Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ - ΟΤΕ
Πρόταση αγώνα από τις ταξικές δυνάμεις

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» από τα «δεκανίκια» της κυβερνητικής πολιτικής

Κοκορομαχίες «πρασινογάλαζων» συνδικαλιστών διάνθισαν χτες την πρώτη μέρα του 24ου Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ). Η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία για άλλη μια φορά «σφύριζε αδιάφορα» στα καλέσματα των ταξικών δυνάμεων, για κλιμακούμενους αγώνες υπεράσπισης όχι μόνο του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΤΕ, αλλά και του ασφαλιστικού δικαιώματος. Η στάση της εξυπηρετεί τα σχέδια κυβέρνησης και διοίκησης για μείωση του δημόσιου ελέγχου στον Οργανισμό σε 36% και ακόμα παραπέρα στη συνέχεια.

Στο συνέδριο, πολλοί έπαιξαν καλά το ρόλο τους. Ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Ν. Μανασής, στο χαιρετισμό του, υπεραμύνθηκε της κατάτμησης του ΟΤΕ σε τέσσερις τομείς, για «καλύτερη διαχείριση». Προετοίμασε έδαφος για ωράρια- «λάστιχο», αναφέροντας ότι, λόγω ανταγωνισμού, υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλη τη βδομάδα. Συμπλήρωσε ότι η γενική συνέλευση μετόχων του ΟΤΕ πρέπει να αποφασίζει για τα πάντα (μετά και την προωθούμενη εκποίηση ακόμη 15% των μετοχών, την πλειοψηφία θα έχουν οι ιδιώτες μέτοχοι).

Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Δ. Πολίτης, υπερασπίστηκε το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος της ΟΜΕ, Π. Κοτρώνης, επιτέθηκε φραστικά σε κυβέρνηση και ΝΔ για τη στάση τους απέναντι στον ΟΤΕ. Ομως, από πέρσι τον Οκτώβρη, που έγινε η τελευταία κινητοποίηση των εργαζομένων, η ηγεσία της ΟΜΕ βολεύεται στην αγωνιστική απραξία, παραβλέποντας προτάσεις για αγώνα που έχουν γίνει από παρατάξεις και σωματεία. Παρ' όλα αυτά, υπεραμύνθηκε του 51% υπό... δημόσιο έλεγχο.

Η ΔΑΚΕ επιτέθηκε στην ΠΑΣΚΕ επειδή παρελθοντολογεί. Ο Χρ. Οικονόμου, εκ μέρους της ΠΑΣΚΕ, απάντησε λέγοντας ότι στις δύο πρόσφατες απεργίες το 80% των συμμετεχόντων στις πορείες ήταν ΠΑΣΚίτες, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στο ΠΑΜΕ επειδή «έκανε διασπαστική συγκέντρωση» την Πρωτομαγιά...

Εκ μέρους της ΕΣΚ, ο Τάσος Κλάδης αναφέρθηκε στην απάτη του «κοινωνικού διαλόγου», λέγοντας ότι μονόδρομος της εργατικής τάξης είναι η ανάπτυξη αγώνων σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του. Για τον ΟΤΕ εξειδίκευσε ότι άλλα τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων, και άλλα των εργαζομένων και του λαού, που στήριξαν την ανάπτυξη του Οργανισμού.

Προειδοποίησε ότι η κατάτμηση της επιχείρησης διευκολύνει τη σταδιακή πώληση όλου του ΟΤΕ. Κατήγγειλε τη διαρκή μείωση του μόνιμου, έμπειρου προσωπικού, την ανατροπή ωραρίων. Τις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για την ανούσια αντιπαράθεσή τους επί διαδικαστικών ζητημάτων και το γεγονός ότι στηρίζουν - όπως και άλλοι κεντροαριστεροί - την πολιτική των ΕΕ, ΟΝΕ και ιδιωτικών μονοπωλίων.

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα αγώνα σε όλους. Για 100% δημόσιο ΟΤΕ, προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Πέρα από το μικρόκοσμο της επιχείρησης: Για υπεράσπιση του δικαιώματος σε ασφάλιση και σύνταξη. Ενάντια στον «τρομονόμο» και στην περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών. Για ειρήνη και έξωση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ