Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χωρίς εκπλήξεις η συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ολιγόλογοι και επιφυλακτικοί στις δηλώσεις τους εμφανίστηκαν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, μετά το τέλος της χτεσινής συνάντησής τους στο Λευκό Οίκο. Οπως έγινε γνωστό, οι δύο άνδρες επρόκειτο να συναντηθούν για ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Την πρότασή του, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα απομακρύνει σταδιακά τα στρατεύματά του από μικρά κομμάτια της γης της Δυτικής Οχθης, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή μετά την ολοκλήρωση κάθε μικρής αποχώρησης θα παρουσιάζει επιτεύγματα στον τομέα της πάταξης της τρομοκρατικής δράσης προσπαθεί να προωθήσει με επιμονή ο Αμερικανός Πρόεδρος. Οπως έγινε γνωστό από αμερικανικές πηγές, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, στόχος του Μπιλ Κλίντον είναι να πετύχει την πραγματοποίηση μιας συνάντησης των Μπέντζαμιν Νετανιάχου - Γιάσερ Αραφάτ, μέσα στο Φεβρουάριο στην Ευρώπη, υπό την εποπτεία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Εάν τελικά καταφέρει να πείσει τους δύο άνδρες να συναντηθούν, στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος θα προσπαθήσει να τους ασκήσει σοβαρές πιέσεις στην κατεύθυνση της αποδοχής της πρότασής του, γεγονός που θα φέρει και πάλι την αμερικανική διπλωματία δυναμικά και αποκλειστικά στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή.

Εντούτοις, επισήμως οι Αραφάτ και Κλίντον δεν έκαναν δηλώσεις και αρκέστηκαν να επαναλάβουν μερικές από τις, ήδη, γνωστές απόψεις τους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε στους Παλαιστινίους το δικαίωμα "να ζήσουν ως ελεύθερος λαός", ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης επανέλαβε ότι οι Παλαιστίνιοι περιμένουν ακόμη 60% της Δυτικής Οχθης να περιέλθει υπό την κυριαρχία τους. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν παραδέχτηκε ότι ο Μπιλ Κλίντον άσκησε πιέσεις τόσο στον Γιάσερ Αραφάτ να πάρει δραστικά μέτρα κατά της τρομοκρατίας όσο και στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προχωρήσει σε αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη.

Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξαπέλυσε, χτες, νέα φραστική επίθεση κατά της Παλαιστινιακής Αρχής κατηγορώντας την ότι "ζητά από το Ισραήλ να αποχωρήσει από γη που θα γίνει βάση των τρομοκρατών", ενώ φέρεται να εκμυστηρεύτηκε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι όποια αποχώρηση και αν συμφωνηθεί δε θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ