Τρίτη 26 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιχειρήσεις του στρατού στο νότο με ρωσική υποστήριξη

Νέες απειλές Ερντογάν

Τουρκικά στρατεύματα που παραμένουν στη Βόρεια Συρία
Τουρκικά στρατεύματα που παραμένουν στη Βόρεια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο συριακός στρατός αυξάνει τις ανακαταλήψεις χωριών και οικισμών της νότιας συριακής επαρχίας Νταράα, με τη στήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκτοπίζοντας εκατοντάδες τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» από την περιοχή. Παράλληλα, Σύροι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το συνασπισμό των ΗΠΑ πως συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες σε στελέχη των τζιχαντιστών, ανακοινώνοντας ότι προχτές ελικόπτερα του συνασπισμού μετέφεραν τουλάχιστον δύο στελέχη του «Ισλαμικού Κράτους» από την πόλη Ταουαμίν στα συροτουρκικά σύνορα, σε βάση του αμερικανικού στρατού κοντά στην περιοχή Αλ Σαντάντι.

Αντίθετα, όσον αφορά τη Νότια Συρία και τις θέσεις αντικαθεστωτικών κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως δεν ενδιαφέρονται αυτό το διάστημα για την εκεί κατάσταση. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, «απέκλεισαν» το ενδεχόμενο να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να υποστηρίξουν τους εκεί αντικαθεστωτικούς. Επιπροσθέτως, οι Αρχές στην Ιορδανία διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέα κύματα Σύρων προσφύγων.

Το ίδιο διάστημα, αυξάνεται η ένταση στα σύνορα Συρίας - Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε την Κυριακή πύραυλο «Patriot» εναντίον μη επανδρωμένου αεροπλάνου το οποίο ερχόταν από τη Συρία και απομακρύνθηκε χωρίς να πληγεί. Σύρος διοικητής δήλωσε πως το μη επανδρωμένο αεροπλάνο συμμετείχε σε «τοπικές επιχειρήσεις».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας το Σαββατοκύριακο στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επανέλαβε ότι ο συριακός στρατός απαλλάχθηκε από τα χημικά όπλα το 2013 και ότι οι κατηγορίες που εκτοξεύουν εναντίον του οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν να δημιουργήσουν πρόσχημα για νέες επιθέσεις έναντι των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Ενδεικτικές της διαπάλης για την «επόμενη μέρα» στη Συρία είναι και οι δηλώσεις του επανεκλεγέντος Προέδρου της Τουρκίας για συνέχιση και διεύρυνση των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού. Στις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν διεμήνυσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας» Σύροι πρόσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους «με ασφάλεια». Βεβαίως, ο πραγματικός λόγος της εισβολής στη Βόρεια Συρία είναι η αντιμετώπιση του ενδεχομένου δημιουργίας κουρδικού κράτους με τη στήριξη μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στα νότια της Τουρκίας, κάτι που θα αμφισβητούσε τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ