Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
ΝΑΤΟϊκή σύλληψη Σέρβου για εγκλήματα πολέμου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες συνέλαβαν χτες έναν 29χρονο Σερβοβόσνιο, κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, στην πόλη Μπιγελίνα, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να στείλουν "μήνυμα" στον επίσης καταζητούμενο, πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Στρατιωτικές πηγές στις Βρυξέλλες, είπαν ότι ο Γκόραν Γέλισιτς συνελήφθη και μεταφέρθηκε αμέσως στη Χάγη, γιατί περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των εγκληματιών πολέμου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ο Γέλισιτς ήταν διοικητής του στρατοπέδου Λούκα στο Μπρτσκο το 1992 και κατηγορείται ότι ευθύνεται για την εκτέλεση 14 Μουσουλμάνων.

Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν δήλωσε κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ από την Ασία, ότι η σύλληψη του Γέλισιτς είναι "ένα σαφές μήνυμα προς τον Σερβοβόσνιο πρώην στρατιωτικό διοικητή Ράτκο Μλάντιτς, τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και τους άλλους καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου, ότι όσο είναι ελεύθεροι δε θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς". Δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος έκανε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, που είπε ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη σύλληψη όλων των εγκληματιών πολέμου στη Βοσνία.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει μέχρι τώρα απαγγείλει κατηγορίες σε 79 υπόπτους, από τους οποίους 3 είναι νεκροί και 20 έχουν συλληφθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ