Κυριακή 23 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το Συνδικάτο δε θα μπει στο γύψο»

Συνέντευξη με τον Γ. Θεοδώρου, γραμματέα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Η προσπάθεια ΠΑΣΚΕ - κυβέρνησης - κατασκευαστών, για ακύρωση των εκλογών στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, συγκεντρώνει την αγανάκτηση των οικοδόμων και θα πέσει στο κενό, επισημαίνει ο Γ. Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου, με τον οποίο συζητήσαμε για τους λόγους και τις σκοπιμότητες της δικαστικής προσφυγής.

- Ποια είναι τα προσχήματα, που επικαλείται η ΠΑΣΚΕ για ακύρωση των εκλογών και πώς απαντάτε σ' αυτά;

«Το πρώτο ζήτημα που βάζει είναι η παράταση των εκλογών για τρεις μέρες, ισχυριζόμενη πως αυτό είναι παράνομο και αντίθετο στο καταστατικό και πως "στις τρεις μέρες ψήφισαν περισσότερα από 6.000 μέλη". Επίσης κάνει λόγο για παράνομες εγγραφές χιλιάδων μελών κατά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και για συμμετοχή κάποιων στις εκλογές, χωρίς να έχουν ασφαλιστικό βιβλιάριο υγείας, ψηφίζοντας με υπεύθυνες δηλώσεις. Στο πολυσέλιδο κείμενο της προσφυγής, θα βρει κανείς σειρά σαθρότερων ακόμα επιχειρημάτων, που προκαλούν αγανάκτηση, ακόμα και σε συναδέλφους που υποστήριξαν την ΠΑΣΚΕ.

Να σημειώσουμε ότι το καταστατικό ούτε αναφέρει, ούτε απαγορεύει στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να προβεί σε παράταση. Ορίζει γενικά πώς γίνονται οι εκλογές, αν υπάρχει εκ των προτέρων λόγος σε κάποιο παράρτημα να αρχίσει τις εκλογές νωρίτερα και δίνει έμφαση στο ότι οι εκλογές λήγουν για όλα τα παραρτήματα την ίδια μέρα. Ψεύδονται, όταν λένε πως μόνο στην παράταση ψήφισαν 6.000 μέλη. Από τη μια, λένε ότι αν δεν ήταν η παράταση διαφορετικός θα ήταν ο αριθμός αντιπροσώπων σε ΕΚΑ και Ομοσπονδία και, από την άλλη, ισχυρίζονται πως ήθελαν να ψηφίσουν όλοι οι συνάδελφοι, αλλά αυτό δεν έγινε, γιατί δεν είχαν το χρονικό περιθώριο να ενημερωθούν! Κάνουν πως δεν είδαν ότι δεν έμεινε καφενείο, πιάτσα χωρίς αφίσα, δεν άκουσαν τα ραδιοφωνικά σποτ, δεν είδαν ότι τα στελέχη και τα μέλη του Συνδικάτου όργωσαν γιαπιά και μεγάλους εργασιακούς χώρους και εργοτάξια.

Οσο για τις χιλιάδες νέες εγγραφές, η καλύτερη απάντηση δόθηκε από τους οικοδόμους με τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες, με την υπερψήφιση των κομμουνιστών και τον καταποντισμό της ΠΑΣΚΕ. Γι' αυτούς που λένε ότι ψήφισαν χωρίς βιβλιάρια ασθενείας, να απαντήσουμε πως υπήρχαν δικαστικοί και υπάρχουν και τα πρακτικά».

- Ποιες, κατά τη γνώμη σας, σκοπιμότητες υπηρετεί αυτή η ενέργεια της ΠΑΣΚΕ;

«Οι τελευταίες εκλογές ήταν οι καλύτερες από άποψη συμμετοχής στην ιστορία του Συνδικάτου. Αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τη συγκεκριμένη συγκυρία που ζούμε, με τις πλειοψηφίες στις διοικήσεις μιας σειράς σωματείων, δευτεροβάθμιων οργανώσεων π.χ. ΕΚΑ), των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, οι οποίες κάνουν ό,τι μπορούν να μπολιάσουν την εργατική τάξη με τα "μικρόβια" της συναίνεσης, της υποταγής, της μοιρολατρίας και της εργασιακής ειρήνης. Στις εκλογές, δηλαδή, εκφράστηκε μια σημαντική δυναμική του κλάδου.

Αυτός είναι και ο λόγος που προσφεύγουν στα δικαστήρια. Το ομολογούν, άλλωστε, και οι ίδιοι στην προσφυγή, λέγοντας πως οι αντιπρόσωποι στο ΕΚΑ και την Ομοσπονδία είναι περισσότεροι. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι είναι πολέμιοι της συγκεκριμένης αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ισως ελπίζουν σε κανένα νέο "Θέμελη" να διορίσει διοίκηση στο Συνδικάτο ή να χρονοτριβήσουν να βγει η απόφαση για να μην μπορέσουμε να πάρουμε μέρος στο Συνέδριο του ΕΚΑ και έτσι να μην αλλάξει ο συσχετισμός. Χρησιμοποιούν τα πάντα στο βρώμικο παιχνίδι τους, στα άνομα σχέδιά τους. Αυτό έδειξε και η παρέμβαση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου, στις εκλογές του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης, για να μην πάει η κάλπη σε εργοστάσιο και διευκολυνθεί η ψηφοφορία, καθώς και τα σημαδεμένα ψηφοδέλτια στο Σύλλογο Τυφλών».

- Θεωρείτε πως η δικαστική προσφυγή για ακύρωση των εκλογών εξυπηρετεί γενικότερα σχέδια;

«Η πρωτοβουλία δεν είναι μόνο του Χ. Καραγιάννη, επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, ή μόνο της ΠΑΣΚΕ. Πήραν 518 ψήφους και ο συνδυασμός της ΕΣΑΚ 17.060 ψήφους. Δεν έχουν να προσδοκάνε τίποτα. Είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να χτυπήσουν το Συνδικάτο. Να θυμίσω πως, όταν ιδρύθηκε το Συνδικάτο, η ΠΑΣΚΕ δεν πήρε μέρος, αλλά δημιούργησε παρασωματεία, τα οποία και στην πορεία διαλύθηκαν. Το σίγουρο είναι πως και πάλι θα μείνουν στην προσπάθεια, παρά τη βοήθεια που τους πρόσφερε μερίδα της "Αυτόνομης Παρέμβασης", που, με ανακοίνωσή της, έδινε πράσινο φως στην ΠΑΣΚΕ».

- Ποιοι είναι οι λόγοι, που έχει μπει στο «μάτι» το Συνδικάτο;

«Ανέφερα και πιο πριν ότι διανύουμε μια περίοδο σήψης και διαφθοράς, εξαγοράς συνειδήσεων και, ταυτόχρονα, μια περίοδο όξυνσης των κλαδικών και γενικότερα των προβλημάτων των εργαζομένων. Δεχόμαστε ανελέητη επίθεση από εργοδότες, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Συνδικάτο αντιστέκεται, αντιπαλεύει την αντεργατική πολιτική, αγωνίζεται και διεκδικεί. Αυτό το αναγνωρίζουν οι συνάδελφοι, το έζησαν στο μετρό, στο αεροδρόμιο των Σπάτων, στις καθημερινές παρεμβάσεις του για τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Γι' αυτό και το ενισχύουν. Αυτό ακριβώς είναι και που "ενοχλεί" κυβέρνηση και εργοδοσία, ότι συσπειρώνει τους συναδέλφους, ότι δημιουργεί κρίκους ενότητας με άλλους εργαζόμενους. Θέλουν να σβήσουν την εστία αντίστασης, που λέγεται Συνδικάτο Οικοδόμων, γιατί αποτελεί εμπόδιο στα αντεργατικά τους σχέδια. Ετσι, βάζουν τους διάφορους καρεκλοκένταυρους συνδικαλιστές να σύρουν το Συνδικάτο στα δικαστήρια».

- Ποια είναι η αντίδραση της διοίκησης του Συνδικάτου και των οικοδόμων στην προσπάθεια ακύρωσης των εκλογών;

«Για το θέμα αυτό συνεδρίασαν η κεντρική διοίκηση με τις διοικήσεις των παραρτημάτων. Παράλληλα, πραγματοποιούμε σε εργοτάξια, γιαπιά, καφενεία και ενημερώνουμε τους συναδέλφους. Ομολογώ πως συναντάμε την καθολική καταδίκη της συγκεκριμένης ενέργειας της ΠΑΣΚΕ, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής. Συναντάμε και συναδέλφους που υποστήριξαν την ΠΑΣΚΕ και οι οποίοι δε συγχωρούν τη συγκεκριμένη κίνηση, γιατί ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει Συνδικάτο. Στόχος μας είναι η παραπέρα δραστηριοποίηση των οικοδόμων, καθώς καθημερινά έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση στα δικαιώματά μας, την ένταση του αυταρχισμού, της καταστολής. Μην ξεχνάμε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, την αποκάλυψη ασφαλίτη με κάμερα σε διαδήλωση του κλάδου κλπ. Σε όλα αυτά, οι οικοδόμοι έστειλαν μήνυμα αντίστασης στις εκλογές και θα εξακολουθήσουν να στέλνουν το ίδιο μήνυμα. Στις 27 Γενάρη που εκδικάζεται η προσφυγή, δίνουμε την πρώτη απάντηση με συγκέντρωση στα δικαστήρια. Καλούμε τους συναδέλφους να μην επιτρέψουν να μπει στο γύψο το Συνδικάτο. Διαβεβαιώνουμε πως το Συνδικάτο θα συνεχίσει την ταξική του πορεία και προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να ακυρώσουν τις εκλογές, γιατί η σύγκρουση θα είναι σκληρή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ