ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές αντιδράσεις για ανεφοδιασμό «αντικαθεστωτικών»...

...ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, διαβεβαιώνει πως θα ανακαταλάβει πλήρως την πόλη Αλ Μπαμπ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δεν του παρέχουν αεροπορική κάλυψη

Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016

Περιπολίες του συριακού στρατού στο κατεστραμμένο Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η απόφαση των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν την αγορά νέων όπλων, μεταξύ των οποίων και φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων (Manpad), με αποδέκτες ένοπλες ομάδες αντικαθεστωτικών της συριακής «αντιπολίτευσης» προκαλεί έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις στη Μόσχα, σε μία κομβική, όπως διαφαίνεται, περίοδο για την εξέλιξη του πολέμου στη Συρία, έπειτα και από την πρόσφατη ανακατάληψη του Ανατολικού Χαλεπίου από τις δυνάμεις του συριακού στρατού με τη βοήθεια των συμμάχων του (από Ρωσία, Ιράν, Λίβανο). Η σύγκρουση στη Συρία, ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δεν αφορά όπως ισχυρίζονται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά στον έλεγχο σφαιρών επιρροής, πηγών Ενέργειας και αγωγών που θα τη μεταφέρουν, δηλαδή γίνεται διαπάλη μονοπωλιακών ομίλων που ο συριακός λαός πληρώνει με το αίμα του.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, χαρακτήρισε την εξέλιξη «εχθρική κίνηση, γιατί απειλεί την ασφάλεια των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και του στρατιωτικού προσωπικού, αφού οι φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι μπορούν πολύ γρήγορα να περάσουν από τα χέρια των λεγόμενων "μετριοπαθών" αντικαθεστωτικών στα χέρια τζιχαντιστών, τρομοκρατών ενόπλων». Η Ζακχάροβα δεν απέκλεισε αυτό να είναι και στόχος κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων, αφότου, όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ «πρακτικά σπονσοράρησαν την τρομοκρατική οργάνωση πρώην "Μέτωπο Νούσρα" που είναι παρακλάδι της "Αλ Κάιντα"»...

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, RIA, σχολιάζοντας την εξέλιξη, την ερμήνευσε σαν απόπειρα της κυβέρνησης του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «να περιπλέξει την κατάσταση στον κόσμο προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο».

Ενδιαφέρον έχει, πάντως, πως χτες Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι σημείωναν στο πρακτορείο ΑΡ πως το τελευταίο διάστημα έχουν βελτιώσει και πυκνώσει τις συναντήσεις και τις συνεννοήσεις με τους Ρώσους ομολόγους τους για τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών που κάνουν οι δύο πλευρές στη Συρία κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Αίσθηση δημιούργησε επιπροσθέτως η ανακοίνωση του Ιρανού υπουργού Αμυνας Χοσεΐν Ντεγάν πως οι Ρώσοι, εάν το θελήσουν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξανά την ιρανική αεροπορική βάση Χαμαντάν, για να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

«Αισιοδοξία» Ερντογάν για την ανακατάληψη του Αλ Μπαμπ

Πάντως, αργότερα χτες βράδυ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει ο τουρκικός στρατός τις επιχειρήσεις στη βόρεια συριακή στρατηγική πόλη Αλ Μπαμπ (με απώτερο στόχο να εμποδίσει τη δημιουργία θύλακα αυτόνομου Δυτικού Κουρδιστάν στα νοτιοανατολικά τουρκικά σύνορα). Ο Ερντογάν είπε πως ό,τι και να γίνει ο τουρκικός στρατός θα «απελευθερώσει» την πόλη από τους τζιχαντιστές ακόμη και εάν ο υπό αμερικανικής ηγεσίας «διεθνής συνασπισμός» αρνείται να δώσει αεροπορική κάλυψη στις εκεί επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού που γίνονται σε συνεργασία με ομάδες ενόπλων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Επανέλαβε ότι η πόλη τείνει να «απελευθερωθεί» και οι τουρκικές δυνάμεις «θα απαλλαχθούν από τους τρομοκράτες του ΝΤΑΕΣ ό,τι και να γίνει»...

Πρόσθεσε, τέλος, πως όταν αναλάβει το Γενάρη τα καθήκοντά του και επίσημα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τότε η κυβέρνησή του θα επιχειρήσει να τον πείσει για την «ανάγκη» δημιουργίας μίας ζώνης «ασφαλείας» σε περιοχές της βόρειας Συρίας, που συνορεύουν με την Τουρκία... τάχα για το καλό των αμάχων. Αυτό μολονότι ο Τραμπ, προεκλογικώς τουλάχιστον, είχε ταχθεί κατά της πρότασης για τη δημιουργία ζώνης «ασφαλείας» στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας.

Αναφορικά με την επικείμενη σύνοδο στην Αστάνα του Καζακστάν από εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της συριακής «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν σημείωσε πως θα προσκληθούν και εκπρόσωποι από τις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ «σίγουρα όχι τρομοκράτες».

Πριν από τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο σημείωσαν την «ανάγκη» να συνεχίσουν το συντονισμό των προσπαθειών για την επίτευξη μίας γενικότερης εκεχειρίας στη Συρία και να πετύχουν το διαχωρισμό των Σύρων αντικαθεστωτικών «μετριοπαθών» από τους τρομοκράτες, τζιχαντιστές. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ακόμη ότι η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν εργάζονται προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνιών μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την ελπίδα «εποικοδομητικού διαλόγου με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση».

Επιχειρήσεις συριακού στρατού σε περίχωρα της Δαμασκού

Με φόντο τις παραπάνω προσπάθειες, το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε χτες ότι δυνάμεις του συριακού στρατού σε συνεργασία με δυνάμεις της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ» εντείνουν τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της ορεινής περιοχής Ουάντι Μπαράντα που βρίσκεται στα περίχωρα της Δαμασκού, έπειτα από τις προσπάθειες των τζιχαντιστών να δηλητηριάσουν με ντίζελ ποταμό που υδροδοτεί την περιοχή.

Στην περιοχή αυτή, δεκάδες άτομα φέρεται πως έχουν σκοτωθεί από τη Δευτέρα σε βομβαρδισμούς της συριακής αεροπορίας.

Παράλληλα, πολλές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, δυνάμεις της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας στη Ράκα (που θεωρείται «χαλιφάτο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους») βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών στην περιοχή, παρέχοντας αεροπορική κάλυψη στους Κούρδους και Αραβες μαχητές των «Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων» (SDF) που συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «μονομερή» δράση στο Ιντλίμπ απειλεί ο Ερντογάν (2020-02-01 00:00:00.0)
Η Αγκυρα επανέρχεται με σχέδια επέμβασης (2019-08-06 00:00:00.0)
Επιχειρήσεις του στρατού στο νότο με ρωσική υποστήριξη (2018-06-26 00:00:00.0)
Κερδίζει συνεχώς έδαφος ο συριακός στρατός στο Χαλέπι (2016-11-29 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις προς τη Ράκα (2016-05-25 00:00:00.0)
Πόλεμος σκοπιμοτήτων μεταξύ συμμάχων - ανταγωνιστών (2015-05-08 00:00:00.0)