Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαιούται αποζημίωση για διατροφή

Ακόμη και στην περίπτωση που αλλοδαπός υπήκοος εργάζεται «παράνομα» στη χώρα μας, σε περίπτωση θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος, θα πρέπει να καταβληθεί στην οικογένεια του θύματος αποζημίωση για διατροφή από την ασφαλιστική εταιρία του θύτη.

Τη σημαντική αυτή εισήγηση έκανε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όπου εκδικαζόταν υπόθεση που αφορούσε Αλβανό υπήκοο, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο δυστύχημα και δεν είχε την προβλεπόμενη άδεια εργασίας από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Στην εισήγησή του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι η οικογένεια του παράνομα εργαζόμενου μπορεί να «ζητήσει αντάλλαγμα για την εργασία του, αναγνωρίζοντας έτσι την εργατική δύναμή του ως περιουσιακό αγαθό» και πως σε περίπτωση προσβολής αυτού του περιουσιακού αγαθού δεν μπορεί να αμφισβητείται η «αποκατάσταση της οικονομικής του αξίας».

Ειδικότερα, ο Δ. Λινός αναφέρει στην εισήγησή του ότι θα πρέπει να «επιδικαστεί αποζημίωση για στέρηση διατροφής που θα τους παρείχε ο θανατωθείς από διαφυγόντα εισοδήματα, τα οποία θα προέρχονταν από την εργασία που θα παρείχε ο ίδιος ως κηπουρός, βαφέας και οικοδόμος».

Το ερώτημα που απασχόλησε το δικαστήριο είναι κατά πόσο σε περίπτωση θανάσιμου τραυματισμού εργαζόμενου που εργάζονταν χωρίς τη σχετική άδεια εργασίας, μπορεί η σύζυγος και τα παιδιά του στο αίτημα της αποζημίωσης να περιλαμβάνεται και η διατροφή από το διαφυγόν κέρδος που ο θανατωθείς θα αποκόμιζε από την εργασία του. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ