Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολές και συλλήψεις παρά τη συμφωνία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Υπό την κάλυψη πυκνών πυρών από στρατιωτικά ελικόπτερα, ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν, για άλλη μια φορά, χτες, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός Υπ. Αμυνας υποστήριζε ότι «παραμένει σε ισχύ η πρόσφατη συμφωνία που προβλέπει σταδιακή ισραηλινή αποχώρηση» και έσπευδε να επικρίνει την παλαιστινιακή πλευρά για «σημαντική καθυστέρηση στη λήψη μέτρων τερματισμού κάθε τρομοκρατικής ενέργειας». Ενώ οι εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινή ενωτική στάση με αφορμή τη συμφωνία, ένταση επικρατούσε, χτες, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στις περισσότερες πόλεις της Δ. Οχθης.

Θριαμβολογούσε ο ισραηλινός στρατός για τη σύλληψη του Τζαμπάλ Αμπού Χατζί, ηγετικού στελέχους της Χαμάς, η οποία παρουσιάστηκε και ως ο αποκλειστικός στόχος της νέας εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Εκτός από τον Χατζί ανακοινώθηκε ότι έγιναν και άλλες συλλήψεις, ενώ δεν έγινε γνωστό αν αποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Παράλληλα, επεισόδια και συλλήψεις σημειώθηκαν και στις Χεβρώνα, Νάμπλους και Ραμάλα, στην Τουλκαρέμ ανατινάχτηκε το σπίτι στελέχους των Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα, ενώ με αργούς ρυθμούς προχωρά η συμφωνημένη ισραηλινή αποχώρηση από τη Βηθλεέμ. Στασιμότητα επικρατεί όσον αφορά στην αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και από τη Γάζα, καθώς όλμοι έπληξαν εβραϊκό εποικισμό χωρίς θύματα.

Προκαλεί ο αρχηγός ΓΕΣ

Σε «ολοκληρωτική νίκη κατά των Παλαιστινίων μαχητών» κάλεσε ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, προκαλώντας τις σφοδρότατες επικρίσεις αρκετών βουλευτών, που τον κατηγόρησαν ότι «ξεπερνά τα όρια των στρατιωτικών καθηκόντων του», ενώ η εφημερίδα «Χααρέτζ» σχολίαζε ότι ο Γιααλόν αναζητά συμμάχους «για να τορπιλίσει την πρόσφατη συμφωνία με τους Παλαιστινίους για σταδιακή αποχώρηση». Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη χρήση συγκεκριμένων χημικών ουσιών στα παλαιστινιακά εδάφη, που κυρίως χρησιμοποιούνται ως λιπάσματα, επικαλούμενος το ενδεχόμενο κατασκευής βομβών.

Τόσο ο υπουργός Αμυνας Μπεν Ελιέζερ όσο και ο Γιααλόν απέφυγαν να σχολιάσουν το αποτέλεσμα εσωτερικής έρευνας που διενεργήθηκε στο στράτευμα και ανακοινώθηκε από το στρατιωτικό ραδιόφωνο, σύμφωνα με την οποία οι Ισραηλινοί στρατιώτες λεηλάτησαν τις παλαιστινιακές περιουσίες, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξάγονται από τις αρχές Απρίλη, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι υπολογιζόταν.

Ενώ οι παλαιστινιακές εθνικές και ισλαμικές οργανώσεις δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινή στάση απέναντι στη συμφωνία στη σύσκεψή τους στη Γάζα, την Κυριακή, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωνε τη σύλληψη 7 Ισραηλινών Αράβων ως συνεργών στην επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου, σε λεωφορείο στο Βόρειο Ισραήλ και στοίχισε τη ζωή σε 9 ανθρώπους. Αλλοι 4 Ισραηλινοί Αραβες συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ ως υπεύθυνοι για σειρά βομβιστικών επιθέσεων. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, επιχειρούσε να κατευνάσει τη διαγραφόμενη ένταση εντός των κόλπων της ισραηλινής κοινωνίας, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών Αράβων είναι φιλήσυχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ