Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το "Νέο Πρόσωπο" του Ισλάμ;

ΑΓΚΥΡΑ.- Ενα "νέο πρόσωπο" στην ηγεσία του ισλαμικού κινήματος επιχειρεί να δώσει ο Αμπντουλάχ Γκιουλ: πιο κοσμικό, πιο ευέλικτο, με αποστάσεις από τον Νετσμεντίν Ερμπακάν, έχοντας ως μαθήματα τα "παθήματα" του παρελθόντος. Ο υφιστάμενος του Ερμπακάν ήταν λαλίστατος, σε μια χτεσινή του συνέντευξη στο "Ρόιτερ".

Το Κόμμα της Ευημερίας, είπε (που τέθηκε εκτός νόμου για προτροπή σε στάση κατά του καθεστώτος), δεν παραβίασε τους νόμους, αλλά έκανε "πολιτικά λάθη", τα οποία οδήγησαν στην παραβίαση των άγραφων κανόνων του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Ο Γκιουλ, φερόμενος ως ο επικρατέστερος να ηγηθεί ενός πολιτικού σχηματισμού που θα αντικαταστήσει το Κόμμα της Ευημερίας, λέει πως οι Ισλαμιστές θα εξέλθουν από την απαγόρευση ισχυρότεροι και καλύτερα προσαρμοσμένοι στις πραγματικότητες της τουρκικής δημοκρατίας.

"Στην Τουρκία υπάρχουν κανόνες πάνω από το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν κάναμε τίποτα ενάντια στους νόμους και το Σύνταγμα, αλλά παραβιάσαμε αυτούς τους κανόνες που αποτελούν το "μυστικό Σύνταγμα"", υπογράμμισε.

Λάθος χαρακτηρίζει ο Γκιουλ την απόφαση του τότε πρωθυπουργού Ερμπακάν να παραθέσει επίσημο γεύμα, με την ευκαιρία του Ραμαζανιού, στους ηγέτες των ισλαμικών αδελφοτήτων και να ζητήσει να αρθεί η απαγόρευση του τσαντόρ από τις γυναίκες στα κυβερνητικά και δημόσια γραφεία.

"Εάν ήμουν στη θέση του πρωθυπουργού δε θα παρέθετα το γεύμα αυτό. Σε μια δημοκρατική χώρα, σε μια νομοταγή χώρα, οι κανόνες αυτοί δεν υπάρχουν. Αλλά ένας σώφρων πολιτικός πρέπει να γνωρίζει αυτούς τους κινδύνους", υποστήριξε ο Γκιουλ, που θεωρείται ηγέτης της φιλελεύθερης πτέρυγας του Κόμματος της Ευημερίας, αναφερόμενος στον Ερμπακάν.

Ο οικονομολόγος Γκιουλ είπε ότι "εάν με ρωτήσετε εάν είμαι κοσμικός, θα απαντήσω "ναι είμαι". Είμαι κοσμικός, επειδή δε θέλω να επιβάλω τη θρησκεία μου στους άλλους. Είμαι έτοιμος να δεχτώ άλλους τρόπους ζωής, αλλά διατηρώ τη θρησκεία μου και δεν θα επιτρέψω σε κανένα να μου υποδείξει τρόπο συμπεριφοράς".

"Το κόμμα θα γίνει ισχυρότερο και θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στις πραγματικότητες της τουρκικής δημοκρατίας. Τώρα υπάρχουν στενά δημοκρατικά σύνορα. Θα τα διευρύνουμε μέσω δημοκρατικού αγώνα. Δημοκρατία δε σημαίνει διαφορετικά κόμματα, σημαίνει διαφορετικές φωνές. Η διαφορά μεταξύ του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και του Κόμματος του Ορθού Δρόμου είναι μόνο στα πρόσωπα", κατέληξε ο Γκιουλ, λέγοντας πως από τις δημοσκοπήσεις που κάνει το Κόμμα της Ευημερίας, η λαϊκή υποστήριξη προς αυτό φτάνει το 30%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ