Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Κύρια αιτία η έλλειψη μέτρων ασφάλειας

Στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της Πυροσβεστικής αποδίδει την αύξηση των ατυχημάτων η κυβέρνηση

Κατακόρυφη είναι τα τελευταία χρόνια η αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων των πυροσβεστών, αλλά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αποδίδει αυτήν την τραγική εξέλιξη απλώς και μόνο στο γεγονός ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει αυξήσει το εύρος των δραστηριοτήτων του.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, με αφορμή το θάνατο πυροσβέστη στη Θεσσαλονίκη στην προσπάθειά του να σβήσει μεγάλη φωτιά σε βιομηχανική μονάδα.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι, λόγω της αύξησης του εύρους των δραστηριοτήτων του Σώματος, γίνεται προσπάθεια αναδιοργάνωσης και με νέες προσλήψεις αλλά και με καλύτερη εκπαίδευση και εξειδικευμένη κατάρτιση. Παρουσιάζοντας μια ωραιοποιημένη εικόνα είπε ότι έχουν γίνει προμήθειες σε ειδικές στολές και μέσα ατομικής προστασίας των πυροσβεστών, ενώ είπε ότι γίνονται και πολύ μεγάλες ασκήσεις από το προσωπικό.

Σε σχέση με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις είπε ότι υπάρχει μια εκστρατεία από το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να ελεγχθούν τα μεγάλα κτίρια και οι επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τους κανόνες πυρασφάλειας που πρέπει να τηρούν.

Ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι τα θανατηφόρα ατυχήματα των πυροσβεστών έχουν πολλαπλασιαστεί και η κύρια αιτία έχει να κάνει με την περιφρόνηση που δείχνει η κυβερνητική πολιτική στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι όταν οι πυροσβέστες πηγαίνουν σε ένα εργοστάσιο που καίγεται δεν τους συνοδεύει ούτε ένα ασθενοφόρο. Και σα να μην έφτανε αυτό, το επάγγελμά τους δε χαρακτηρίζεται επικίνδυνο, ώστε να τους αναγνωριστεί το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

Ολα αυτά, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έχουν να κάνουν με την αντίληψη της κυβέρνησης για τη στρατιωτικοποίηση του σώματος και την έλλειψη ουσιαστικής εκπαίδευσης. «Κακά τα ψέματα, είπε, πήρατε τη δασοπυρόσβεση από τα δασαρχεία και τους δασικούς, τη δώσατε στους πυροσβέστες χωρίς να τους εκπαιδεύσετε, χωρίς να συμπληρώσετε τα κενά που απαιτούνται και φυσικά έχουμε αυτά τα θλιβερά επεισόδια».

Ζήτησε δε να ελεγχθούν τα μέτρα πυροπροστασίας της κάθε επιχείρησης, αφού προκαλούνται πυρκαγιές από ελλιπή μέτρα και καταλήγοντας, τόνισε: «Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που αντιμετωπίζεται το Πυροσβεστικό Σώμα. Δεν είναι νοοτροπία να σε διατάσσουν να σβήσεις τη φωτιά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διατάξει τον άλλον να πάει να σκοτωθεί για να υπερασπιστεί την περιουσία του καθενός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ