Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δις ισόβια και από το Εφετείο στον Καζάκο

Με ψήφους 6 - 1, ένοχος χωρίς κανένα ελαφρυντικό, για τα ρατσιστικά του εγκλήματα

Μαθήματα ενάντια στο ρατσισμό έδωσε χτες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο (ορκωτοί και τακτικοί δικαστές) και με απόφασή του απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Παντελή Καζάκου, κρίνοντάς τον ένοχο για δύο ανθρωποκτονίες και επτά απόπειρες ανθρωποκτονίας τον Οκτώβρη του 1999 σε βάρος αλλοδαπών, επειδή είχαν διαφορετικό χρώμα δέρματος και ήταν άλλης εθνικότητας.

Το δικαστήριο ομόφωνα επικύρωσε την αρχική ποινή δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης. Επίσης, με συντριπτική πλειοψηφία (6-1) απέρριψε το υπερασπιστικό «άλλοθι» για μειωμένο καταλογισμό ευθυνών στον κατηγορούμενο στο χρονικό διάστημα που διέπραξε τις εγκληματικές του πράξεις. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σύμφωνη με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος είχε ζητήσει ο Παντ. Καζάκος να κριθεί ένοχος χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Η υπεράσπιση είχε μιλήσει για ψυχωσικό σύνδρομο του κατηγορουμένου εκείνες τις ημέρες του Οκτώβρη του 1999, που ο Παντ. Καζάκος είχε βγει παγανιά και σκότωνε αδιακρίτως αλλοδαπούς. Επιπλέον, στον κατηγορούμενο επεβλήθη ισόβια στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο δικηγόρος Σπ. Φυτράκης δήλωσε ότι η απόφαση είναι απολύτως ορθή, η επιθετική ενέργεια του κατηγορουμένου ήταν βαναυσότατη και το υπόστρωμα των εγκληματικών πράξεων ήταν ο ρατσισμός. Επίσης, μίλησε και για τη σημασία της απόφασης, λέγοντας ότι έχει αντίκτυπο παραδειγματισμού και πως η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει σε τέτοιες ρατσιστικές ενέργειες, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο της πολιτείας για την οποία είπε ότι πρέπει να συνδράμει όσους έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία.

Ο Νιγηριανός Τίμοθι Αμπντούλ, που δέχτηκε τρεις σφαίρες από τον Παντ. Καζάκο, δήλωσε ότι οι νεκροί δεν επανέρχονται και οι τραυματίες δε θα ξαναδούν την υγεία τους. Επίσης, ο Τόμι Κόφι από την Γκάνα, που συνεχίζει να ζει με μια σφαίρα καρφωμένη στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, έθεσε το ζήτημα της συνδρομής της χώρας μας στα θύματα της ρατσιστικής επίθεσης που δεν μπορούν πλέον να εργαστούν.

Να υπενθυμίσουμε ότι έξι θύματα του Π. Καζάκου έχουν στείλει αναφορά προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υγείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ζητώντας οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα, καθώς έχουν μείνει σακάτηδες για όλη τους τη ζωή από τις σφαίρες του Παντ. Καζάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ