Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Αναβρασμός στη χώρα των Βάσκων

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΜΠΙΛΜΠΑΟ.--

Η απόφαση να τεθεί εκτός νόμου το Μπατασούνα, μέλος του τοπικού Κοινοβουλίου, αλλά και του Ευρωκοινοβουλίου, με το σκεπτικό ότι «στηρίζει» την τρομοκρατία καθώς, θεωρητικά μιλώντας, φέρεται να είναι πολιτικό σκέλος ΕΤΑ, άνοιξε πιθανά τους ασκούς του Αιόλου για τη Χώρα των Βάσκων.

Χιλιάδες μέλη τού πολιτικά πάντα χαρακτηριζόμενου αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος Ερι Μπατασούνα διαδήλωσαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων, το Μπιλμπάο, ζητώντας να μην εφαρμοστεί η απόφαση των Αρχών να τεθεί εκτός λειτουργίας. Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το Μπατασούνα διευκρίνισε πως τα μέλη του εθνικού γραφείου του, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί του, οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι οπαδοί του θα καταλάβουν, στη Χώρα των Βάσκων και στη Ναβάρα, τα γραφεία του πολιτικού σχηματισμού, οι δραστηριότητες του οποίου ανεστάλησαν από τον Ισπανό δικαστή. Ζήτησε επίσης από τους οπαδούς του να συγκεντρωθούν στις Χέρικο Ταμπέρνας, τις λαϊκές ταβέρνες που είναι οι κοινωνικοί μαζικοί χώροι του βασκικού συνασπισμού, ώστε οι χώροι αυτοί να μην πέσουν στα χέρια «των φασιστών».

Η εντολή αναστολής της λειτουργία για πέντε χρόνια, επιδόθηκε χτες από τον Μπλτάθαρ Γκαρθόν, δικαστή γνωστό και από την υπόθεση και τελικά το συμβιβασμό όσον αφορά στη δίωξη του πρώην Χιλιανού δικτάτορα, Αουγκούστο Πινοτσέτ. Σύμφωνα με την εντολή, κλείνουν όλα τα γραφεία και οι επιχειρήσεις του Μπατασούνα, απαγορεύεται στο κόμμα να οργανώνει συγκεντρώσεις ή να καλεί σε διαδηλώσεις και διακόπτεται η παροχή νερού, ηλεκτρικού και τηλεφωνικών υπηρεσιών στα γραφεία του κόμματος. Ωστόσο, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι στο βασκικό κοινοβούλιο και τα δημοτικά συμβούλια θα συνεχίσουν τη θητεία τους.

Η εντολή του Γκαρθόν ανακοινώθηκε την ίδια μέρα που το ισπανικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ζητήσει τη δικαστική απαγόρευση του Μπατασούνα, επειδή αρνείται να καταδικάσει τους φόνους της ΕΤΑ, για την οποία ο δικαστής αναφέρει πως διαπράττει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ