ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιθέσεις και αντεπιθέσεις επιβαρύνουν την κατάσταση
Σάββατο 28 Ιούλη 2001

Associated Press

Πικετοφορία Ισραηλινών φιλειρηνιστών στην Ιερουσαλήμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΓΑΖΑ.-

Ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν στη ζώνη γύρω από τη Ραμάλα και κατέστρεψαν τρία φυλάκια της επίλεκτης δύναμης Force 17 του Γιάσερ Αραφάτ, σε αντίποινα για τη δολοφονική επίθεση, που σημειώθηκε, λίγες ώρες νωρίτερα, εναντίον Εβραίου εποίκου. Τα πνεύματα παραμένουν εξαιρετικά οξυμένα, ενώ, για άλλη μια φορά, η ισραηλινή ηγεσία μοιάζει διχασμένη, καθώς ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες επανέλαβε τη θέση του για αναγκαιότητα άμεσης επανάληψης των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, ως μοναδικό τρόπο αποκλιμάκωσης της βίας.

Ωρες κράτησε ο βομβαρδισμός τριών φυλακίων της F-17 από τα ισραηλινά τεθωρακισμένα, χθες το πρωί, στην περίμετρο της Ραμάλα. Τα δύο από τα κατεστραμμένα φυλάκια βρίσκονται στην περιοχή Σούτντα, στη βόρεια Ραμάλα και το τρίτο στην περιοχή Μπεϊτούνια, στα δυτικά της παλαιστινιακής πόλης. Δημοσιογραφικές πηγές διαβεβαίωναν ότι τα ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν για αρκετή ώρα εντός των αυτόνομων εδαφών, ενώ, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, από τα πυρά που ανταλλάχτηκαν καταστράφηκαν, επίσης, 3 κατοικίες, ένα κατάστημα και ένα ξενοδοχείο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επιδρομή δεν ήταν, παρά «μια δίκαιη απάντηση αυτοάμυνας για την τρομοκρατική δολοφονία του Εβραίου εποίκου, αργά το βράδυ της Πέμπτης». Ο 17χρονος Ρόνεν Λαντάου επέστρεφε στο σπίτι του με τον πατέρα του, στον εποικισμό Γκιβάτ Σεέβ, όταν δέχτηκαν τα πυρά αγνώστων που επέβαιναν σε διπλανό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα ο 17χρονος να χάσει τη ζωή του. Βέβαια, τα φυλάκια που επλήγησαν δεν ήταν από την πλευρά του εποικισμού. Ο Αμπού Σουφιάν, διοικητής της F-17 στη Ραμάλα, τόνιζε ότι οι άνδρες της δύναμης έχουν ρητές εντολές να υπερασπίζουν το παλαιστινιακό έδαφος, αλλά να μην πλήττουν Ισραηλινούς.

Ενταση επικρατεί και σε όλα τα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη. Αυστηρότατος αποκλεισμός και απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε από τον ισραηλινό στρατό σε δύο χωριά, που συνορεύουν με τη Νάμπλους, μετά από την πυκνή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε κατοίκους και σε Ισραηλινούς στρατιώτες σε περιοχή κοντά σε γειτονικό εποικισμό. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, επίσης, ότι δύο όλμοι έπληξαν τον εποικισμό Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ δεκάδες χειροβομβίδες εκτοξεύτηκαν εναντίον ισραηλινού φυλακίου στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι εξουδετερώθηκε βόμβα που είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα καρπούζι σε λεωφορείο της δυτικής Ιερουσαλήμ, ενώ η, μέχρι πρότινος, άγνωστη παλαιστινιακή οργάνωση «Λαϊκό Ενοπλο Μέτωπο - Ταξιαρχίες της Επιστροφής» διατείνεται, με ανακοίνωσή της, ότι πυροδότησε δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δρόμους που οδηγούν σε εποικισμούς στη Δυτική Οχθη.

Και διπλωματική κορύφωση

Ενώ τα επεισόδια βίας και η ένταση οξύνονταν στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ είχε πολύωρη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος. Κανένας από τους δύο άνδρες δε θέλησε να κάνει δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δήλωνε ότι «είναι σαφές ότι οι Παλαιστίνιοι δεν εγκαταλείπουν το δρόμο της βίας και όσο αυτό υφίσταται δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόοδος». Ο Γκισίν απέφυγε να προβλέψει ποια θα είναι η στάση της ισραηλινής ηγεσίας στο εξής, αν συνεχιστούν η ένταση και τα περιστατικά βίας.

Την ίδια στιγμή, ξανάρχιζε η συζήτηση για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης. Από τη μία πλευρά, οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του Αριέλ Σαρόν πιέζουν, ολοένα και περισσότερο, για εγκατάλειψη της τακτικής της «αυτοσυγκράτησης» και για «εξαπόλυση δριμείας και ολομέτωπης στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των Παλαιστινίων». Στο αντίθετο άκρο φέρεται να βρίσκεται ο Σιμόν Πέρες, ο οποίος, για άλλη μια φορά, επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί καμία πρόοδος, αν δεν επαναληφθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους σε πολιτική βάση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εισβολές και συλλήψεις παρά τη συμφωνία (2002-08-27 00:00:00.0)
Πεδίο μάχης όλη η Δυτική Οχθη (2002-04-02 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κορύφωση της έντασης (2002-01-19 00:00:00.0)
Σε μια κλωστή... (2001-12-14 00:00:00.0)
Και νέα ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση (2001-05-22 00:00:00.0)
Κλιμάκωση βίας αλλά «χαμηλά» οι διπλωματικοί τόνοι (2001-03-10 00:00:00.0)