Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αποφάσεις με γνώμονα το κέρδος
  • Ημερίδα του ΤΕΕ για τα αποτελέσματα της διάσκεψης
  • Η επιβολή «άνωθεν λύσεων» εμποδίζουν τους μηχανικούς να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα που δε θα βλάπτουν το περιβάλλον

Χαρακτηριστική περίπτωση επιβολής «άνωθεν λύσεων» τα έργα του Κηφισού, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα

ICON

Χαρακτηριστική περίπτωση επιβολής «άνωθεν λύσεων» τα έργα του Κηφισού, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα
Ανεπαρκή για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον πλανήτη κρίνονται τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Διάσκεψης του Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς επικράτησαν επιλογές που έχουν ως γνώμονα το κέρδος. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα ημερίδας με θέμα «Ο κόσμος μετά το Γιοχάνεσμπουργκ», που διοργάνωσε χτες το ΤΕΕ και το οποίο ανέλαβε τη σημαντική πρωτοβουλία να εκδώσει για πρώτη φορά στα ελληνικά όλο το Σχέδιο Εφαρμογής που αποφασίστηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας η Ρούλα Ξαρχάκου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και υπεύθυνη για θέματα Περιβάλλοντος, σχολίασε ως εξής τα πέντε βασικά σημεία της συμφωνίας που επήλθε στο Γιοχάνεσμπουργκ:

  • Βιοποικιλότητα: Το κείμενο που συμφωνήθηκε και συνδέεται και με τη διατήρηση των φυσικών πόρων, αδυνατίζει ακόμη και την ισχύουσα σύμβαση της Χάγης που υπογράφηκε μόλις τον περασμένο Απρίλη.
  • Πρωτόκολλο Κιότο, που αναφέρεται στις κλιματικές αλλαγές: Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία με σοβαρές υποχωρήσεις στην αρχή «της προφύλαξης, που έγινε προσέγγιση, καθώς και σε θέματα «κοινής και διαφοροποιημένης ευθύνης» σε θέματα ρύπανσης. Παράλληλα, κατηγορηματικά αντίθετες στην επικύρωση του Πρωτοκόλλου παρέμειναν οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.
  • Αλιεία: Η συμφωνία αναφέρεται στα ιχθυοαποθέματα, αλλά μόνο για τους ωκεανούς, επομένως τα όποια μέτρα δεν αφορούν την Ελλάδα. Επιπλέον οι νέες ρυθμίσεις έχουν εθελοντικό χαρακτήρα, κάτι που γυρίζει τα πράγματα τουλάχιστον κατά 20 χρόνια πίσω, όταν είχε εγκριθεί από τον ΟΗΕ ο Νόμος της Θάλασσας.
  • Υγεία: Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν προβλέπουν - και αυτό με ευχολόγια - τη βελτίωση των συνθηκών μόνο για το 50% του πληθυσμού που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης στον πλανήτη και υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο άτομα.
  • Εμπόριο: Το περιβάλλον τέθηκε στο περιθώριο και τον πρώτο λόγο έχει πλέον το διεθνές εμπόριο, με πρόσχημα την προστασία των οικοσυστημάτων.

Η Ρ. Ξαρχάκου στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των μηχανικών μετά τη Διάσκεψη, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις και δράσεις τους επηρεάζουν το περιβάλλον, μέσω του σχεδιασμού των έργων και δραστηριοτήτων, της υλοποίησής τους και του ελέγχου τους, τονίζοντας ωστόσο ότι πολλές φορές η άνωθεν επιβολή λύσεων δεν αφήνει περιθώρια επέμβασης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα έργα στον Κηφισό.

Ο καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ Γ. Σαρηγιάννης ανέφερε πλήθος παραδειγμάτων, όπου οι αποφάσεις που λαμβάνονται στη χώρα μας είναι αντίθετες με τα επιστημονικά δεδομένα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως τα θέματα των καταλυτικών αυτοκινήτων, της επέκτασης σχεδίων πόλης σε δασικές εκτάσεις, στην τσιμεντοποίηση των Μεσογείων, των διάφορων καταστροφικών Ολυμπιακών έργων κλπ. Τόνισε πως το ΤΕΕ θα πρέπει να στηρίξει όσους μηχανικούς, κυρίως δημόσιους υπάλληλους, οι οποίοι αντιστέκονται σθεναρά στην πίεση της πολιτικής ηγεσίας για να ληφθούν όλες αυτές οι καταστροφικές αποφάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σε γραπτό μήνυμά του δήλωσε πως το υπουργείο του ενσωματώνει στην πολιτική του την περιβαλλοντική διπλωματία, ενώ η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ρ. Ζήση, δήλωσε ότι οι Ελληνες μηχανικοί θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται από τον ΟΗΕ από το πρόγραμμα αναπτυξιακής βοήθειας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι κεντρικές εκδηλώσεις (2004-05-04 00:00:00.0)
Οι παραβρισκόμενοι (2003-02-23 00:00:00.0)
ΗΠΑ και ΕΕ διαφωνούν και «ακονίζουν μαχαίρια»... (2002-08-31 00:00:00.0)
Ξανάρχισαν την υποκρισία για φτώχεια και περιβάλλον... (2002-08-23 00:00:00.0)
Χάος στις Πολεοδομίες (1999-05-21 00:00:00.0)
Ανοδος 20% για την "Πανεπιστημονική" (1997-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ