν στο πέρασμα κάθε είδους αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό και στην αγωγή που έχουν καταθέσει, αφού πρώτα ζητούν την ακύρωση των εκλογών στο σύνολό τους, στη συνέχεια επισημαίνουν ότι αν δε γίνεται αυτό, να ακυρωθούν οι εκλογές που αφορούν στην ανάδειξη αντιπροσώπων στο ΕΚΑ και την Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας δε φοβάται αυτή την επίθεση, όπως δε φοβήθηκε και τις προηγούμενες. Θα απαντήσει, συνεχίζοντας να χτίζει όλο και πιο στενούς δεσμούς με τους εργαζόμενους του κλάδου μέσα από τους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες στα γιαπιά, στα εργοτάξια και στους δρόμους. Μια διαδικασία που οι καρεκλοκένταυροι γραφειοκράτες ούτε τη μυρωδιά της δεν ξέρουν.

Ο Β. Βακάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, αναφερόμενος σε αυτή τη νέα επίθεση υπογράμμισε: «Ο πρόεδρος του ΕΚΑ και οι συν αυτώ μπροστά στην αγωνία τους και το φόβο τους μην τους επιπλήξουν οι πάτρωνές τους, έχουν πανικοβληθεί. Αποφάσισαν οι άνθρωποι, "εν κρυπτώ και παραβύστω", αναβιώνοντας παλιές μεθόδους, να κάνουν αγωγή στο Συνδικάτο γιατί οι εκλογές δεν έγιναν, όπως λένε, νομότυπα. Η μόνη απάντηση που μπορεί να τους δώσει ο κλάδος είναι να μην "ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη"».

Ανάλογες ήταν και οι επισημάνσεις του Γ. Σκιαδιώτη, μέλους της ΔΑΣ - ΕΚΑ και στελέχους του ΠΑΜΕ: «Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας παίζει σημαντικό ρόλο στη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και στους συσχετισμούς του ΕΚΑ. Η εργατική αριστοκρατία, αυτή η κάστα των βολεμένων και παχυλά αμειβόμενων γραφειοκρατών, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει για τα προνόμιά της η άνοδος, η ισχυροποίηση του Συνδικάτου και κατ' επέκταση του ταξικού κινήματος. Οι εργοδότες και η κυβέρνηση έχουν βρει στο πρόσωπο του επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, Γ. Φελώνη, του επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Φ. Ταυρή, και του επικεφαλής της ΑΠ (ΣΥΝ), Κ. Γκοτζαμάνη, τους πιο πιστούς συμμάχους για το χτύπημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Οι οικοδόμοι και, συνολικά, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι σε θέση να υπερασπιστούν το Συνδικάτο και θα το κάνουν. Γνωρίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες που παίρνονται από αυτούς ξεπερνούν τα όρια του ΕΚΑ. Ξέρουμε ότι δεν είναι παρά τα εκτελεστικά όργανα άνωθεν εντολών. Οι οικοδόμοι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα απαντήσουν μαζικά και δυναμικά σε αυτούς, στην κυβέρνηση και τους εργοδότες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχυροποιήθηκαν οι δεσμοί του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους(2002-11-24 00:00:00.0)
Με μαζική συμμετοχή απαντάνε στον εργοδοτικό συνδικαλισμό(2002-11-15 00:00:00.0)
Οι ...ενωτικοί(2002-11-06 00:00:00.0)
Πιο μαζικά, πιο δυνατά ψηφίζουν και στηρίζουν το Συνδικάτο τους(2002-11-05 00:00:00.0)
«Το Συνδικάτο δε θα μπει στο γύψο»(2000-01-23 00:00:00.0)
Προκλητική ενέργεια της ΠΑΣΚΕ!(2000-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ