ΒΟΣΝΙΑ
Επιχείρηση σύλληψης του Κάρατζιτς

Δέκα κομάντος της SAS σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με σωματοφύλακές του, κατά πληροφορίες

Παρασκευή 20 Ιούλη 2001

Associated Press

ΝΑΤΟικό άρμα μάχης. Το ΝΑΤΟ «κυνηγά» τον Ράντοβαν Κάρατζιτς
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ - ΣΚΕΠΑΝ ΠΟΛΙΕ.-

Πληροφορίες από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πηγές επισημαίνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα, επιχείρηση του ΝΑΤΟ για τη «σύλληψη» του Σερβοβόσνιου Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος «καταζητείται» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του γιουγκοσλαβικού στρατού και Σερβοβόσνιοι αστυνομικοί λένε ότι η επιχείρηση έχει ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή, 13η Ιουλίου, και θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε ένα μήνα.

Οι αναφορές συμπίπτουν με τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Κέρβερος» στην ανατολική Βοσνία, που άρχισε την Τετάρτη και συνεχιζόταν χθες, και, παρά το ότι επισήμως δεν υπάρχει καμία σύνδεση των δύο γεγονότων, το Ασοσιέιτεντ Πρες τονίζει ότι η άσκηση «ενδυναμώνει τις εικασίες ότι ο Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός του διοικητής την περίοδο του πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, δε θα συνεχίσουν να διαφεύγουν τη σύλληψη».

Την περασμένη Παρασκευή, ο λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, γγ του ΝΑΤΟ, προειδοποιούσε ότι «είναι ζήτημα ημερών» οι συλλήψεις των Κάρατζιτς και Μλάντιτς. Το πρωί της ίδιας ημέρας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Observer που επικαλείται «τρεις πηγές» της S-FOR στην Μπάνια Λούκα, μια «πολυεθνική ομάδα» ενεπλάκη σε ένοπλη σύγκρουση με «σωματοφύλακες του Κάρατζιτς», και σύμφωνα με αυτές τις πηγές τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να ακυρωθεί. Επισήμως η S-FOR αρνήθηκε ότι έγινε τέτοια επιχείρηση.

Ωστόσο, κατά τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Dani Ζέλικο Τσβιγιάνοβιτς και συνεργάτη της ηλεκτρονικής έκδοσης BALKAN CRISIS REPORT (#263, 18 Ιουλίου 2001) ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας που διατηρεί «καλές επαφές με τους σωματοφύλακες του Κάρατζιτς», όσο και ένας «υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού στο Βελιγράδι» επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε επιχείρηση. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η επιχείρηση ήταν «η καλύτερα οργανωμένη» που έχει γίνει και σε αυτήν συμμετείχε μονάδα της βρετανικής Special Air Service (SAS - επίλεκτοι κομάντος), αλλά και της γερμανικής επίλεκτης μονάδας KSK.

Κατά τις πηγές αυτές, ο Κάρατζιτς προστατεύεται από μια «αξιοσέβαστη δύναμη 100 έως 130 έμπειρων πολεμιστών». Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ποντγκόριτσα Dan (14 Ιουλίου), στην επιχείρηση που έγινε «σκοτώθηκαν 10 άνδρες της SAS και τραυματίστηκαν 2». Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης το διέψευσε, αλλά ο τρόπος που το έκανε εγείρει πολλά ερωτηματικά: «Ποτέ δεν κάνουμε υποθέσεις σχετικά με τις δραστηριότητες των ειδικών δυνάμεων, για προφανείς λόγους», είπε εκπρόσωπός του, που συμπλήρωσε «μπορώ να πω ότι οποιαδήποτε αναφορά σε στρατιωτική επέμβαση για τη σύλληψη του Κάρατζιτς είναι ψευδείς υποθέσεις».

Και ο Βοσνιοσέρβος πρωθυπουργός, Μλάντεν Ιβανιτς, επιχείρησε να διασκεδάσει τις πληροφορίες αυτές. «Αν είχε συμβεί πράγματι κάτι, θα μου το είχαν πει σίγουρα», δήλωσε. Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν πως ο Ιβανιτς θα «προτιμούσε» να κάνει το ΝΑΤΟ τη «βρώμικη δουλιά» της σύλληψης, παρά να τον παραδώσει ο ίδιος - αν και έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορες απόπειρες έκδοσής του.

Η SAS έχει εμπλακεί σε άλλες δύο επιχειρήσεις σύλληψης του Κάρατζιτς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ντελ Πόντε απειλεί... (2005-12-17 00:00:00.0)
Λαϊκές εκδηλώσεις υποστήριξης του Κάρατζιτς και μήνυμα Μλάντιτς... (2004-07-22 00:00:00.0)
Επιχείρηση σάρωμα... (2001-07-06 00:00:00.0)
ΝΑΤΟϊκή σύλληψη Σέρβου για εγκλήματα πολέμου (1998-01-23 00:00:00.0)
Πιέζουν για τις συλλήψεις (1996-07-23 00:00:00.0)
Επιχείρηση τιμωρίας των Σερβοβοσνίων (1996-07-13 00:00:00.0)