Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τοπικές αρχές στην υπηρεσία της κυρίαρχης πολιτικής

Σαφείς ως προς το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, που δεν είναι άλλος από την πιστή εφαρμογή των πολιτικών που χαράσσει το επιτελείο των Βρυξελλών, είναι οι αρμόδιοι υπουργοί που συνεδριάζουν από χτες στη Ρώμη, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Υπουργών Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Στο σχέδιο απόφασης, που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά και ανάμεσα σε άλλα πως οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θα πρέπει να συμβάλουν στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εφαρμόζοντας τις πολιτικές που λαμβάνει η ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνει αυξημένο και συμβουλευτικό ρόλο η Επιτροπή των Περιφερειών, η οποία εξουσιοδοτείται να προτείνει κανονισμούς, οδηγίες ή αποφάσεις για το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, σε συνεργασία με τα κράτη - μέλη. Μάλιστα, προκειμένου να υπάρχει και επίφαση δημοκρατίας στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ισχυροί της ΕΕ, προβάλλεται ως στόχος η δήθεν «εξασφάλιση της μεγαλύτερης ανάμειξης των πολιτών στην τοπική και περιφερειακή διακυβέρνηση».

Είναι σαφής, κατά συνέπεια, η πολιτική επιλογή οι δήμοι και οι περιφέρειες να λειτουργήσουν ως μηχανισμοί που θα εφαρμόζουν την πολιτική που λαμβάνει η ΕΕ και υιοθετούν τα κράτη - μέλη, μακριά από την όποια αυτονομία μπορούν να διαθέτουν ως αντιπροσωπευτικοί - όσο αυτό γίνεται ή υπάρχει - θεσμοί της βούλησης των λαών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ν. Μπίστης, μιλώντας χτες στη Σύνοδο, εξέφρασε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Ελλάδας να προχωρήσει στη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, ώστε να υπηρετηθεί «το ιδανικό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ