ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αύριο στη Λάρισα η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Νέες κατά τόπους κινητοποιήσεις σε Βέροια, Κοζάνη και Αγιά Λάρισας

Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016

Από τη σημερινή κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στη Βέροια
Αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας, πραγματοποιείται η νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, Επιτροπών Αγώνα και Επιτροπών Μπλόκων από όλη τη χώρα, που θα κάνουν τον απολογισμό των, κατά τόπους, κινητοποιήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας και θα πάρουν απόφαση για κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων με πανελλαδικό συντονισμό.

Κινητοποιήσεις χτες σε Βέροια και Κοζάνη

Παράλληλα, οι κατά τόπους πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις συνεχίστηκαν και χτες, με κινητοποιήσεις σε Βέροια και Κοζάνη, ενώ σήμερα πραγματοποιείται συλλαλητήριο στην Αγιά της Λάρισας.

Συγκεκριμένα, στη Βέροια, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και του Αγροτικού Συλλόγου Γυψοχωρίου Πέλλας, οι αγρότες πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ.

Οι αγρότες ανέδειξαν τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που προκλήθηκαν στην αναμενόμενη παραγωγή των φρούτων της περιοχής (ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα) από παγετό, χαλάζι και βροχοπτώσεις, με συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση και των αποζημιώσεων στους αγρότες.

Κατήγγειλαν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη έγκαιρη επίλυση του προβλήματος με τα έξοδα μετακίνησης των γεωπόνων - εκτιμητών του ΕΛΓΑ, παρά την είσπραξη τεράστιων ασφαλιστικών εισφορών ανά στρέμμα και εκτιμητικών ανά δένδρο από τους δενδροκαλλιεργητές.

Στην Κοζάνη, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Δυτικής Μακεδονίας και με τη συμμετοχή των Αγροτικών Συλλόγων Καστοριάς, Πτολεμαΐδας, Βοΐου, των Αγροτικών Συνεταιρισμών Φασολοπαραγωγών Πρέσπας και Καστοριάς.

Και στη Δυτική Μακεδονία, οι αγρότες βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να μην μπορούν να καλλιεργήσουν, καθώς, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές (παγετούς, πλημμύρες) που υπέστησαν μετά την άνοιξη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του ΕΛΓΑ, οι αγρότες δεν πρόκειται να πάρουν ολοκληρωμένες αποζημιώσεις και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να πληρωθούν πριν τον Απρίλη - Μάη του 2017.

Συνολικά, οι αγροτοκτηνοτρόφοι διεκδικούν να προχωρήσει άμεσα η πληρωμή των αποζημιώσεων από παγετό, χαλάζι, βροχοπτώσεις, ζωονόσους, πλημμύρες κ.λπ. του 2016 και όσες εκκρεμότητες υπάρχουν από προηγούμενα έτη.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ζητούν λόγω της αδυναμίας πληρωμής των ασφάλιστρων, που εκκρεμούν από τους περισσότερους αγροτοκτηνοτρόφους, να γίνει συμψηφισμός αυτών με τις παραπάνω αποζημιώσεις.

Σήμερα το συλλαλητήριο στην Αγιά Λάρισας

Σήμερα Παρασκευή, εξάλλου, συλλαλητήριο με τρακτέρ πραγματοποιούν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αγιάς Λάρισας. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Αγιάς, στις 11 π.μ., στο κέντρο της Αγιάς.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς, κάλεσαν τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο, καθώς και στην αυριανή πανελλαδική σύσκεψη, τονίζοντας πως «ό,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας και με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, να βάλουμε φρένο και στην πορεία να ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αγροτών της περιοχής για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η ΕΟΑΣΝΛ προγραμματίζει ενημερωτικές συσκέψεις σε επαρχίες και χωριά του νομού, το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 21/12, στις 7 μ.μ., στον Πλατύκαμπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν αποζημιώσεις στο 100% και ενίσχυση του εισοδήματος (2023-06-20 00:00:00.0)
Παλεύουν για την προστασία της παραγωγής και για την επιβίωσή τους (2021-04-24 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ από τους αγρότες της Αγιάς (2018-02-22 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές από το χαλάζι σε Λάρισα και Κοζάνη (2017-05-27 00:00:00.0)
Το Σάββατο 17/12 η νέα πανελλαδική σύσκεψη (2016-12-10 00:00:00.0)
Αγωνιστικά απάντησαν οι ροδακινοπαραγωγοί (1997-12-03 00:00:00.0)