Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Προς νέο γύρο διαδηλώσεων και διαμαρτυριών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους εμφανίστηκαν, χτες, οι Γάλλοι άνεργοι, που δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για την αδιαλλαξία του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν. Οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων οργανώσεων των ανέργων εξήγγειλαν νέο γύρο κινητοποιήσεων. Από την άλλη πλευρά, η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει, με την παράθεση οικονομικών δεικτών, ότι μέσα από την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης θα καταπολεμηθεί θεαματικά η ανεργία."Θα σταματήσουμε αυτό το κίνημα όταν οι οικονομικές επιλογές της χώρας θα επιτρέπουν να δίνονται τα απαραίτητα σε αυτούς που τώρα δεν έχουν τα μέσα να ζήσουν", τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Κλερ Βιλιέ, επικεφαλής της οργάνωσης "AC!" (Δράση κατά της ανεργίας). Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγάλων οργανώσεων, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την αδιαλλαξία του Λιονέλ Ζοσπέν και ανακοίνωσαν ότι την επόμενη Τρίτη, 27 Γενάρη, θα πραγματοποιηθούν νέα πανεθνικά συλλαλητήρια. Οπως μάλιστα υπογράμμισε ο Φρανσουά Ντεσαντί, επικεφαλής του τμήματος ανεργίας της CGT, που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν συνελεύσεις και συζητήσεις με τις κατά τόπους επιτροπές ανεργίας, ώστε να καταληχτούν οι μορφές των κινητοποιήσεων που θα ακολουθηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Εκτός, όμως, από τους εκπροσώπους των οργανώσεων, την οργή της δεν μπόρεσε να συγκρατήσει και μια ομάδα, περίπου, 100 ανέργων, οι οποίοι νωρίς χθες το πρωί εισέβαλλαν στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τα οποία και κατέλαβαν εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την απογοήτευσή τους από την άρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν "τουλάχιστον, να αυξήσει τα μηνιαία επιδόματα ανεργίας". Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, όμως, δεν είχαν εντολή εκκένωσης και αρκέστηκαν να περικυκλώσουν το χώρο. Υπό κατάληψη παραμένουν κυβερνητικά κτίρια και γραφεία σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, ενώ καθημερινά πληθαίνουν οι επιστολές - εκκλήσεις ανέργων προς τις νομαρχίες για την παροχή έκτακτης βοήθειας. Οι περισσότερες αφορούν, όπως αναφέρει σε εκτενές άρθρο της η εφημερίδα "Λε Μοντ", ανθρώπους από 17 έως 45 ετών, οι οποίοι ζητούν βοήθεια γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν όχι μόνο τους λογαριασμούς τους, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν κάποιο γιατρό ή να ντύσουν τα παιδιά τους.

Στη γνωστή θέση και άποψη της γαλλικής κυβέρνησης περί οικονομικής ανάπτυξης επανήλθε χτες, από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών Ντομινίκ Στράους - Καν, ο οποίος, μάλιστα, προείπε ότι η οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 3%, που θα σημειωθεί μέσα στο 1998, θα βοηθήσει στο να μειωθεί η ανεργία από 12,4%, που είναι σήμερα, ακόμη και μέχρι το 0,5%. Ο Στράους - Καν επέμεινε, δε, ότι "η εφαρμογή του 35ωρου εβδομαδιαίου εργασιακού ωραρίου, το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή στις 27 του μήνα, θα αποτελέσει ένα σοβαρό βήμα στην καταπολέμηση της ανεργίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ