Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο ρυθμό της υποκρισίας

Παρουσίασε τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, προχώρησε σε «επιδερμικές» αναλύσεις τόσο για την προέλευση όσο και την επίλυσή τους και έκλεισε την ομιλία του με ευχές... Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία έδωσε με αφορμή την Παγκόσμια Διάσκεψη που γίνεται στο Γιοχάνεσμπουργκ, ούτε λίγο-ούτε πολύ, θέλησε να παρουσιάσει τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και την εντεινόμενη πείνα και φτώχεια, που μαστίζουν εκατομμύρια ανθρώπους, «σαν τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε στην υφήλιο»!

Ο Γ. Παπανδρέου, λοιπόν, αφού μοίρασε αριθμητικά στοιχεία για τη φτώχεια, τη λειψυδρία, την υποβάθμιση των εδαφών, τα τεράστια προβλήματα σίτισης, τον αναλφαβητισμό, με στόμφο υποστήριξε ότι η λύση μπορεί να βρεθεί μέσω «της παγκόσμιας διακυβέρνησης, δηλαδή της συνεργασίας όλων των κρατών, όλων των διεθνών οργανισμών, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών». Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών... παρέλειψε να υποδείξει τους πραγματικούς υπαίτιους αυτής της κατάστασης, αφού και ο ίδιος άλλωστε είναι ενεργός εκπρόσωπος του πολιτικού-οικονομικού ιμπεριαλισμού, που αποτελεί την «πηγή» αυτής της κατάστασης.

Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο Γ. Παπανδρέου είπε πως «σήμερα είμαστε στις αναπτυγμένες χώρες και αρκετά ψηλά» και «έχουμε ευθύνη για το δικό μας περιβάλλον», κάτι που «σημαίνει ότι κι εμείς μέσα στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών, αλλά και με δικές μας πρωτοβουλίες, συγκροτούμε απόψεις, προωθούμε προτάσεις». Ανάμεσα στα άλλα, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή του κόσμου είναι καθοριστικό ζητούμενο σε αυτή την προσπάθεια» και παρουσίασε «μία πρωτοτυπία του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου για το Γιοχάνεσμπουργκ μαζί με άλλους διεθνείς οργανισμούς και φορείς», αφού, όπως δήλωσε, «για πρώτη φορά θα γίνει ένα παγκόσμιο δημοψήφισμα μέσω του Ιντερνετ, για το θέμα του Γιοχάνεσμπουργκ».

Σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Σύσκεψη για την οριστικοποίηση των θέσεων που θα παρουσιάσει η ελληνική αντιπροσωπεία στην Παγκόσμια Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συγκάλεσε, χτες, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, στην οποία μετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Μεταφορών-Επικοινωνιών, Γεωργίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, η Β. Παπανδρέου παρουσίασε τα βασικά σημεία των ελληνικών θέσεων, σημειώνοντας ότι ως βιώσιμη ανάπτυξη ορίζεται η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Υποστήριξε ότι «η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης», για να προσθέσει ότι η ταύτιση της ανάπτυξης μόνο με την οικονομική μεγέθυνση δεν μπορεί πλέον να προσφέρει σύγχρονες λύσεις. Η ελληνική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εκτός από το στόχο της οικονομικής μεγέθυνσης, είπε η υπουργός, εμπεριέχει τρεις βασικούς άξονες: Την περιβαλλοντική πολιτική, την πολιτική της κοινωνικής αλληλεγγύης και τη σύνθεση των επιμέρους τομεακών πολιτικών σε έναν ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικεί καλύτερες θέσεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό (2018-08-03 00:00:00.0)
Συγκλίσεις, «προκλήσεις» και ανταγωνισμοί (2017-04-19 00:00:00.0)
Στην Αθήνα η Διεθνής Συνάντηση των ΚΚ το 2011 (2010-12-05 00:00:00.0)
Δομημένο στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων (2009-10-13 00:00:00.0)
Αποφάσεις με γνώμονα το κέρδος (2002-11-15 00:00:00.0)
Πιο κοντά το ενδεχόμενο της εκκαθάρισης (1998-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ