ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σχεδιασμοί για μεγαλύτερο κυνήγι από την Ευρωπαϊκή Ενωση
Τρίτη 12 Γενάρη 2016

Eurokinissi

Αλλη μια τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και τα τουρκικά παράλια, όταν υπερφορτωμένη βάρκα με πάνω από 200 μετανάστες που εντοπίστηκε από την τουρκική Ακτοφυλακή, επιχείρησε να αναπτύξει ταχύτητα και ανατράπηκε. Δύο γυναίκες και ένα 5χρονο παιδί αφγανικής καταγωγής πνίγηκαν και τα άψυχα σώματά τους βγήκαν στην τουρκική ακτή του Αϊβατσίκ, ενώ ένα παιδάκι ενός χρόνου είναι σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ζοφερή για πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να καταφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την περασμένη βδομάδα, 34 πτώματα ανθρώπων ξεβράστηκαν στα τουρκικά παράλια, η Κομισιόν ζήτησε περισσότερα κατασταλτικά μέτρα από την τουρκική κυβέρνηση για να μειωθούν οι αριθμοί των εξαθλιωμένων που χτυπούν την πόρτα της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε την επιτάχυνση συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, έδωσε σήμα για την αύξηση των απελάσεων και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Β. Ορμπάν, δήλωσε πως το ρεύμα προσφύγων και μεταναστών πρέπει να σταματήσει.

Στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας, στα τουρκικά παράλια εντοπίστηκαν τα πτώματα 34 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, μετά τη βύθιση των σκαφών τους με τα οποία επιχειρούσαν να φτάσουν στη Λέσβο. Οι πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους όταν τα πλοιάρια ναυάγησαν, πιθανά λόγω της θαλασσοταραχής. Τα 24 πτώματα εντοπίστηκαν σε μια παραλία του Αϊβαλί. Αλλα 10 βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι. «Ακούσαμε ένα σκάφος να βυθίζεται και να χτυπάει στα βράχια. Υποθέτω πως αυτοί οι άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να κολυμπήσουν από τα βράχια», ήταν η ανατριχιαστική περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα για το ένα ναυάγιο.

Δυο μέρες μετά, η Κομισιόν ζήτησε την εντονότερη δράση της τουρκικής κυβέρνησης κατά των προσφύγων και των μεταναστών που συνωστίζονται στα μικρασιατικά παράλια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συμφώνησε με την Τουρκία σχέδιο δράσης προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα των εξαθλιωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων που κατευθύνονται στην ΕΕ με διάφορα ανταλλάγματα, ανάμεσά τους τη χορήγηση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, σχέδια «ενσωμάτωσης» των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και να εξοπλιστεί καλύτερα η τουρκική Ακτοφυλακή, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι μακράν του να είναι ικανοποιημένη».

«Είναι πολύ σαφές πως τις τελευταίες βδομάδες οι αριθμοί παρέμειναν σχετικά αυξημένοι, άρα απομένει ακόμη πολλή δουλειά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς. «Νομίζω πως η συνεργασία μας με την Τουρκία είναι θετική. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε τους τρόπους για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεών τους. Είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα που είναι ενθαρρυντικά, όμως απέχουμε πολύ από το να είμαστε ικανοποιημένοι», εκτίμησε. «Το μοναδικό κριτήριο είναι να μειώνονται οι αριθμοί. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι, στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης, να κάνουμε ώστε να μειωθούν σημαντικά οι αριθμοί», δήλωσε ο Φ. Τίμερμανς.

Επίσης, χτες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Φ. Τίμερμανς επανήλθε λέγοντας πως οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένουν «πολύ αυξημένες. Ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ αυξημένος, από 2.000 έως 3.000 κάθε μέρα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι».

Επισπεύδουν την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Από κοντά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ανακοίνωσε πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Οταν αυτή θα ξεκινήσει τη δράση της, θα εκτιμά την επιχειρησιακή ικανότητα, τον τεχνικό εξοπλισμό και τους πόρους που διαθέτουν τα κράτη - μέλη ώστε να αντιμετωπίζουν τη φύλαξη των εξωτερικών τους συνόρων και θα απαιτεί από αυτά να πάρουν μέτρα σε περίπτωση προβλημάτων, ενώ θα διαθέτει δικαίωμα παρέμβασης. Τα κράτη - μέλη μπορούν να ζητήσουν την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων και ταχείες συνοριακές επεμβάσεις, καθώς και την αποστολή ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων προς υποστήριξή τους. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις ή που κράτος - μέλος υφίσταται σημαντική πίεση από τους εξαθλιωμένους «εχθρούς» και εφόσον δεν μπορεί να πάρει επαρκή μέτρα, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει εκτελεστική απόφαση, με την οποία θα ορίζεται ότι η κατάσταση σε συγκεκριμένο τμήμα των εξωτερικών συνόρων απαιτεί την ανάληψη επείγουσας δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα επιτρέπει στον οργανισμό να παρεμβαίνει και να στέλνει ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, ώστε να εξασφαλίζεται ότι αναλαμβάνεται επιτόπια δράση, ακόμη και όταν ένα κράτος - μέλος δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να πάρει τα αναγκαία μέτρα.

Αύξηση των απελάσεων

Εξάλλου, σινιάλο για την αύξηση των απελάσεων άνοιξε με δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, με πρόσχημα τις ομαδικές επιθέσεις κατά γυναικών στην Κολωνία τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς, παρότι δεν είχε ξεκαθαριστεί τότε ποιοι ήταν οι δράστες. «Πρέπει να εξετάσουμε ξανά και ξανά εάν έχουμε κάνει ό,τι είναι απαραίτητο όσον αφορά τις απελάσεις από τη Γερμανία, ώστε να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα σε όσους δεν είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τους νόμους μας», είπε η Αγκ. Μέρκελ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Χ. Μάας, ανέφερε πως «όποιος θεωρεί ότι μπορεί να παρανομεί, θα τιμωρείται» και πρόσθεσε ότι όσοι καταδικαστούν θα απελαύνονται από τη χώρα. Στη ...φιλόξενη Γερμανία, παρόλο που οι συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων απαγορεύουν την απέλαση ανθρώπων που αιτούνται άσυλο μόνο από το γεγονός ότι δεν έχουν χαρτιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δηλώσει παλιότερα ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου και απελάσεων θα επιταχυνθεί. Παράλληλα, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να περιμένουν για βδομάδες μέχρι να έρθει η σειρά τους για να υποβάλλουν την αίτηση ασύλου, κάποιες φορές και πάνω από μήνα, αλλά και αφού καταγραφούν, η σχετική υπηρεσία δεν τους παρέχει πάντα κατάλυμα, όπως από το νόμο υποχρεούται, παρά ένα κουπόνι πληρωμής για παραμονή σε χόστελ. Ομως, είναι ελάχιστα τα χόστελ που δέχονται αιτούντες άσυλο, γιατί οι πληρωμές καθυστερούν για μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι να αναγκάζονται να διανυκτερεύουν σε πάρκα, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και έγκυες γυναίκες.

Ακολούθησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπάν, που ανέφερε πως η είσοδος των μεταναστών που μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να σταματήσει και όχι μόνο να επιβραδύνεται, δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις της ΕΕ στους ανεπιθύμητους εξαθλιωμένους που ζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Η επόμενη γραμμή «άμυνας» που θα πρέπει να συγκροτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, επειδή η συμφωνία με την Τουρκία δεν είναι αρκετή για να εμποδίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από το να έρχονται στην Ευρώπη, πρόσθεσε. Τόνισε πως στην ΠΓΔΜ πρέπει να δοθεί οικονομική υποστήριξη προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της. «Δεν νομίζω ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα είναι επαρκής από μόνη της», είπε. Υπενθυμίζεται πως η Ουγγαρία έχει αναγείρει φράκτες στα νότια σύνορά της κατά των μεταναστών. Κάνοντας δε τα λόγια έργο, Ούγγροι αστυνομικοί με θερμικές κάμερες και ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό τοποθετήθηκαν στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, ερευνώντας τη μεθόριο για πρόσφυγες και μετανάστες. Στην περιοχή αναμένονταν Τσέχοι και Σλοβάκοι αστυνομικοί, στο πλαίσιο συμφωνίας της ΠΓΔΜ με χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες άνθρωποι έρμαια των γεωπολιτικών παιχνιδιών (2020-03-04 00:00:00.0)
Σε ισχύ από χτες η ενισχυμένη λειτουργία της Frontex (2019-12-05 00:00:00.0)
Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση στα νησιά (2019-09-03 00:00:00.0)
Ερώτηση για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή (2016-07-05 00:00:00.0)
Ξεκινά η δράση της Ευρω - συνοριοφυλακής (2016-06-23 00:00:00.0)