Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Ανέτοιμοι οι δήμοι για τα δικαιολογητικά

Να μετατεθεί κατά ένα μήνα (δηλαδή στις 2 Ιούλη) η ημερομηνία έναρξης κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας και μπορούν να νομιμοποιηθούν, ζητά, με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην απόφαση, οι δήμοι δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, ούτε τους αναγκαίους πόρους ώστε να παράσχουν αυτή την υπηρεσία.

Η απόφαση αυτή «έρχεται» να αντιστρέψει την εικόνα που θέλησε να παρουσιάσει από προχθές - οπότε και ανακινήθηκε το πρόβλημα από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, Π. Κουκουλόπουλο - το υπουργείο Εσωτερικών, ότι δηλαδή «όλα βαίνουν μια χαρά». Μόλις προχτές ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Π. Βασιλείου, βεβαίωνε ότι έχουν εκπαιδευτεί οι υπάλληλοι και ότι η διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα στις 5 Ιούνη.

Ωστόσο, η ίδιες οι ημερομηνίες καταδεικνύουν πως προβλήματα υπάρχουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι 10 μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης των δικαιολογητικών από τους μετανάστες, στις 5 Ιούνη (ο νόμος προέβλεπε τη 2η Ιούνη, αλλά μετατέθηκε λόγω της αργίας του Αγ. Πνεύματος), δεν έχουν συσταθεί στους δήμους τα ειδικά γραφεία εξυπηρέτησης. Το υπουργείο διατείνεται ότι στα τέλη Μάη θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των περίπου 1.500 υπαλλήλων που θα παραλαμβάνουν τα δικαιολογητικά στους 750 δήμους. Στην πράξη, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση καλεί τους δήμους να τρέξουν τελευταία στιγμή για να προλάβουν να αντεπεξέλθουν σε κρατικές υπηρεσίες.

Οι ίδιες περιορισμένες προθεσμίες ισχύουν και για τους μετανάστες που μπορούν να νομιμοποιηθούν. Εκτός από ένα μεγάλο αριθμό ξένων εργατών που πιθανότατα να μην μπορέσει να αποδείξει ότι μένει στη χώρα μας επί ένα χρόνο (είναι το κριτήριο για την απόκτηση προσωρινής εξάμηνης άδειας παραμονής), υπάρχουν και αυτοί που βρίσκονταν στα κρατητήρια και μόλις προχτές με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αφέθηκαν ελεύθεροι για να αρχίσουν το «τρέξιμο» συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Μάλιστα, οι μετανάστες, μαζί με τα χαρτιά τους θα πρέπει να καταθέσουν και παράβολο, αξίας 50.000 δραχμών (!), ποσό το οποίο - υποστηρίζει η κυβέρνηση - θα αποδοθεί στους δήμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ