Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες συλλήψεις και επιχειρήσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Ενώ στο Αφγανιστάν οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, με τις συλλήψεις 11 «Ταλιμπάν και μελών της αλ Κάιντα» την 18η Αυγούστου, σύμφωνα με χτεσινή ανταπόκριση του CNN από την περιοχή. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο χαρακτήρισε την επιχείρηση ως «τη σημαντικότερη στην περιοχή εδώ και μήνες», ωστόσο επισήμανε πως απέτυχε σε μια από τις σημαντικότερες διαστάσεις της, που φέρεται να ήταν η «σύλληψη ενός από τους σημαντικότερους χρηματοδότες της Αλ Κάιντα», καθώς και τη σύλληψη ενός «υπεύθυνου πληροφόρησης των Ταλιμπάν, ο οποίος αναζητείται στην ευρύτερη περιοχή του Χοστ».

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις κορυφώνονται και στο γειτονικό Πακιστάν. Σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας Λος Αντζελες Τάιμς το FBI και η CIA έχουν στείλει «εκατοντάδες πράκτορες» στη χώρα, και οι πρόσφατες «εξαφανίσεις» προσώπων που συνδέονται με ισλαμικές οργανώσεις στη χώρα ενδέχεται να συνδέονται με τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πολ Ουότσον στους Τάιμς, δε συζητούν επίσημα τις λεπτομέρειες των επιχειρήσεών τους «διότι αν αποκαλύπτονταν αυτό θα έθετε σε κίνδυνο το καθεστώς Μουσάραφ»... Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι, καθώς ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν την ποινική ευθύνη σε περίπτωση που οι συλληφθέντες βασανιστούν, κατά την κοινή πρακτική των αρχών της χούντας του στρατηγού (προέδρου για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν την «ανάγκη» επέκτασης των μυστικών επιχειρήσεων και σε άλλες χώρες. Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς χτες μιλώντας στο Ρόιτερς δήλωσε πως πέρα από το «Πακιστάν και το Ιράν», όπου κατά την άποψή του «έχουν καταφύγει» μέλη των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα, έρευνες πρέπει να γίνουν και στο Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ