Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Με ασφαλίτες υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία τους!

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Υπό αστυνομικό κλοιό και με την παρουσία ασφαλιτών, υποδέχτηκαν χτες, στην περιφέρεια Αττικής, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Συλλόγων, Κοινοτήτων και Ενώσεων της Ελλάδας, που πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας, για τις απαράδεκτες συνθήκες που συναντούν οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να νομιμοποιηθούν! Η διευθύντρια της αρμόδιας για την έκδοση αδειών παραμονής υπηρεσίας, κα Καλύβα, ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την αντιπροσωπεία να αποχωρήσει από την αίθουσα δημοσιογράφος του «Ρ», επιτρέποντας ωστόσο την παραμονή δύο ατόμων «από την ασφάλεια του κτιρίου», που, νωρίτερα, είχαν εμφανιστεί στα μέλη της αντιπροσωπείας ως δημοσιογράφοι!

Την ίδια στιγμή, έξω από την αίθουσα περίμεναν τους μετανάστες αστυνομικοί, για να τους «συνοδέψουν», σε περίπτωση που συνέχιζαν την παράσταση και αλλού. Προηγουμένως, η αντιπροσωπεία είχε συναντηθεί με τη διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Αθηνών.

Και στις δύο συναντήσεις που έγιναν, οι μετανάστες συνάντησαν τη γνωστή τακτική της απόδοσης ευθυνών από τη μία υπηρεσία στην άλλη, ευθύνες που, όπως και τα ίδια τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής τόνισαν, ανήκουν πρωτίστως στην κυβέρνηση και την ΕΕ.

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις περί νομιμοποίησης των μεταναστών είναι, τελικά, όλες «φιάσκο», όπως δήλωσε στο «Ρ» ο Σεΐτ Αλντογάν, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Υπάρχουν περιπτώσεις μεταναστών που πήραν ληγμένες άδειες παραμονής, που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους εδώ και 6 μήνες χωρίς να έχουν λάβει ακόμα τίποτα, που έχουν χάσει ακόμα και 20 μεροκάματα, περιμένοντας σε ατέλειωτες ουρές έξω από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις οποίες το κράτος «συντηρεί» σε υπολειτουργία, με προσωπικό και υποδομές τραγικά ανεπαρκή για τις υπάρχουσες ανάγκες. «Οι μετανάστες είναι πάλι στο δρόμο, πάλι δεν μπορούν να αισθανθούν ασφάλεια. Ενάμισι εκατομμύριο ξένοι εργάτες και εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται εδώ και πάρα πολύ καιρό, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα, την πολιτική της ΕΕ», τόνισε ο Σεΐτ. «Κανείς μετανάστης δε θέλει να είναι παράνομος, όλοι θέλουν να είναι νόμιμοι, να δουλεύουν, γιατί έχουν οικογένεια, έχουν τα πάντα εδώ πέρα. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους ντόπιους εργαζόμενους...», υπογράμμισε ο Οσμάνι Φεΐν, πρόεδρος της Αλβανικής Κοινότητας. Η Ρόζα Ντόπροβα, από τη Βουλγαρική Κοινότητα, υπογράμμισε ότι πολλοί μετανάστες αναγκάζονται να «αγοράσουν ένσημα» (!), αφού, για να πάρει κάποιος άδεια παραμονής, πρέπει να καταθέσει 150 ένσημα. «Ζητάνε 800 και 1.000 ευρώ για 50 και 60 ένσημα». Ενσημα τα οποία μπορεί να πουλήσει όχι μόνο ένας εργοδότης (ακόμα και σε μετανάστες που δεν έχει στη δική του επιχείρηση), αλλά, μετά από κυβερνητική πρόταση, ακόμα και το «δημόσιο» ΙΚΑ!

Η Συντονιστική Επιτροπή διεκδικεί τη δημιουργία ενιαίου φορέα χορήγησης άδειας παραμονής και εργασίας, να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς άλλες προϋποθέσεις, για να σταματήσουν να γίνονται λεία στην «ελεύθερη» αγορά της μαύρης εργασίας. Να ψηφιστεί συμπληρωματικός νόμος που θα καταργεί τις διατάξεις που εμποδίζουν τη νομιμοποίηση, να απλοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες, να καταργηθεί το παράβολο των 150 ευρώ που αναγκάζονται να πληρώνουν οι μετανάστες. Η Συντονιστική Επιτροπή θα προχωρήσει σε νέα συνέλευση, για να αποφασίσει τις παραπέρα κινητοποιήσεις της, την επόμενη Δευτέρα, 20 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ