Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ενας Αμερικανός φίλος

«Οι φάμπρικες, το 1917, το 1936, το 1944

ανάβουν τις πυρκαγιές, τα φλογερά λόγια

ανάβουν το δάσος και ανεμίζει»

(Μ. Κατσαρός)

Προσφάτως, ο «Αμερικανός φίλος» Γοάτ, με πληροφορούσε από το διαδίκτυο, πως οι πολυεθνικές εταιρίες «Microsoft», «IBM», «Nike», «General», «Motors» κλπ. στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, και στη Μ. Βρετανία, αλλά και παγκοσμίως, προσλαμβάνουν στα οικονομικά τους επιτελεία για την πρόβλεψη των εξελίξεων και τους νέους σχεδιασμούς τους, «περίεργους» ειδικούς, όπως εθνολόγους, ζωολόγους, μελισσοκόμους, ακόμα και «θηριοδαμαστές», για να τους συμβουλεύουν στον τρόπο οργάνωσης της εργασίας (του κάτεργου δηλαδή), βασιζόμενοι σε κάθε σχετική πληροφορία, απλό ή σύνθετο στοιχείο, ακόμη και στη μελέτη των συνηθειών και συμπεριφορών των ζώων: «Το σύστημα οργάνωσης και επιλογής των λιονταριών» είναι ανελέητο, γιατί λίγα «λιοντάρια» επιβιώνουν και φτάνουν σε «ώριμη ηλικία». Η πληροφορία αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία, όταν, στην κοιτίδα του καπιταλισμού, η θεωρία της «αξιολόγησης» και της «αξιοκρατίας» των νεαρών γιάπηδων της Πληροφορικής και των Χρηματιστηρίων δέχεται συντριπτικά χτυπήματα από την ύφεση.

Ηδη, χιλιάδες γιάπηδες στις ΗΠΑ είναι μακροχρόνια άνεργοι. Για το σύστημα εργασίας είναι άχρηστοι: «Σκοτώνουν τ' άλογα μόλις γεράσουν!». Και, μάλιστα, πριν φτάσουν τα σαράντα. Οι μεγάλες συγχωνεύσεις των πολυεθνικών εταιριών, λόγω των περιορισμένων πωλήσεων, κυρίως της υψηλής τεχνολογίας, η κατάρρευση του μύθου των ασιατικών τίγρεων και άλλων «οικονομικών θηρίων» κυρίως στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ασφαλιστικών κολοσσών στην Ιαπωνία καταδείχνουν τη μεγάλη κρίση των αγορών και του μύθου της παγκοσμιοποίησης. Ο κύκλος της τεχνολογίας φαίνεται ότι παρουσιάζει ρωγμές, λέει και ξαναλέει ο Γοάτ. Η σανίδα σωτηρίας, από την οποία αρπάζονται έντρομοι οι καπιταλιστές και οι τραπεζίτες, είναι να περικόψουν σε βάθος τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης: Γίνεται τώρα στην Αμερική, άρχισε και στην Ευρώπη, έρχεται και στην Ελλάδα. Αφού μας μίλησαν για τα «ρετιρέ», τους «τεμπέληδες», την «παραγωγικότητα», την «ανάπτυξη», την «ένταξη στην ΕΕ» και τη ζώνη του ευρώ και άλλα παραμύθια και ανοησίες, αποκαλύφθηκαν πλήρως οι προθέσεις που καλλιεργούσαν δεκαετίες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ο «σερίφης» του κεφαλαίου Σημίτης και οι λοιποί κολαούζοι του εκμεταλλευτικού συστήματος χτύπησαν: «Οι δουλοπάροικοι του Μεσαίωνα δεν είχαν σύνταξη»! «Γιατί να έχουν οι σημερινοί;». Τα ζητούν όλα από τους εργαζόμενους χωρίς παρεκκλίσεις. Το απαιτούν, λένε, οι νέες επενδύσεις και οι επενδυτές, που «σχεδιάζουν» τα νέα ληστρικά τους πλάνα! Η κατεύθυνσή τους είναι η άντληση όλο και περισσότερης υπεραξίας από τον ιδρώτα της εργατικής τάξης. όταν οι αγορές «ασθενούν», η κυβέρνηση προχωρεί σε μια συνολική ταξική αναπροσαρμογή της εκπαίδευσης, για να προετοιμάσει το νέο έδαφος, στις ορέξεις του κεφαλαίου, με τη δημιουργία στρατού ανέργων. Οι συντάξεις: Στις ορέξεις των ασφαλιστικών εταιριών.

Η κυνικότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος είναι ορατή! Οι δηλώσεις των ΔΝΤ - ΟΟΣΑ, της επιτρόπου στην ΕΕ για «αναλογικότητα εισφορών - παροχών» σημαίνουν, όλοι είναι αναλώσιμοι. Οι πλέον αδύνατοι, στον Καιάδα! Η ανατροπή των ασφαλιστικών κατακτήσεων είναι ένας από τους στόχους τους. Επιθυμούν συνθήκες, για ακόμη πιο φτηνά εργατικά χέρια. Χωρίς καμιά υποχρέωση των κεφαλαιοκρατών. Βιάζονται να διαμορφώσουν ένα πολύ σκληρότερο τοπίο. Να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους του νέου μεσαίωνα. Οι συσχετισμοί του εκμεταλλευτικού συστήματος μπορεί να ανατραπούν: «Η σιωπή μας: Τ' όνειρά τους,/ η οργή μας, εφιάλτες τους». Το μεγάλο εργατικό κίνημα: Η αντίσταση, «γκρο-μπετόν» κατά της κυβερνητικής, εργοδοτικής αυθαιρεσίας.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ