Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ - «ΦΕΛΕΚΗΣ»
Στο δρόμο 35 εργάτριες

Αφού πρώτα ξεκοκάλισε αρκετά δισ. από επιδοτήσεις, η εργοδοσία έβαλε οριστικό λουκέτο στην επιχείρηση

Ανεργες για μια ακόμη φορά έμειναν από προχθές το βράδυ 35 εργάτριες στην επιχείρηση έτοιμων ενδυμάτων «Φελέκης» στην Πάτρα. Η εργοδοσία της επιχείρησης, με την ψεύτικη δικαιολογία πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, έβαλε οριστικό λουκέτο στην επιχείρηση, τις απέλυσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπως είχε γίνει πριν δύο χρόνια και με τους 300 περίπου εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας στον «Κρητικό». Ετσι, άλλη μια επιχείρηση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας κλείνει στη «δυτική πύλη προς την Ευρώπη», την Πάτρα, προς δόξαν της Ελλάδας «της ανάπτυξης» που λέει και ο πρωθυπουργός, κάθε φορά που δίνει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του, στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργάτες.

Η ιστορία της δημιουργίας του εργοστασίου είναι ενδεικτική της «επιχειρηματικότητας» και της «ανάπτυξης», την οποία στηρίζει η κυβέρνηση ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στους κάθε λογής «επιχειρηματίες». Η επιχείρηση «Φελέκης» λειτούργησε από το Γενάρη του 1999 και ο ιδιοκτήτης εκμεταλλεύτηκε «προγράμματα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέσω της Περιφέρειας, άντλησε δισεκατομμύρια δραχμές για την αγορά μηχανών, ενώ από τον ΟΑΕΔ εξασφάλισε εργατικό δυναμικό, για το οποίο εισέπραττε ημερήσια αποζημίωση 7.000 δραχμές για κάθε εργαζόμενο. Με τη λήξη του διετούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, δηλαδή από τις αρχές του 2001, τα προβλήματα άρχισαν να γίνονται πολύ πιο έντονα για τις 80 περίπου εργάτριες τότε. Ο εργοδότης άρχισε να μην πληρώνει στην ώρα του και να διαρρέει ότι θα κλείσει το εργοστάσιο και θ' ανοίξει άλλο. Εκβίαζε εκείνη την εποχή και μέχρι προχθές ότι αν δεν αποδεχτούν οι εργάτριες αυτήν την κατάσταση δε θα τις ξαναπροσλάβει στο νέο εργοστάσιο που θα ανοίξει, ευελπιστώντας προφανώς σε κάποιο νέο ευεργέτημα από αυτά που προσφέρονται αφειδώς στους εργοδότες από την ΕΕ και την κυβέρνηση. Αποτέλεσμα ήταν κατά τη διάρκεια του χρόνου να φύγουν οι μισές και παραπάνω εργάτριες, αφού οι συνθήκες εργασίας είχαν γίνει αφόρητες. Στις 35 εργάτριες που έμειναν μέχρι προχθές, ο εργοδότης χρωστάει δεδουλευμένα πολλών μηνών. Με την υπόσχεση - απειλή ότι αν δεν του τα ζητήσουν θα τις ξαναπροσλάβει στο νέο εργοστάσιο που θα ανοίξει, όπως ισχυρίζεται, προσπαθεί να αποφύγει την καταβολή των δεδουλευμένων. Παράλληλα, φρόντισε να δώσει τις αποζημιώσεις στις απολυμένες εργάτριες, ρίχνοντας, ουσιαστικά, στάχτη στα μάτια τους.

Σε δελτίο Τύπου, το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος - Τσαγκαράδων καταγγέλλει τις νέες απολύσεις που σημειώθηκαν στον κλάδο, επισημαίνοντας πως «το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Εχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς οι εργαζόμενοι στον κλάδο αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από την πίεση του κλεισίματος και της ανεργίας σε συνθήκες μαύρης εργασίας, χωρίς ωράριο, χωρίς σταθερή απασχόληση», κάτω από τις ευλογίες της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και τονίζει καταλήγοντας: «Ολα αυτά τα χρόνια έχουμε νιώσει πού οδηγεί αυτή η πολιτική. Καλούμε τις εργαζόμενες, συσπειρωμένες στα ταξικά σωματεία, με το ΠΑΜΕ, να απαντήσουμε ενωμένες, κόντρα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ