Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βαθαίνει το ρήγμα Εκκλησίας - Πατριαρχείου

«Θα φτάσουμε μέχρι το σχίσμα», λέει ο Βαρθολομαίος, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποποιηθεί των δικαιωμάτων επί των μητροπόλεων της Β. Ελλάδας

Βαθαίνει συνεχώς το ρήγμα ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή το θέμα του «ελέγχου» μητροπόλεων των λεγόμενων Νέων Χωρών, δηλαδή των 36 μητροπόλεων της Βόρειας Ελλάδας.

Χτες ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, έκανε ευθέως λόγο για την περίπτωση σχίσματος. Είπε συγκεκριμένα: «Εάν από πλευράς Εκκλησίας της Ελλάδος η προσπάθεια υπονομεύσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πριονίσματος των ποδιών επάνω στα οποία στηρίζεται ο Οικουμενικός Θρόνος συνεχιστεί, φοβούμαι ότι τα πράγματα μπορεί να φτάσουν και μέχρι σχίσματος, πράγμα το οποίον απεύχομαι με όλη μου την καρδιά».

Μάλιστα, ο κ. Βαρθολομαίος όχι μόνον είπε ότι το Πατριαρχείο «δεν πρόκειται να αποποιηθεί των δικαιωμάτων του» επί των μητροπόλεων των «Νέων Χωρών», αλλά απείλησε ότι αν συνεχιστούν οι «προκλήσεις» τότε αυτές οι μητροπόλεις θα επιστρέψουν «στο καθεστώς προ του 1928». «Υπάρχει σχέδιον να αφομοιωθεί και να ενσωματωθεί η Βόρειος Ελλάς εις την Αυτοκέφαλον. Δεν θα το επιτρέψω. Το επαναλαμβάνω και το υπογραμμίζω», είπε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, απαντώντας σ' ερώτηση δημοσιογράφου σε ραδιοφωνικό σταθμό, αφού είπε ότι «δεν πρόκειται περί κρίσης ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο», αλλά «περί διενέξεως ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο» και, μάλιστα, «διενέξεως θεσμικής και όχι προσώπων», που «έχει να κάνει με το διοικητικό και αυτοτελές μέλλον της Εκκλησίας μας κι όχι με τα πρόσωπα», πρόσθεσε με νόημα: «Διοικητικώς οι ορθόδοξες αυτοκέφαλες Εκκλησίες του κόσμου είναι αυτόνομες, αυτοδύναμες και αυτοδιοίκητες. Και ευτυχώς που είναι έτσι, γιατί αν δεν ήταν έτσι θα είχαμε πέσει στον πειρασμό και στην παγίδα του Παπισμού. Οπου ο Παπισμός είναι ενός ανδρός αρχή και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει και στα πολιτικά πράγματα και στα εκκλησιαστικά πράγματα η ενός αδρός αρχή. Σημαίνει στυγνή δικτατορία, δεν υπάρχει δημοκρατικό σύστημα».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εξακολουθεί - φαινομενικά τουλάχιστον - να μην παρεμβαίνει στο θέμα. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τ. Χυτήρης, επανέλαβε πως η κυβέρνηση «επιμένει στη θεσμική διάσταση του θέματος και γι' αυτό δεν έχει καμία ανάμειξη» και πως «δεν θα κουραστεί να τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία, σύνεση, ψυχραιμία, σε ένα πνεύμα που να λαμβάνει υπόψη την ιστορικότητα και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, πρέπει να βρεθεί η προσέγγιση και η λύση στους κόλπους της Εκκλησίας».

Στάση μη παρέμβασης τηρεί και η ΝΔ. Γι' αυτό στελέχη του κόμματος έσπευσαν χτες να πάρουν αποστάσεις από τη θέση που πήρε ο Μιλτ. Εβερτ, λέγοντας ότι η θέση της ΝΔ έχει εκφραστεί από τον Κ. Καραμανλή, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.

Χτες στην Κωνσταντινούπολη έγινε η 7η συνάντηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Χριστιανοδημοκρατών (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα). Μιλώντας στην έναρξη ο κ. Βαρθολομαίος επανέλαβε τη θέση του Πατριαρχείου να αναγνωριστεί στο υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό Σύνταγμα ο θεσμικός ρόλος της θρησκείας και να αναφερθεί η καθοριστική συμβολή της στην πολιτισμική κληρονομιά των ευρωπαϊκών λαών. Είπε, επίσης, ότι «η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας καθιστά επιτακτική την αποδοχή της Ορθοδόξου προτάσεως, και υπενθύμισε ότι η Ορθόδοξος παράδοση προέβαλλε πάντοτε την εποικοδομητική συνεργασία Εκκλησίας-πολιτείας αλλά και την ίση κατοχύρωση της ελευθερίας όλων των θρησκειών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ