Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Διαπραγματεύσεις εν μέσω βίας

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ο επικεφαλής των αστυνομικών αρχών της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε χτες πως θεωρεί "βέβαιο" ότι η μεγαλύτερη φιλοβρετανική παραστρατιωτική οργάνωση ευθύνεται για τη δολοφονία τριών καθολικών πολιτών - μια δήλωση που αναμένεται να επιτείνει την ένταση στην ατμόσφαιρα, ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη βρετανική κυβέρνηση.

Η παράνομη "Ενωση Αμυνας του Ολστερ" (UDA) έχει αντιπροσώπους στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίες συνεχίζονται από το 1994 (με διαρκείς διακοπές και καθυστερήσεις). Πάντως ο επικεφαλής της αστυνομίας δε δίστασε να πει ότι είναι "πεπεισμένος" πως ήταν μέλη της UDA, που χτύπησαν καθολικούς και ανήμερα την Πρωτοχρονιά, αυτοί που σκότωσαν τρεις, την περασμένη Δευτέρα και Τετάρτη.

"Οι ορισμοί της εκεχειρίας δε με αφορούν", είπε ο αρχηγός της αστυνομίας. "Ενδιαφέρομαι για την προστασία του κοινού", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως έχουν συλληφθεί πολυάριθμοι προτεστάντες.

Την ευθύνη για την επίθεση της Πρωτοχρονιάς είχε αναλάβει και μια άλλη φιλοβρετανική ομάδα ενόπλων, οι "Πιστοί Εθελοντές". Είχαν δηλώσει ότι πραγματοποίησαν την επίθεση σε αντίποινα για τη δολοφονία του φυλακισμένου ηγέτη τους την 27η του Δεκέμβρη από μαχητές ενός αποσχισθέντος τμήματος του IRA, του INLA.

Δεν έχει αναληφθεί ευθύνη από κάποια οργάνωση για τις πιο πρόσφατες δολοφονίες καθολικών (αυτή την εβδομάδα) μετά την επίθεση σ' έναν οδηγό ταξί. Η βία προκαλεί πολλές τριβές στα συμμετέχοντα μέρη της διαπραγμάτευσης για το Βορειοϊρλανδικό, ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι το "σχέδιο" ειρήνευσης του Αμερικανού μεσολαβητή, γερουσιαστή Τζον Μίτσελ, "θα εκπνεύσει και θα ταφεί" αν η βία συνεχιστεί - κάτι που εύχονται ουκ ολίγοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ