Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ασυγκράτητη η πτώση της ρουπίας

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Νέα "βόμβα" έσκασε χτες στο Χρηματιστήριο της Τζακάρτα, καθώς χιλιάδες απελπισμένοι Ινδονήσιοι έκαναν μια ύστατη προσπάθεια προστασίας των περιουσιών τους, ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικάνικα δολάρια. Το εθνικό ινδονησιακό νόμισμα (ρουπία) έχασε μέσα σε ένα 24ωρο το 40% της αξίας του, με ισοτιμία ένα δολάριο προς 16.500 ρουπίες.Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος για το ξέσπασμα νέων ταραχών και κοινωνικών εξεγέρσεων, λόγω της απαγορευτικής, για τον πολύ κόσμο, τιμής βασικών τροφίμων παρέμενε πιο ορατός παρά ποτέ...

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο μέχρι τον προσεχή Μάρτη, οπότε έχουν προγραμματιστεί οι προεδρικές εκλογές στην Ινδονησία. Αφορμή για την ταύτιση της οικονομικής με την πολιτική κρίση αποτελεί βασικά η απόφαση του Σουχάρτο να ξαναθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος και να θέσει συνυποψήφιο αντιπρόεδρο το στενό συνεργάτη του και υπουργό Τεχνολογίας και Ερευνών.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο μουσουλμάνος ηγέτης, Αμιέν Ράις, εξέφρασε φόβους ότι οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις θα στρέψουν την οργή τους εναντίον της κυβέρνησης, καθώς ο πληθωρισμός έχει εξανεμίσει τα πενιχρά εισοδήματά τους λόγω της αύξησης των τιμών.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του επίσημου και ελεγχόμενου από την κυβέρνηση "Συνδικάτου Εργαζομένων της Ινδονησίας", Ντατούκ Μπαγκίντο, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας αλματώδη άνοδο της ανεργίας. Εκτίμησε ότι πάνω από 3.000.000 οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλιά και συνεπακόλουθα δίχως πόρους ζωής. Η ανεργία αναμένεται να διογκωθεί κύρια από το γεγονός της χρεοκοπίας χιλιάδων επιχειρήσεων διαφόρων δραστηριοτήτων.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ντομινίκ Στρος - Καν δήλωνε ότι στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, που θα γίνει στις 21 Φλεβάρη στο Λονδίνο, θα εξεταστεί η οικονομική κρίση στην Ασία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν απορρίπτει την αμερικανική πρόταση για μια περισσότερο διευρυμένη σύνοδο.

Οσο, όμως, οι ξένοι διπλωμάτες μέσα και έξω από την Τζακάρτα προειδοποιούσαν για την ακάθεκτη καθοδική πορεία της ρουπίας στις χρηματαγορές της Ασίας, μεγάλες πόλεις της Ινδονησίας είχαν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής.

Χαρακτηριστικά τα όσα επικρατούσαν στην πόλη Τζέμπερ, όπου είχαν καταφθάσει πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις από το φόβο για νέα βίαια επεισόδια μετά τη νέα δραματική υποχώρηση της ινδονησιακής ρουπίας. Στην πόλη Τζέμπερ (με πληθυσμό δύο εκατομμύρια) είχαν ξεσπάσει την περασμένη βδομάδα βίαια επεισόδια σε καταστήματα τροφίμων, καθώς απελπισμένοι πολίτες επιχειρούσαν να αγοράσουν αλεύρι, λάδι ή γάλα λόγω της ξέφρενης αύξησης των τιμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ