Τρίτη 20 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Διεκδικούν αποζημιώσεις στο 100% και ενίσχυση του εισοδήματος

Από την παρέμβαση στη Γιορτή Κερασιού στην Αγιά
Από την παρέμβαση στη Γιορτή Κερασιού στην Αγιά
Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες, που είδαν τις προηγούμενες βδομάδες να καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών από τις βροχοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις, παίρνουν μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες, βάζοντας στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις τους για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, καθώς και για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά.

Στα εγκαίνια της Γιορτής Κερασιού στο Μεταξοχώρι Αγιάς

Στο πλαίσιο αυτό, παρέμβαση - διαμαρτυρία με πανό πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου στα εγκαίνια της Γιορτής Κερασιού, στο Μεταξοχώρι Αγιάς, αγρότες του δήμου Αγιάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων του δήμου, διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους.

Οπως είναι γνωστό, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά τις πρώιμες ποικιλίες κερασιών φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες που μένουν χωρίς εισόδημα, ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα με το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν πραγματοποιηθεί. Ακόμα, ο παγετός συνέβαλε στην καταστροφή πολλών μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιού. Επίσης, επέδρασε στη μείωση της παραγωγής πράσινου μήλου που δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Μιλώντας στη Γιορτή Κερασιού ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, ανέδειξε τα παραπάνω ζητήματα, ενώ επιπλέον τόνισε ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων τους αποκτά επείγοντα χαρακτήρα, προκειμένου να μπορέσουν εκατοντάδες αγρότες να συνεχίσουν να μένουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τα χωράφια τους.

Ο Ρ. Μαρούδας παρουσίασε τα άμεσα αιτήματα των αγροτών που είναι τα εξής: Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς πρώιμων κερασιών οι οποίοι υπέστησαν καταστροφή και δεν έχουν άλλο εισόδημα. Να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκτιμήσεις της ζημιάς στις μεσοπρώιμες ποικιλίες στα κεράσια από τον παγετό και να επιταχυνθεί η καταβολή αποζημιώσεων. Να υπάρξει κατ' εξαίρεση αποζημίωση όλων των μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιών και πράσινων μήλων που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει λόγω του αναχρονιστικού κανονισμού του.

Ο Ρ. Μαρούδας αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να παρθούν γενικότερα μέτρα στήριξης των αγροτών, όπως η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, η μείωση του κόστους παραγωγής και η θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Κινητοποίηση με τρακτέρ αύριο στον Τύρναβο

Σε κινητοποίηση με τρακτέρ, προχωράνε αύριο, στις 5.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, οι αγρότες της περιοχής. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν όλους τους φορείς της πόλης να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ