Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ
ΗΠΑ και ΕΕ διαφωνούν και «ακονίζουν μαχαίρια»...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

«Για την ώρα, όλοι οι σύνεδροι στο Γιοχάνεσμπουργκ συμπεριφέρονται σαν παίχτες του πόκερ... Ενα παιχνίδι για την έκβαση του οποίου δεν μπορείς ποτέ να είσαι βέβαιος παρά μόνον όταν τελειώσει», σχολίαζε χτες ο Μαρκ Μάλοχ Μπράουν, επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Οχι τυχαία, καθώς πλέον οι περισσότεροι απ' τους δεκάδες χιλιάδες συνέδρους, που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Γη στο Γιοχάνεσμπουργκ, εκφράζουν απαισιόδοξες σκέψεις σχετικά με το κατά πόσον και ποιοι απ' τους στόχους της διάσκεψης για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της λειψυδρίας, των κλιματολογικών αλλαγών, την υιοθέτηση καθαρότερων μορφών ενέργειας, την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες κλπ. θα μετουσιωθούν, εν τέλει, σε συμφωνίες, διακηρύξεις ή έστω και ακόμη και σε χρονοδιαγράμματα δράσης.

Αυτό που καταγράφεται, πάντως, πιο εύκολα απ' τις αδιόρατες τάσεις για την υιοθέτηση κοινά αποδεκτών λύσεων για μία πλειάδα προβλημάτων που προκαλούν τα καπιταλιστικά πρότυπα «ανάπτυξης», είναι οι αντιθέσεις μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, εν προκειμένω μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται περιφρονητικά για το ενδεχόμενο σχεδόν οιασδήποτε διεθνούς συμφωνίας ή χρονοδιαγράμματος δράσης, με το «επιχείρημα» πως προτιμούν τη «ρεαλιστική» αντιμετώπιση των ζητημάτων κατά περίπτωση, παρά τις πολυσέλιδες διακηρύξεις του ΟΗΕ. Ειδησεογραφικά πρακτορεία, μάλιστα, χτες, δεν παρέλειψαν να μεταφέρουν την επισήμανση στελέχους της ΓΚΡΙΝΠΙΣ πως οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τους Γιαπωνέζους έχουν επιμελώς καταβάλει προσπάθειες, αν δεν έχουν ήδη πετύχει, να προσεταιριστούν αρκετές απ' τις αναπτυσσόμενες χώρες της «Ομάδας των 77», ώστε να τορπιλιστεί οποιαδήποτε προσπάθεια συμφωνίας για τη γεωργία, την ενέργεια, την προστασία των υδροφόρων οριζόντων...

Οι δε Ευρωπαίοι, σαφέστατα ενοχλημένοι απ' τη στάση των Αμερικανών αξιωματούχων, δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, την οποία, μάλιστα, εξέφρασαν αργά προχτές βράδυ με την ολιγόωρη αποχή τους απ' τα τραπέζια συνομιλιών της διάσκεψης! Εντούτοις, φαίνεται πως εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που θέτει η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ με επικεφαλής την υφυπουργό Εξωτερικών, Πόλα Ντομπρίνσκι, μελετώντας διάφορα ενδεχόμενα για μία πλειάδα θεμάτων, ακόμη και για το ακανθώδες ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ, στο οποίο αντιδρούν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες...

Υπό αυτό το κλίμα, κάποιοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανέφεραν, χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ως μία «νότα αισιοδοξίας» το γεγονός πως ήδη το 95% του 70σέλιδου σχεδίου δράσης της διάσκεψης έχει γίνει αποδεκτό από τις αντιπροσωπείες 200 χωρών. Κάποιοι άλλοι συνέχιζαν να «φοβούνται» για την αποτυχία της διάσκεψης σε ζητήματα-κλειδιά πριν ακόμη πατήσουν πόδι στο Γιοχάνεσμπουργκ, στις αρχές της βδομάδας, οι περισσότεροι απ' τους δεκάδες ξένους ηγέτες.

Σήμερα, πάντως, το πρωί, το κλίμα αναμένεται να αλλάξει καθώς προγραμματίζονται δύο «πολύ μαζικές» (σύμφωνα με τους διοργανωτές) πορείες διαμαρτυρίας κατά της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Και οι δύο διαδηλώσεις θα ξεκινήσουν, νωρίς σήμερα το πρωί, απ' το προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ Αλεξάνδρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ